içinde

Yöneticilik Deneyiminiz Olmadan Nasıl Yöneticiliğe Başvurabilirsiniz?

“Bu işe girmeye zahmet etmeli miyim? Daha önce hiç kimseyi yönetmedim.” Danışanlar, düzenli olarak bunu soruyor ve uzmanların cevabı da genellikle “Evet, tabii ki yapmalısınız” oluyor. İş şartnamesine hızlı bir bakış size nedenini söyleyecektir.

Yazılım mühendislerinden oluşan bir ekibi yönetmemiş olabilirsiniz ama büyük olasılıkla bunu yapabileceğinizi kanıtlayan bir şeyler yapmışsınızdır. İyi yöneticiler her şeyden önce iyi iletişimcilerdir. İster bir ister 100 kişi olsun, her bir ekip üyesinin performansını, hedefleri net bir şekilde ileterek ve bu hedeflere göre nasıl performans gösterdiklerini değerlendirmek için insanlarla düzenli olarak bir araya gelerek yönetirler.

İyi yöneticiler dinler. İşlerinin komuta ve kontrol yaklaşımından ziyade insanların potansiyellerini geliştirmelerine yardımcı olmak olduğunu bilirler ve bunu kolaylaştırmak için hazırda beklerler. İyi yöneticiler gözlemcidir. Ekibin hedeflerine ulaştığından emin olmak için sürekli olarak ilerlemeyi izlerler. Bu nedenle her etkili yöneticinin ya da yönetici adayının mantrası “Ölçülen şey yapılır” olmalıdır.

Herminia Ibarra ve Anne Scouler’ın 2019 tarihli The Leader as Coach (Koç Olarak Lider) başlıklı makalesine göre, “etkili bir yönetici cevap vermek yerine sorular sorar, çalışanları yargılamak yerine onları destekler ve ne yapılması gerektiğini dikte etmek yerine onların gelişimini kolaylaştırır.” Bunlardan herhangi birini yapabildiğinizi kanıtlayabilir misiniz? Eminim cevabınız evettir.

Bir spor takımında oyuncu ya da gönüllü bir kuruluşun üyesi olarak edindiğiniz deneyimlerden bahsedebilirsiniz. Yeni bir iş arkadaşınızı kanatlarınızın altına almış ve ona ipleri göstermiş ya da bir yönetici izindeyken onun yerini doldurmuş olabilirsiniz.

Çoğu işveren, öğrenme ve işlerinin ihtiyaçlarına uyum sağlama becerilerini kanıtlayabilen bir adayı takdir edecektir. Bu durum özellikle pandemi sırasında daha da belirgin hale geldi. İster Covid nedeniyle 20 yıllık otelcilik kariyerinden ayrılmak zorunda kalmış ve BT rollerine bakıyor olsun, ister kariyerine farklı bir yön vermeye karar vermiş olsun, mülakatlarda başarılı olanlar genellikle kalıpların dışında düşünebilen ve mevcut becerilerini uyarlamaya hazır olduklarını gösterebilen kişilerdi.

2023’te, teknik uzmanlık teknoloji alanında başarılı olmayı uman herkes için kritik öneme sahip olsa da, ilişkileri yönetemiyorsanız veya yönetmeye istekli değilseniz, öz farkındalık uygulamıyorsanız ve kendi tepkilerinizi düzenleyemiyorsanız ve herkesin farklı şekilde motive olduğunu anlamıyorsanız, herhangi bir sektörde etkili bir lider veya yönetici olamayacağınız daha fazla kabul görmektedir. Bunlar duygusal zekanın temel unsurlarıdır. Ve daha fazla mülakat paneli, buna sahip olduğunu kanıtlayan adaylarla ilgileniyor. Bunu, “empatik iletişim kurma“, “çatışmayla etkili bir şekilde başa çıkma” veya “ekibin esnekliğini yönetme” becerinizi sorarak yapabilirler. Bir şeylerin ters gittiği bir zaman ve bu deneyimden çıkardığınız dersler hakkında sizi sorgulayabilirler. Ne sorarlarsa sorsunlar, herhangi bir iş görüşmesinde başarılı olmanın anahtarı, görüşmeye işverenin bakış açısıyla yaklaşmaktır.

Tam olarak ne arıyorlar? Ne gibi sorunları var? Hangi sorunları ele almaları gerekiyor?

Şartnameden, idari personel ve veri mühendislerinden oluşan bir ekibe rehberlik ve mentorluk yapabilecek birine ihtiyaç duyduklarını görebilirsiniz. Eğer durum buysa, CV’nizde, ön yazınızda ve mülakat sırasında bunu yapabilme yeteneğinizi kanıtlamanız gerekir. Bunu yapıp yapamayacağınızı sormalarını beklemeyin. Mülakat sürecinde sandığınızdan çok daha fazla kontrole sahipsiniz. Ve bunu yapma fırsatını yakalayabileceğiniz belirli aşamalar vardır. İlk olarak, açılış sorusu: “Bize kendinizden bahsedin”, “Bize CV’nizden bahsedin”, “Kariyerinizde en çok gurur duyduğunuz şey nedir?” kendinizi doğrudan rolün içine sokmak için harika bir yoldur.

Hayatınızın bu noktaya kadar olan yolculuğunu dolambaçlı bir şekilde anlatmaktan kaçının. Bunun yerine onları en çok neyin ilgilendirdiğini belirleyin ve bunu kanıta dayalı üç madde halinde sunun. Başkalarını yönetme, uzaktan çalışan ekiplerle işbirliği yapma ve proje yönetiminde liderlik etme becerisine sahip birine ihtiyaçları olabilir. Bu ihtiyacı önceden tahmin edin ve onlara bu ihtiyacı karşılayabileceğinizi kanıtlayacak deliller sunun. Kaçırılmaması gereken ikinci fırsat, becerilere dayalı soruları yanıtlarken ortaya çıkar. Örneğin, ekip bir teslim tarihine yetişmek için baskı altındayken iş arkadaşlarınızla etkili bir şekilde iletişim kurmanız gereken bir zamanı anlatıyorsanız, bu örneği mülakat yaptığınız rolle ilişkilendirin.

Açık ve sakin bir şekilde iletişim kurma becerinizin bir yönetici olarak size neden fayda sağlayacağını anlatın. Örneğin, doğrudan raporlama yaptığınız kişilerle düşük performans hakkında konuşmanız gerektiğinde. Üçüncü olarak, görüşmeyi etkili bir şekilde kapatmaya hazırlanın. Sonunda, muhtemelen size herhangi bir sorunuz olup olmadığını veya eklemek istediğiniz bir şey olup olmadığını soracaklardır.

İK‘dan ne zaman geri dönüş beklediğinizi sorarak cevap vermeyin. Ya da ani bir “hayır” ile yanıt vermeyin. Onlara bu rol için neden ideal olduğunuzu kısaca hatırlatın ve bunu son kez onların ihtiyaçlarıyla ilişkilendirin.

Editör: Nur Bersun Aynur – 19.09.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Bu yeni warp sürücüsü atılımı yıldızlararası yolculuğu mümkün kılabilir mi?

    Bu yeni warp sürücüsü atılımı yıldızlararası yolculuğu mümkün kılabilir mi?

    Karanlık Gecelerinizi Aydınlatacak Parlayan Ev Bitkileri!