içinde

HavalıHavalı

Kötü bir ilişki içinde olan birini nasıl destekleyebiliriz?

Bu kırmızı bayraklar ortaya çıkıyorsa ve bunun arkadaşınızla konuşmak istediğiniz bir durum olduğunu düşünüyorsanız, bir sonraki adım onları yalnız bırakmanın bir yolunu bulmaktır.

Çoğumuza diğer insanların ilişkilerinin bizi ilgilendirmediği, özel ve kişisel olduğu öğretildi. Dolayısıyla birinin çok, çok yanlış gittiğini gördüğünüzde, nasıl müdahale edeceğinizi bilmek inanılmaz derecede zor olabilir. Hatta yapmamanız gerektiğini bile hissedebilirsiniz.

Ancak, One Love Foundation‘ın ilişki eğitimcisi ve CEO’su Katie Hood, bu konuda daha iyi olmamız gerektiğini söylüyor. Hood, “Hepimizin en çok deneyime sahip olduğu şey aslında ilişkilerdir” diyor. “Onları nasıl yöneteceğimize dair bize hiçbir zaman bir çerçeve veya talimat kılavuzu verilmedi.”

Hood, One Love ile yaptığı çalışmalar aracılığıyla gençleri sağlıklı (ve sağlıksız) ilişkiler konusunda eğitmeyi amaçlıyor. Ama biz yetişkinlerin de hala öğrenecek çok şeyi var.

Hood, “Dışarıdan bakan bir arkadaş olduğunuzda, sizin için gerçekten net olan şey, ilişkide olan kişi için çoğu zaman net değildir” diyor. “İlk buluşmada biri seni yumrukladıysa, bu son buluşma olur. Ancak taciz edici davranışlar gizlice size yaklaştığı için – bu hayranlık, heyecan ve ayaklarınızın üzerinden atılma ve kültürel olarak aşık olmanın ne anlama geldiğine dair tüm bu anlatılar olarak başlar – onunla birlikte hareket edersiniz.”

ABD’deki kadınların yüzde 25’i yaşamları boyunca partner şiddeti yaşarken – ve ABD’li erkeklerin yüzde 10’u. Bunun bir aşamada tanıdığınız ve önemsediğiniz birinin başına gelme olasılığı ne yazık ki yüksek. Dünya çapında kadınların yüzde 27’si yaşamları boyunca partner şiddeti yaşıyor.

Ancak bu sizin için açık olsa bile, ilişkinin dışında biri olarak ne zaman ve nasıl davranacağınızı bilmek zor olabilir. İşte, müdahale etmeniz gereken bir şey gördüğünüzden emin olmanıza yardımcı olabilecek, dikkat etmeniz gereken bazı yaygın kırmızı bayraklar:

#1: Bir arkadaşınızın sizden veya yapmaktan hoşlandığı şeylerden giderek daha fazla uzaklaşması

Bu, ilişkilerin bu yönünü nasıl normalleştirdiğimizden dolayı gerçekten sıklıkla gözden kaçan bir ilk işaret, diyor Hood. Balayı evresindeyken arkadaşımızın ortadan kaybolmasını bekliyoruz. “Şaka bile yapıyoruz: Artık bir sevgilisi var ve tüm arkadaşlarını unuttu” diyor Hood.

Ancak, British Columbia merkezli SOAR’ın (Araştırma Yoluyla İstismardan Kurtulanları ve Beyin Hasarını Destekleme) topluluk uygulamasının kurucu ortağı ve direktörü Karen Mason, bu durumun uzaması veya olağandışı hale gelmesi durumunda dikkat etmeniz gerektiğini söylüyor.

“Genellikle çok zaman geçirdiğiniz biri müsait değilse ve müsait olmamak için bahaneler uyduruyorsa ya da daha önce her zaman çok heyecanlı ve katılmak için çok istekliyse, bu bir tehlike işaretidir.” Mason açıklar.

#2: Birinin hakkında konuşmak istemediği açıklanamayan yaralanmalar veya ağrılar

Pek çok istismarcı, kolayca görülemeyen, hatta iz bırakmayan yaralanmalara neden olmaya özen gösterecek olsa da, arkadaşınızın ani bir “kaza” patlaması yaşadığını fark edebilirsiniz.

Mason, “Açıklanamayan yaralanmalar veya morluklar veya bir araya gelmemiş gibi görünen yaralanma veya morarma hikayeleri ve nedenini tartışmaktan kaçınma arzusu, açıklayıcı işaretler olabilir” diyor.

#3: Duygusal ve finansal istismar

Bazen bu, istismarcının aile ve arkadaşlarının önünde eşini küçümsemesi, kontrol etmesi veya başka şekilde kötü davranmasıyla açıkta gerçekleşir. Ancak arkadaşınız özür dileyerek veya partnerinin bu şekilde davranmasına neden olduğunu iddia ederek bunu telafi etmeye çalışabilir.

Tersine, adım adım böyle bir davranış sergiliyor gibi görünebilirler; Hatta “Bunu halledebilirim” dediklerini bile duyabilirsiniz. Hood bunu yardımcı zihniyet olarak düşünüyor. “Bu, başkalarına yardım etmeye ve onları desteklemeye meyilli biri ve bu, istismarcı bir kişinin onları nasıl kabul ettiğinin bir parçası; ‘Sana ihtiyacım var, seni seviyorum.’ Bu yardımcıyı daha yakına bağlamak için kullanılan araçlar bunlar” diyor.

Arkadaşınız ister gereğinden fazla özür diliyor, ister aşırı telafi ediyor olsun, onun için normal olmayan veya size doğru gelmeyen davranışların farkında olmaya çalışın – özellikle de ilişkileri başladığından beri değiştiyse. Eşlerini “üzecek” bazı şeyleri yapmamaları veya giymemeleri gerektiğine dair şaka şeklinde bile olsa sık sık sözlere karşı dikkatli olun. Ya da para harcamak için izne ihtiyaçları var gibi görünüyorsa.

Mason’a göre, istismarcı ilişkilerde bulunan insanların, beklediğimiz gibi, her zaman ezilmiş gibi görünmediğini hatırlamak da önemlidir. Bir meslektaşıyla bir zamanlar taciz edici bir ilişki içinde olduğunu açıklamasını anlatıyor: “Bu nasıl mümkün olabilir? Tanıdığım en havalı kadınlardan birisin.”

“Bu bir zayıflık değil,” diye kabul ediyor Hood. “Çok karmaşık bir ilişki içindeler.”

Bu kırmızı bayraklar ortaya çıkıyorsa ve bunun arkadaşınızla konuşmak istediğiniz bir durum olduğunu düşünüyorsanız, bir sonraki adım onları yalnız bırakmanın bir yolunu bulmaktır. Bu, özellikle eşlerinin telefonlarına veya diğer cihazlarına erişimi olabileceğinden endişeleniyorsanız, bire bir görüşme olmalıdır.

Editör: Fatih Düz – 14.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Liderlik Rolünüz Olmasa Bile Liderlik Edebileceğinizi Göstermenin 5 Yolu

    Meditasyon Yapmak İsteyip Yapamıyor Musunuz?