içinde ,

MuhteşemMuhteşem

Bu İçerikle Freelance Yolculuğunuza Başlayın

3 sene önce hayatımıza giren COVID-19 salgınıyla beraber birçok insan işini kaybetti, birçoğu ise evden çalışmaya başladı. Pandemiyi atlatmamıza rağmen birçok şirket ve iş kolu evden çalışma sistemini iş akışlarına ekledi. İşini kaybedenler ve evden çalışmayı seven insanlar, teknoloji ve sosyal medyanın gelişmesi ile Freelance çalışmayı hayatlarına entegre etti. Peki nedir bu Freelance çalışma, nasıl Freelancer olunur ve Freelance olmak için gereken beceriler nelerdir?

Freelancing Nedir?

Freelancing ya da Freelance çalışma, bir işverene, belli bir zamana ve mekana bağlı olmadan çalışma sistemidir. Freelance çalışan kişiler genellikle tüm işlerini kendileri yönetir, çalışma saatlerini kendileri belirler. Neredeyse her niş bir pazar olarak değerlendirilebilir. Örneğin; uzmanlığınız fitness ise, fitness niş pazarında kendinize yer edinebilirsiniz. Freelancer her ne kadar dışarıdan rahat bir iş gibi gözükse de, kendine göre zorlukları vardır. Freelancerlar kendilerine sıfırdan bir marka kurdukları için alanlarında uzmanlıklarını kanıtlamak ve ilk müşterilerini bulmak uzun ve yorucu olabilir. Her ne kadar alanınızda uzman olsanız da, kendinizi ve markanızı doğru pazarlayamazsanız uzmanlığınızın hiçbir anlamı kalmaz.

Nasıl Freelancer Olunur?

Freelancer olmak için ilk önce Freelancer olmaya karar vermeli ve bunu hayatınıza entegre etmelisiniz. Freelance çalışmak için bilgisayar ve internet bağlantısına sahip olmanız yeterli. Sektörünüze göre hangi sosyal medyada daha başarılı olacağınıza karar verdikten sonra o platformda kendinize online bir kişilik ya da marka oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Freelancer Olmak İçin Gereken Beceriler Nelerdir?

Freelancer çalışma hayatı insana birçok şey öğretmekte. Müşterilere ulaşmak için doğru pazarlama yöntemleri (SMM), sitenize trafik almak için SEO, e-mail pazarlama, grafik tasarım ve yaratıcı düşünme gibi beceriler Freelance çalışmanın başında gelmektedir. Bunları öğrenirken kişisel hayatlarını ve çalışma hayatlarını dengelemek, gerektiğinde ara vermek gibi mental ve fiziksel sağlığı koruyacak beceriler de çok önemlidir.

Bunların yanı sıra uzman olduğunuz alanın Freelance piyasasını iyi inceleyerek sağladığınız hizmetler için doğru fiyatları belirlemeli, kendinize online bir portfolyo oluşturmalı ve çevre yapmaya başlamalısınız.

Freelancing’e Yardımcı Olan Araçlardan Bazıları:

  • Canva – Grafik Tasarım
  • Tailwind – Sosyal Medya Postu Planlama
  • SEMrush – SEO
  • MailerLite – E-mail Pazarlama
  • Notion – Planlayıcı
  • Keyword Tool – Hashtag Bulucu

Eğer sadece evden çalışabilme imkanı ve çok erken kalkma derdi olmadığı için Freelance çalışmak istiyorsanız, bu işe hiç girmemenizi tavsiye ederim. Çünkü Freelance bir iş kurmak çok zaman, sabır ve beceri gerektiren bir kulvar. Fakat, aynı zamanda çok eğlenceli, özgürleştirici ve öğretici bir alan olduğunu da unutmamak gerekir.

Editör: Doruk Adakoğlu – 01.07.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Doruk Adakoğlu tarafından yazıldı

Ankara Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. Serbest çevirmen, yazar ve editör.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    1. Öz disiplin, sorumluluk bilinci ve zamanınızı doğru kullanma yeteneğinizi de geliştiriyor freelance çalışmak. Canım isteyince çalışırım, istemezse çalışmam gibi bir fikriniz varsa da hiç girişmemenizi tavsiye ederim, zira bu şekilde yürütmeniz mümkün değil. İş yaşamı ve iş dışındaki yaşam arasında denge kurmak çok önemli zira iş yaratıcılık gerektiren işlerde iş dışındaki yaşamanız da sizin için besleyici bir unsur.
      Okunası bir içerik olmuş, elinize sağlık.

    Işığın Ustası: Rembrandt Kimdir?

    Dizelerden Notalara Türk Edebiyatı Şairleri