içinde

10 en iyi korku filmi!

Sinemanın popüler filmlerinden birisi de korku ve gerilim filmleri. İşte korku sinemasını sevenler için tüm zamanların 10 en iyi korku filmi

10. PREDATOR/ AV

Av/ Predator filminin konusu nedir? Dutch (Arnold Schwarzenegger) ve komandoları CIA tarafından bir Güney Amerika cangılında esir tutulan havacıyı bulup getirmekle görevlendirilirler. Görev başarılı olur ama dönüş yolunda tuhaf bir av partisinin kurbanı olurlar.

Uzaylı ve yenilmez bir varlık, kendine has ritüeller dahilinde, değişik dünyalardaki akıllı yaşam formlarını avlamaktadır. Bu kez kurban Dutch ve komando arkadaşları olacaktır.

 

9. DAWN OF THE DEAD/ ZOMBİ

Dawn of the Dead/ Zombi filminin konusu nedir? Genç ve güzel hemşire Ana, hastanedeki günlük mesaisini bitirip evine, çok sevdiği kocasına döner. Aşkla sevişip birlikte uyurlar. Ertesi gün kocası yan komşu tarafından öldürüldükten sonra yeniden hayata döner. Ana, mahallede olan kaosu ve etrafta birikmeye başlayan zombileri fark ederek evden kaçar. Kendine geldiğinde bir polis ve diğer kurtulmak isteyenlerle karşılaşır. Bir alışveriş merkezinde hep birlikte güvenlik ararlar. Çok geçmeden diğer kaçanlar da gelirler ve eğer hayatta kalmak istiyorlarsa birbirlerine kenetlenmeleri gerektiğini öğrenirler. Dünya ölüler tarafından yönetilmek üzeredir. Bu küresel kaos içinde hayatta kalmanın yolu nedir?

 

8. ROSEMARY’S BABY/ ROSEMARY’NİN BEBEĞİ

Rosemary’nin Bebeği/ Rosemary’s Baby filminin konusu nedir? Genç bir çift, Rosemary ve tanınmak için çırpınıp duran bir aktör olan kocası Guy, New York’taki kötü şöhretli eski bir binaya taşınırlar. Rosemary yeni yaşantısından tedirgindir. Komşu evlerden tuhaf seslerin geldiği bir ortamda, bir gece rüyasında şeytansı bir varlık tarafından tecavüze uğradığı görür. Ardından hamile kalır. Bu arada Broadway’de güzel bir rol kapan Guy’un kariyeri yükselmeye başlar.

 

7. THE EXORCIST/ ŞEYTAN

Şeytan/ The Exorcist filminin konusu nedir? Chris MacNeil , 12 yaşındaki kızı Regan ile Georgetown’daki evlerinde yaşamaktadır. Kocasından ayrılmış olan Chris , kızı Regan’ın doğumgünü için bir parti planlar. Chris , Regan’ın doğumgünü sırasında dengesiz davranışlar sergilemesi üzerine kızının bir hastalığa yakalanmış olabileceğini düşünür. Regan , bir çok doktora gösterilir ve bir çok kez tedavi edilmeye çalışılır. Ama zaten kesin bir teşhis koyamayan doktorlar Regan’ı tedavi edemezler. Bu zamanda küçük kızın şeytanca hareketleri günden güne artmaktadır. Regan’ı tedavi edemeyen doktorlar son çare olarak Chris’e şeytan çıkarma işlemini uygulayabilecek bir rahip bulmalarını tavsiye ederler.Chris , dindar olmamasına rağmen , arkadaşı Burke Dennings’in boynu kırılarak kızının odasının camından atılması üzerine korkuları artar ve peder Damien Karras’tan yardım ister.

 

6. JAWS

Jaws filminin konusu nedir? Jaws, bir sahil kasabasına tehdit oluşturan beyaz köpek balığını avlamaya çalışan bir ekibin hikayesini anlatıyor. Küçük bir tatil beldesi olan Amity Adası obur, beyaz bir köpekbalığı tarafından ziyaret edilmeye başlanır. Yaşanan birkaç ölüme rağmen belediye başkanının kârı ve turizmi önde tutan tavrı nedeniyle olay fazlaca su yüzüne çıkarılmaz. İlgililer, konuyu gizlemeye çalışıp konu hakkında konuşmaktan geri kalırlar. Plajın kapatılması başkan tarafından yasaklanır. Bir gün bir çocuk ölümü gerçekleştiğinde ise artık kamu bu köpek balığını aramak ve bulmak için hazır kıta olacaktır.

