içinde

Depremzeler İçin Yararlı Linkler

Türkiye’de yaşanan büyük felaketin 6. günündeyiz. 10 ilimizi etkileyen bu büyük yıkımda ülkenin dört bir yanından, yurtdışı da olmak üzere birçok yardım depremzedelere ulaştırılmaya çalışılıyor. Fakat 10 milyondan fazla insanın etkilendiği bu büyük yıkımda her yere yardımın aynı hızda ve güçte ulaşması zor.

20 bin 665 can kaybı ve 80 bin 88 yaralıya ulaşılan bu büyük yıkım için herkes kolları sıvadı. İster erzak, ilaç, barınma yardımı olsun, ister sosyal medyada paylaşılan duyurular ve paylaşımlar olsun, herkes elinden geldiğince yıkımdan etkilenen vatandaşlara yardım eli uzatıyor.

Bu yardımlara ek olarak, Türk mühendis ve yazılımcılarımız yeni platformlar kurdular. Bu platformlardan biri ise Deprem İmece Platformu olan Deprem.io. Deprem.io’nun internet sitesinde “yararlı linkler” bölümündeki linkleri ve bu linklerin işlevlerini sizler için bu içeriğimizde derledik.

Deprem.io sitesine girdiğinizde “Yararlı Linkler” kısmına tıkladığınızda Afet Bilgi Sistemi, Afet Çözüm – Tüm Yardım Linkleri, Afet Destek, Afet Haritası, Ahbap, Deprem Enkaz Haritası, Deprem Güvenli Bölgeler Haritası, Enkaz Dinlenme Uygulaması, Ev İlanları, İhtiyaç Haritası, T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) Resmi Hesabı, Ücretsiz Hoteller ve Yakınımı Bul – Hastane Listesi alt başlıklarına ulaşabiliyorsunuz.

  • Afet Bilgi Sistemi

Bu kısımdan Genel İhtiyaçlar başlığı altında geçici barınma alanları, güvenli toplanma alanları, yemek dağıtım yerleri, tahliye noktaları ve ulaşım yardımları hakkında bilgi alabilir ve gerekli yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırabilirsiniz.

Sağlık Servisleri başlığı altında Sahra hastaneleri, konteyner eczaneler ve veterinerlere; her türlü bağışı yapmak için para bağışı linkleri, yardım toplama merkezleri, Kızılay kan bağışı noktaları, kök hücre bağış noktaları; önemli kaynaklar kısmının alt başlıkları olan önemli telefon numaraları, önemli web siteler ve faydalı yazılara ulaşabilirsiniz.

  • Afet Çözüm

Gönüllülük esası ile depremzedelere yardım ve destek amaçlı oluşturulan sitelere, banka hesaplarına, kurum ve kuruluşlara tek bir çatı altında ulaşabileceğiniz yönlendirme platformudur.

İTÜ öğrencileri tarafından geliştirilen enkaz altında kalan kişilerin seslerini dinleyebildiğiniz bir uygulamaya, sosyal medyada paylaşılmış ihbarları harita üzerinde gösteren internet sitesine, kayıp ilanları ve durumlarını tek bir platformda toplayan internet sitesine, ailesinden haber alamayanların kontrol edebileceği listeleri oluşturan internet sitesi gibi yardımcı olan sitelere bu kısımdan rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

  • Afet Destek

Bu bölümden ise harita üzerinde belirlenmiş akaryakıt noktaları, barınma yeri, eczane, gıda dağıtım noktaları, mobil tuvalet, toplanma alanı, veterinerler ve yardım toplanma alanlarını görebilirsiniz.

  • Ahbap

Ahbap Derneğinin resmi Twitter hesabına ulaşabilirsiniz.

  • Deprem Enkaz Haritası

Enkazların oluştuğu bölgeleri harita üzerinden görebilirsiniz.

  • Deprem Güvenli Bölgeler Haritası

Gaziantep, Kahramanmaraş ve depremi yoğun bir şekilde hisseden Güneydoğu Anadolu illerinde sokakta kalan vatandaşlar için konaklama – beslenme, güvenli noktalar ve hayvanlar için ücretsiz tedavi noktalarını harita üzerinden görebileceğiniz bir internet sitesi.

  • Enkaz Dinleme Uygulaması

İnternet bağlantısı olmadan çalışabilen bu uygulama ile enkazları dinleyebilirsiniz.

  • Ev İlanları

Siteye girdiğinizde sizi “İş bu platform; kullanıcıların evlerini, otellerini veya konaklama alanlarını depremde evini kaybeden depremzedelerin kullanıma açarak misafir edilmesine aracılık edilmesi amacıyla geliştirilmiştir. İş platformda misafir olunacak evler ve misafir kabul edecek kullanıcılar tarafımızın müdahalesi, seçimi ve güvenlik kontrolünden geçmemekte olup sorumluluk tamamen tarafların özgür iradesine bırakılmıştır. Bu doğrultuda uygulamanın kullanılmasından kaynaklanacak zarar ve sorumluluklar tarafımıza ait değildir. Kullanıcılar karşılıklı rızaları ile misafirliği gerçekleştirmektedir.” uyarısı karşılamakta.

Size uygun olan ilanların detay kısmına bastıktan sonra açılan sayfada detayları görüntüleyebilirsiniz. Eğer misafir olabilecekseniz misafir ol butonuna basmanız yeterli.

Ayrıca sitenin en üstündeki kısımlara tıklayarak diğer yararlı internet sitelerine de ulaşabilirsiniz.

  • İhtiyaç Haritası

İhtiyaç sahipleri ve onlara destek vermek isteyen kişi ve kurumların buluştuğu online bir sosyal platformun resmi Twitter hesabına ulaşabilirsiniz.

  • AFAD

AFAD’ın resmi Twitter hesabı.

  • Ücretsiz Hoteller

Bu linkten tahliye planlaması, çadır ve konteyner kent alanları, kısa süreli konaklama ihtiyaçlarına destek veren gönüllü otellerin bilgilerine ulaşabilirsiniz.

  • Yakınımı Bul – Hastane Listeleri

Buradan ise haber alamadığınız yakınlarınız eğer hastaneye kaldırıldıysa hangi hastanede olduğunu görebilirsiniz.

Editör: Fatih Düz – 14.02.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Doruk Adakoğlu tarafından yazıldı

Ankara Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. Serbest çevirmen, yazar ve editör.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    84 Yaşındaki Bağış Kampanyacısı Türkiye’ye Ambulans Göndermek İstediğini Söyledi

    CHP’nin Eski Genel Başkanı Deniz Baykal Hayatını Kaybetti