içinde

Türkiye’deki muhteşem 10 Tarihi Eser

1. İskender Lahdi (İstanbul Arkeoloji Müzeleri)

MÖ 4. yüzyıla dayanan tarihi ile Sidon kralı Abdalonymos’a ait olduğu düşünülen lahit Osman Bey tarafından Sayda’daki (eski Sidon) kral mezarlarında yapılan arkeolojik kazılarda bulunmuştur.

2. Sidamara Lahdi (İstanbul Arkeoloji Müzeleri)

MS 3. yüzyılının Roma dönemine ait lahit 32 tonluk olmasıyla bilinen en ağır lahit olma özelliğini taşıyor.

3. Atalante heykeli (Antalya Arkeoloji Müzesi) 

MS 2. yüzyıl. Perge Antik Kenti’ne ait dans eden kadın heykeli eşsiz bir estetik anlayışla yapılmış. Baktığınızda etek kıvrımlarından bunun farkına varabilirsiniz.

4. Herakles Lahdi (Antalya Arkeoloji Müzesi) 

Perge Antik Kenti’nden kaçırılan ve İsviçre’de yeri tespit edildikten sonra Türkiye’ye getirilen eser MS 2. yüzyıl Roma döneminden kalma.

5. Kanatlı denizatı broşu (Uşak Müzesi)

MÖ 6.-.5 yüzyıllar. 1968 yılında Uşak’taki Aktepe Tümülüsü’nde yapılan kaçak kazı esnasında ortaya çıkan ve 520 eserden oluşan Lidya kralı Kroisos’un hazinesinin (Karun Hazinesi) bir parçası. Daha önce New York’ta bir müzede sergilenen eser, hukuksal mücadele sonucunda Türkiye’ye teslim edilmiştir.

6. Tethys ve Okeanos mozaiği (Zeugma Mozaik Müzesi)

Antik çağlarda Akdeniz haricindeki dünyadaki bütün açık denizlerin tanrısı olan Oceanos , denizdeki dişi unsuru sembolize eden Tethys ile birlikte yaşar. Dünyadaki bütün ırmakların ve nehirlerin Oceanos ve Tethys’ten meydana geldiğine inanılır. Zeugma’dan çıkarılan ve villalardan birinin havuz tabanı olduğu tahmin edilen bu mozaikte de Oceanos ve Tethys deniz canlılarıyla çevrelenmiş olarak betimlenmiştir. Mozaikte ayrıca yunuslara binen veya balık tutan Eroslara da rastlanmaktadır.

7. Kaşıkçı Elması (Topkapı Sarayı Müzesi)

86 karat olan bu armut biçimindeki Kaşıkçı Elması’nın Saray’a gelişi hakkında birçok rivayet bulunsa da bu görüşler içinde en kabul edilebilir olanı; Sultan IV. Mehmed döneminde, Defterdar Sarı Mehmed Paşa’nın kaleme aldığı Zübde-i Vekaiyat (Olayların Özü) adlı eserde ileri sürülen görüş olmuştur.

8. Medusa başları (Yerebatan Sarnıcı) 

Bazilika Sarnıcı’da bulunan iki adet Medusa Başı, Roma Dönemine ait. İnanışa göre Medusa, Yunan mitolojissinde yeraltı dünyası için önemli bir yere sahip. Bir efsaneye göre Medusa, kendisine bakanları taşa çevirme gücüne sahiptir. Bu sebebe bağlı olarak yapılarda orayı koruyacağına inanılarak Medusa heykelleri ve motifleri kullanılmıştır.

9. Topkapı hançeri (Topkapı Sarayı Müzesi)

Sultan I. Mahmud tarafından Nadir Şah’a hediye edilmek üzere yaptırılan bu eser dünyanın en değerli hançeri olarak kabul ediliyor.

10. Amisos hazinesi (Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi)

Amisos Antik Kenti’nde ortaya çıkan bu eser MÖ 4. yüzyıla ait olduğu biliniyor.

İNTERNET KAYNAKLARI DİKKATE ALINARAK HAZIRLANMIŞTIR!

Editör: Fatih Düz – 23.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Zehra Garipli tarafından yazıldı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Dövüşçü kişiliğinden farklı bir yönüyle, Bruce Lee

    Türk Askerini “Selamün Aleyküm” Diyerek Selamladı