içinde

İnanılmazİnanılmaz

Fareli Köyün Kavalcısı ya da Çocuk Haçlı Seferleri

Tarihler 1212 Yılını gösterdiğinde Fransa’da Etienne adındaki 12 yaşındaki bir çocuk Hz İsa’nın kendisine göründüğünü ve halka haçlı seferleri üzerine vaazlar vermekle görevlendirildiğini halka ilan edip St. Dennis manastırında vaazlar vermeye başladı ve vaazlarında Kudüs’ün Müslümanlardan sadece çocuklardan oluşan bir haçlı birliğinin seferleri sonucunda kurtarılabileceğini tebliğ etti.

Ateşli vaazları etkisini göstermeye başladı ve Fransa’nın dört bir yanından çocuklar ona katıldı ve onu kendilerinin lideri olarak gördüler. 1212 Yılının haziran ayında Vedôme şehrinde sayıları 30 000’i bulan ve 12 yaşını geçmeyen çocuklar toplandı. Papazlar bu çocuk haçlı birliğini takdis ettiler.

Çocuk haçlı birliği Marsilya’ya doğru yola çıktı. Yaz mevsiminde olmalarından dolayı kuraklıkla başları beladaydı. Yolda açlık ve susuzluktan bir kısım çocuk öldü. Marsilya’ya ulaşabilenler denizin kendilerinin önünde kuruyacak ve çocuk haçlı  birliği tıpkı Hz.Musa’nın Kızıldenizi geçmesi gibi denizden geçip kutsal topraklara gideceklerdi. Fakat bekledikleri mucize gerçekleşmedi. Bunun üzerine bazı çocuklar kendilerinin kandırıldığı gerekçesiyle Etienne’i suçlayarak geri döndü. Fakat çoğunluk mucizeyi beklemeye başladı…

Bir süre geçtikten sonra Demir Hugue ve Domuz Guillaume adlı iki tacir çocuk haçlı birliğini para almadan sadece Tanrı rızası için gemilerle Filistin’ e götürebileceklerini söylediler. Etienne teklifi kabul etti ve çocuk haçlı birliği gemilere bindi. Gemilere binen bu çocuk haçlı birliğinin akıbetinden 18 yıl haber alınamadı.

Tarihler 1230 Yılını gösterdiğinde Fransa’ya doğudan bir papaz geldi. Fransız çocuk haçlı birliği ile Marsilya’dan gemiye bindiğini söyledi. Gemilerden ikisinin yolda bir fırtınaya yakalanıp kayalıklara çarparak battığını ve kurtulan olmadığını söyledi. Geriye kalanlar ise Arap konsanlar tarafından kuşatıldılar.

Çocuk haçlı birliğini gemilerine alan iki tacirin bu Arap korsanlarla işbirliği yaptığını anladılar. Arap korsanlar çocukları Cezayir’ e götürdüler buradan Mısır’ a sevk edildiler. Hayatta kalan çocuklar Mısır’daki çiftliklere köle olarak satıldı. Okuma Yazma bilen çocuklar ise Mısır Valisi el- Kâmil tarafından tercüman kâtip ve öğretmen olarak istihdam edildiler.

Almanya’da ise Nikolaus adındaki bir çocuk, Etienne gibi vaazlar vermeye başladı. O da Kudüs’ün ancak çocuk haçlı birliği tarafından Müslümanlardan kurtarılabileceği savunuyordu. Almanya’da Köln şehrinde sayıları binleri bulan çocuk toplandı ve Nikolaus önderliğinde Alpleri geçerek Cenova’ ya doğru yol aldılar. Yol çok zorluydu birçok çocuk yolda ölürken Cenova’ya sadece birliğin üçte biri varabildi. Denizin önlerinde ortadan ikiye ayrılması mucizesi gerçekleşmeyince bir kısım çocuk haçlı Cenova’da kalma kararı aldı.

Nikolaus ve sadık destekleyicileri Cenova’dan Pisa’ya geldi. Buradan Roma’ ya geldiler. Papa Innocentius’la görüştüler bu görüşmede Papa’nın çocuklara evlerine dönmesini söylediği rivayet edilir. Hayal kırıklığına uğrayan çocuk haçlıların yurtlarına geri dönüş yolunda bir kısmı öldü. Geriye dönmeyip kalanlar ise İtalya’ nın çeşitli köy ve kasabalarına yerleştiler. Nikolaus’ un geriye dönüp dönmediği bilinmiyor. Fakat Almanya’da çocukları dönmeyen aileler bu durumdan Nikolaus’ un babasını sorumlu tutup adamı idam ettiler.

Çocuk haçlı seferleri bu şekilde neticelenirken; Bazı tarihçiler Meşhur Alman Çocuk Masalı olan Fareli Köyün Kavalcısının bu çocuk haçlı seferlerini anlattığını masaldaki renkli elbiseler giyip çocukları kandırıp  köyden kaçıran kişinin çocuk haçlı seferleri önderlerinden Nikolaus olduğunu ileri sürmektedir. Bu iddiayı destekleyecek bir kanıt da Haçlı seferleri için asker toplayan görevlilerin de tıpkı masaldaki kavalcı gibi bir müzik aletinin olmasıdır.

Kanaatimiz şudur ki! Haçlı seferleri için çoluk çocuğu bile organize eden hatta bu seferleri takdis eden papazlar bu çocukların acı sonlarında en büyük pay sahibidirler.

KAYNAKÇA:

ÇELİK Sebahattin, Birinci Haçlı Seferleri (1217-1221), Fırat Üniversitesi yayımlanmamış doktora tezi, Elazığ,2018.

KANAT Cüneyt, BURÇAK Devrim, Sorularla Haçlı Seferleri, Yeditepe Yayınevi, İstanbul,2013.

Editör: Astropower – 24.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Yazar

BetikOku tarafından yazıldı

🇹🇷🦅🐺🏹🎯🇹🇷

Makale YazarıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

      • Tamamen gerçek. Yamyamlığın bile normal karşılandığı Ortaçağ Avrupa Dünyasında bu tür olaylar kaynaklarda kayıtlıdır. Bu olayla ilgili Daha fazla bilgi edinmek isterseniz Aşağıdaki kaynakları inceleyebilirsiniz:
        ÇELİK Sebahattin, Birinci Haçlı Seferleri (1217-1221), Fırat Üniversitesi yayımlanmamış doktora tezi, Elazığ,2018.

        KANAT Cüneyt, BURÇAK Devrim, Sorularla Haçlı Seferleri, Yeditepe Yayınevi, İstanbul,2013.

    Partnerinizle yapabileceğiniz 10 aktivite

    Hayvan Fobisi Nasıl Yenilir?