 

5. THE SIXTH SENSE/ ALTINCI HİS

Altıncı his/ The Sixth Sense filminin konusu nedir? Sekiz yaşında bir çocuk olan Cole Sear karanlık güçlerin etkisi altındadır. Zaman zaman hayaletler tarafından ziyaret edilen bu çocuk, gölgelerin arasından ortaya çıkıveren hayaletlerle kendi iradesi dışında bağlantılar kurmakta ve bu durumdan çok korkmaktadır. Kendisinde normal ötesi bir takım güçlerin var olduğunun farkına varan küçük çocuk bunların sebebini anlayamadığı gibi çektiği acıları da çocuk psikoloğu Malcolm Crowe’un dışında hiç kimseye anlatamamaktadır. Ancak küçük hastasındaki doğaüstü yeteneklerin gerisindeki esrar perdesini aralamaya çalışan psikoloğun çalışmaları ilerledikçe her ikisinde de bir takım korkutucu ve açıklanamaz gelişmeler başlayacaktır.

 

4. VERTIGO/ ÖLÜM KORKUSU

Ölüm Korkusu/ Vertigo filminin konusu nedir? Dedektif Scottie (James Stuart)’yi eski bir arkadaşı, tuhaf davranışlarda bulunan karısı olan Madeleine ( Kim Novak)’ı takip etmesi için tutar. Başına gelecek olaylar ruhsal dünyasını alt üst edecektir. Kendini bir bilmecenin parçası olarak bulacak ve bilmeceyi çözmek ve aynı zamanda korkularını yenmek için mücadele verecektir.

Scottie’nin Vertigo yani baş dönmesine neden olan yükseklik korkusu vardır. Bir şüpheliyi takibi sırasında çatıdan düşerek ölen meslektaşının ölümünden kendini sorumlu tutar ve emekliye ayrılır. Dedektiflik mesleğinden dolayı şüpheci, detaycı, gözlemcidir. Aşkı saplantı derecesinde yaşar. Dominanttır. Dönemsel girdiği bunalımlarını, korkularını kendine has yöntemlerle çözümlemeye çalışır.

 

3. REAR WINDOW/ ARKA PENCERE

Arka Pencere/ Rear Window filminin konusu nedir? Arka Pencere, komşusu ile ilgili korkunç bir duruma şahit olan bir adamın hikayesini konu ediyor. Fotoğrafçı L.B. Jeffries, geçirdiği kaza sonuncunda bacağını kırar. New York’taki apartman dairesinde zorunlu tatili sırasında arka penceresinden komşularını teleskopla seyrederek zaman geçirmektedir. Jeff, yine bir seyri sırasında komşusunun, karısını öldürdüğünden şüphelenir. Olayı araştırmaları için fotomodel sevgilisi Lisa ve hemşiresi Stella’dan yardım ister. Gerilim türünün usta yönetmeni Alfred Hitchcock’tan türünün klasiği olarak kabul edilen bir başyapıt.

 

2. THE SHINING/ CİNNET

Cinnet/ The Shining filminin konusu nedir? Cinnet, yazar Jack Torrance’ın, kış sezonunda kapalı olan Overlook Oteli’nin bakımını üstlenerek, ailesiyle birlikte otele taşınması sonrasında gelişen metafiziksel olayları konu alır. Jack’in doğaüstü sezgilere sahip olan küçük oğlu, zamanla otelin içerisinde yalnız olmadıklarını, geçmiş ve gelecekten gelen hayaletlerle birlikte yaşadıklarını görür ve ailesini buna inandırmaya çalışır. Aile bir kar fırtınası sebebiyle dağda konuşlanan bu otelde mahsur kaldığındaysa Jack doğaüstü varlıklar tarafından ele geçirilir ve yavaş yavaş aklını kaybetmeye başlar.

 

1. PSYCHO/ SAPIK

Sapık/ Psycho filminin konusu nedir? Sapık, yönetmen Alfred Hitchcock’un başyapıtı olarak kabul edilir. Marion Crane’e patronuyla iş yapan zengin bir adam para emanet eder ve ardından Marion yola koyulur. Polisler Marion’un şüpheli davranışları üzerine peşine takılır. Ancak Marion’un peşine takılan sadece polisler değil, aynı zamanda tanıdıkları da Marion’un peşindedir. Sevgilisi ile buluşmayı planlayan Marion geceyi bir otelde geçirmeye karar verir. Otelden içeri girer girmez garip şeyler olduğunun farkın varan Marion uyumadan önce otel sahibi Norman Bates ile biraz sohbet eder. Norman’ın kişiliğinde sorunlar olduğunu, annesine ve kuşlara karşı bir takıntısı olduğunu öğrenen Marion, odasına gidip duş almaya karar verir.

Editör: Shukufa Sayadli – 16.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Meraklı

Zeynep Turan tarafından yazıldı

Makale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Hızlı bir şekilde yabancı bir dil mi öğrenmek istiyorsunuz? O zaman bu yazı tam size göre!

    Richard Dawkins Gözün Evrimini Anlatıyor