içinde

MuhteşemMuhteşem

Bulgaristan’ın İlk Açık Deniz Rüzgar Türbini Gaz Üretmek İçin Kullanılacak!

Fransız şirket Eolink, 15 Avrupa enerji ortağı işbirliğiyle 2025 yılına kadar Bulgaristan’a 5MW su üstünde yüzen açık deniz rüzgarı inşa edecek. Bu, sürdürülebilir enerji çözümlerini geliştirmeyi amaçlayan Avrupa destekli Karadeniz Yüzen Açık Deniz Rüzgarı’nın (BLOW) bir parçasıdır.

Şirket, türbinin gerilimlerini dağıtmak için bir yerine dört çelik direk kullanarak mevcut endüstri sorunlarını çözdüğünü iddia eden Eolink’in patentli yüzen açık deniz rüzgar türbini tasarımını kullanacak. Bunun genel yapıyı %30 daha hafif yapacağı söyleniyor. Girişime göre türbinleri, kanatlar ve direkler arasındaki daha büyük mesafe sayesinde aerodinamik etkileşimleri azaltarak %10 daha fazla enerji üretebiliyor.

Bu tertibat, rüzgarın az olduğu bölgelerde daha fazla enerji üretebilmesi için daha büyük bir çark takılması da dahil olmak üzere, Karadeniz’de maksimum verimlilikle çalışacak şekilde tasarlanacak.

Eolink’in CCO’su Alain Morry basın açıklamasında, “Dünya Bankası 2021 raporu, yalnızca Karadeniz’de 166 GW’lık şaşırtıcı bir yüzen açık deniz enerjisi ile Güneydoğu Avrupa’da muazzam bir teknik potansiyel olduğunu gösteriyor, bu da Bulgaristan ve Romanya’nın elektrik tüketiminin beş katına eşdeğerdir.” dedi. “Bu proje aracılığıyla, Romanya’da hâlihazırda devam eden/sabit tabanlı açık deniz rüzgar projeleri olan bölge genelinde açık deniz gelişimini katalize etmeyi umuyoruz” diye de ekledi.

Eolink Rüzgar Türbini

Ama her ne kadar yenilenebilir enerji gelişmesi AB için olumlu bir adım gibi görünse de, bir sorun var:  rüzgar türbini, AB tarafından işletilen mevcut bir gaz platformun bir Bulgar petrol ve gaz şirketi, Petroceltic‘e güç sağlamak için kullanılacak. Ne yazık ki, bu alışılmadık bir uygulama değil. Hywind Tampen’i bir düşünün; Norveç’in dünyanın en büyük yüzen açık deniz Rüzgar çiftliği ve aynı zamanda ülkenin gaz ve petrol üretimine de güç veriyor.

Bir yandan, fosil yakıt üretimini yenilenebilir enerji ile güçlendirmek, geleneksel delme veya yakma uygulamalarına kıyasla daha az zararlıdır. Açık deniz rüzgarı için diğer geleneksel endüstrilerin aksine yeni bir endüstriyel örnek geliştirmek olumlu bir gelişme. Rüzgar türbininin imalatı, kurulumu ve işletilmesi sürecinde öğrenilen derslerin gelecekte daha büyük rüzgar çiftliklerine fayda sağlayabileceği de iddia ediliyor.

Ama öte yandan bu durum, gezegeni tehlikeye atan gaz ve petrolü hasat etmek için yeşil enerjiyle ilgili bir projeyi finanse eden AB için geriye doğru bir adım gibi görünüyor. Bu, tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarına bağımlı hale gelmeden önceki bir geçiş aşamasını temsil ediyor olsa da, blok 2050 yılına kadar karbon nötrlüğüne yönelik iklim hedeflerini tutturmak istiyorsa oyununu hızlandırmalıdır.

Editör: Doruk Adakoğlu – 26.01.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Doruk Adakoğlu tarafından yazıldı

Ankara Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. Serbest çevirmen, yazar ve editör.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Unutulmaz Uyarlamalara Bir Yenisi Daha Ekleniyor | Aşkı Memnu, “Bihter” Adıyla Netflix’e Geliyor!

    Mars’ta Ayı Suratı Görüntülendi!