içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı İnanılmazİnanılmaz

İletişim

Kişisel iletişim, insanların birbiriyle konuşması, haberleşmesi, paylaşması; neyi ne ölçüde paylaşması gerektiği, neyi ne ölçüde söylemesi gerektiği, hangi haberleri, hangi aralıklarda vermesi gerektiği ya da verip vermemesi gerektiği iyi bir iletişimin ön gerektirimidir. Eğer biriyle iletişim kuracaksanız; öncelikle iletişim kuracağınız konuda, kendiniz donanımlı olmalısınız ve o konuyla ilgili karşınızdaki kişinin, bilgi düzeyi ve kişilik yapısı ve psikososyal özelliklerini bilmeniz gerekir.

İyi bir iletişimci, öncelikle ses tonunu ayarlamalı, ses yüksekliğini; karşısındakinin hoşuna gidecek, şekilde bir seviyede tutmalı, anlatacağı zaman da, anlatacağı şeyleri, vurgu sırasına göre belli bir düzen içinde sıralamalarıdır. Etkili iletişimin ilk kuralı ses tonu. Karşısındakinin, dinleme, anlama, anladığı şeyi irdeleme; karşısındakine katılma ya da eleştirme, haklı olduğu yönleri belirleme, haksız olduğu yönlerde ise itirazlarını dile getirmelidir. Bu itirazları dile getirilirken; asla karşısındaki kişiyi incitmemeli, eğer bilgisiz bir tavrını bulduysa onu teselli etmelidir. Yani iletişim iki kişinin anlaşması, birbirini tamamlaması; birbirine destek vermesi, üçüncü kişilere karşı tamamlama, savunma ve beraberlik oluşturma kavramlarını birlikte getirir.

Etkili iletişimin en önemli yolunun dinleme olduğunu, ikinci yolun, tartışılan konuyu bilmek, belirleme, anlama; ön hazırlık belge ve bilgi birikimi; iletilen konuda iletişim kuranın elini güçlendirir! Ne güzel şarkıdır:

“Şu dünyadaki en güçlü kişi

Güçlükten gelendir

Şu dünyadaki en bilgin kişi

Kendini bilendir

Bütün dünya buna inansa

Bir inansa

Hayat bayram olsa

İnsanlar el ele tutuşsa

Birlik olsa

Uzansak sonsuza”

İletişimden çıkarılacak sonuç, bir anlaşma metnidir, bir ortak karar mekanizmasıdır. Galip gelme, yenme veya yenilme mevzu değildir. Eğer öyle düşünülürse, iletişimden kargaşa çıkar! Bunun örneklerini özellikle; siyasal iletişimde görmekteyiz, çoklu bir kutuplaşma, birbirini anlamama hali, birinin dediğini ötekinin yalanlaması ya da hayalden kurgular üreterek birbirlerine ahlaksız sayılabilecek saldırılarda bulunması; bugünkü siyasal ve sosyal medya düzeninin mide bulandırıcı görüntüsünü oluşturmaktadır. Anlaşmak, çok güzel bir şeydir. Her iletişimde; tıpkı bir pazarlık yapılıyormuş gibi veya pozitif bir sonuç alınıyormuş gibi, el sıkışmak veya çak yapmak çok önemlidir. Herkesin birbirine: çak yapacağı, el ele vereceği günler diliyorum.

Editör: Fatih Düz – 16.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Prof.Dr. M.Fatih Çam tarafından yazıldı

Makale YazarıÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Tarot | Günün Kartı Denge

    Moda Tercihleriniz Gezegene Zarar Veriyor Olabilir!