içinde

MuhteşemMuhteşem

Bu ilişkideki narsist sen misin?

Karşı tarafı suçlamak, kusur bulmak her zaman daha kolaydır. Peki en son ne zaman gözlerimizi kendi içimize çevirdik? Belki biz de insanların hayatında olumsuz etki yaratan davranışlarda bulunuyoruz.

Hayatımızdaki insanları onların iyiliğini düşünüyoruz niyetiyle her fırsatını bulduğumuzda yargılayıp eleştiriyor muyuz mesela? Bu davranışımız yalnızca karşımızdaki kişinin ruh frekansını düşürüp şevkini kırar. Onun yeni girişimlerde bulunmaya gücü kalmaz.

Kendimizi tanımak adına aşağıya narsist davranışları sıralayacağım. Narsist olmak dünyanın sonu değil, değiştirebiliriz. Narsist yönümüzün iyileşmesinin ilk aşaması bir narsist olduğumuzun farkına varmaktır. Eğer bu tavırları sürdürürsek hem kendimiz yoruluruz hem de hayatımızdaki o eşsiz ve değerli insanları yorarız. En sonunda da kendimizi yetmiş yaşında yalnız ve mutsuz bir ihtiyar olarak kapıya bakarken buluruz.

1. İnsanları desteklemek ve olduğu haliyle kabul etmek hem onları hem bizi şifalandırır ve böylelikle gerçekten hayatlarının iyiye gittiğini görürsünüz. Sanılanın aksine onlara ne yapacaklarını ve yanlışlarını sıklıkla söylemek onları iyileştirmiyor. Evet ilk belirtimiz yüksek dozda eleştiri ve yargılama.

2. En yakınlarımız bile olsa onun başarılarına sevinmeyip kendi başarılarımızla kıyaslamak. Her zaman en önde biz olmalıyız diye düşünüyorsak yakınlarımızın dahi başarılarına sevinemeyiz. Bazen kendimizi çocuğumuzun kazandığı okulla kendi okuduğumuz okulu kıyaslarken bulabiliriz.

3. Kendimizi ve başkalarını hiçbir zaman yeterli görmeyiz. Eşimiz ve çocuklarımız ne yaparsa yapsınlar eğer bir narsistsek bizim için hiçbir zaman yeterli olmayacaklardır. Her zaman onlara sunacağımız yeni bir durum vardır. Eğer şu isteğimizi de yapsalardı daha yeterli olurdu diye düşünürüz ama hiçbir zaman yetmez. 

4. Takdir etmek konusunda da zorlanırız. Sanki insanları takdir edersek biz daha çok küçülüp takdir ettiğimiz o konuda başarısız addedileceğiz kaygısı taşırız.

5. Bayramlar ve düğünler gibi önemli günlerde ilgi başkasına kaydığında rahatsızlık hissederiz. Baygınlık geçirmek gibi aslında kendimize bile neden böyle davrandığımızı itiraf edemediğimiz olgular yaratarak dikkati kendi üzerimizde toplarız. İkinci planda kalmaya tahammülümüz yoktur. 

6. Kendimizin diğer insanlardan üstün ve önemli olduğuna dair inançlarımız vardır. Onlar bizim kadar zeki değildir. Biz her şeyi hissederiz, biliriz. İleri boyutlarda kendimize sahte üstün ve doğaüstü özellikler bile yükleyebiliriz farklı ve üstün olmak adına.

7. Kendimize dönüp baktığımızda hiçbir eksik ve hatalı davranış görmeyiz. Her zaman karşı taraf suçludur. Bir konuda suçlu olabileceğimizi düşünmek bile anlamsız gelir. Başkaları ise potansiyel suçludur.

Yukarıda saydıklarımızdan herhangi bir davranışı göstermemiz narsist olduğumuz anlamına gelmiyor. Birden fazla madde sizde bulunuyorsa üzerinde düşünmeniz gerekir. Ne kadar süredir bu davranışları sürekli hale getirdiğimiz de önemlidir.

Narsizm psikoterapi yöntemleri ile tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bir narsist için önemli olan kendisinde bir davranış bozukluğu olduğunu tespit edebilmesidir. Narsistleri kötü insanlar olarak etiketlememiz doğru değildir. Bu sadece iyileştirilmesi gereken bir davranışlar bütünüdür.

Kötü adamlar her zaman başkaları değildir, ne dersin?

Editör: Fatih Düz – 04.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Sümeyye Özmen tarafından yazıldı

Gökçe Sultan'ın Diyarı kitabının yazarı
Türk dili ve edebiyatı öğretmeni
Calamus yayınevi genel yayın yönetmeni
NLP uygulayıcısı
Fikri firarda spiritüel okuyucu

YorumcuMakale YazarıVideo YapımcısıModeratörÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Güne Astrolojik Bakış | 04.07.2022

    Teoman "Ayna" şarkısı ile bir gencin hayatını kurtardığını anlattı