içinde

Beklenen Kar Yağışı Geldi | Birçok İl Beyaza Büründü

Bu sene Türkiye kışa geç kavuştu. Neredeyse kışın ilk 2 ayı kurak geçen ülke geneli hava durumu, herkesi korkutmaya başlarken sonunda beklenen kar geldi. Ülke geneli birçok şehir beyaza bürünürken, kar yağmayan illerimizde de yağmur yağışı başladı.

Marmara’nın güneybatısı, İç Ege’nin yüksek kesimleri, Batı Akdeniz’in iç kesimlerinin yüksekleri, Karadeniz’in iç kesimleri, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’nun kyuzeyinde karla karışık yağmur ve kar yağması bekleniyor.

Meteroloji hava durumu tahminlerine göre bugün İç Anadolu’nun doğusu ve Doğu Anadolu’da beklenen kar, yağmaya başladı. Kayseri, Nevşehir, Sivas, Elağız, Muş, Van, Hakkari, Malatya, Erzincan, Bitlis, Tunceli, Bingöl ve Şırnak’ın doğusunda kar yağışları bekleniyordu. Bu illerin birçoğunda sabah saatlerinde kar yağışı etkisini göstermeye başladı.

Tahminlere göre Şubat ayı ülkenin tamamının asıl yağışlara teslim olacağı ay olabilir denmekte. Şu anki tahminlere göre ise 3-4 Şubat’ta metropol İstanbul’da kar havası olabilir.

Şubat ayının soğuk geçmesi beklenirken, Batı bölgelerindeki dağlar da kar yağışı için Şubat’ı bekleyecek.

Mart ayı için konuşmak erken olsa da, şu anki tahminler Mart ayının mevsim ortalamalarında seyretmesi bekleniyor.

Ülkemizden Kar Manzaraları

Bolu

Dün akşam (28 Şubat) saatlerinde Bolu’da kar yağışı başladı ve kar kalınlığı 5 santimetreye kadar ulaştı. D-100 karayolu Bolu Dağı kesimi ve D-100 karayolunun bazı bölgelerinde sürücüler güçlükle ilerledi.

Bitlis

Bir diğer kara teslim olan ilimiz ise Bitlis. Kar yağışının etkisiyle 282 yerleşim yerine ulaşıma kapanırken, 60 iş makinesi ve 80 personel ile yol açma çalışmaları başladı. Kar kalınlığı şehir merkezinde 18 santimetre, yüksek kesimlerde ise 30 santimetreye kadar ulaştı. Meteroloji tahminlerine göre kar yağışı salı gününe kadar devam edecek.

Bitlis’te kar yağışı: 282 yerleşim yerine ulaşım yok

Yozgat

Yozgat’ta ise sağanak yağmurun ardından şehir merkezinde yerini kar yağışına bıraktı. Şehir kısa bir süre içinde beyazlara bürünürken, kar yağışı sürücülere zor anlar yaşattı. Karayolları ve belediye ekipleri tarafından yollarda kar küreme ve tuzlama çalışması yapıldı.

<p>Yozgat'ta kar yağışı etkili oldu.</p>
<p>Kent merkezinde akşam saatlerinde başlayan sağanak yerini kara bıraktı.</p>
<p>Kısa sürede kent beyaza bürünürken, sürücüler trafikte zor anlar yaşadı. Bazı vatandaşlar yokuşta kalan araçları iterek yardım etti.</p>
<p>Karayolları ve Yozgat Belediyesi ekipleri yollarda kar küreme ve tuzlama çalışması yaptı.</p>

Van

Van’da ise şehir merkezinde kar 10 santimetre, yüksek kesimlerde ise 35 santimetreye ulaştı. Belediye ekipleri yolların kapanmaması için hemen çalışmalara başladı.

<p>Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün uyarı yaptığı kar yağışı, Van ve ilçelerinde akşam saatlerinde başladı.</p>
<p>Şehir merkezinde 10 santimetreyi bulan kar kalınlığı yüksek kesimlerde 35 santimetreye ulaştı.</p>
<p>Van Büyükşehir Belediye ekipleri, mahalle ve mezra yollarının kapanmaması için çalışma başlattı. </p>

Kahramanmaraş

Kahramanmaraş’ta başlayan ve yüksek kesimleri beyaza boyanan kar yağışı ile Maraşlılar kendilerini Yedikuyular Kayak Merkezi’ne attılar.

<p>Kahramanmaraş’ta sabahın erken saatlerinde yüksek kesimleri beyaza bürüyen kar yağışı sonrası yurttaşlar soluğu Yedikuyular Kayak Merkezi’nde aldı.</p>
<p>Kar keyfini yaşayan bir grup vatandaş ise kar yağışını davul zurna eşliğinde kutladı.</p>
<p><strong>YOLLAR KAPANDI</strong></p>
<p>Elazığ İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, kentin yüksek kesimlerinde kar yağışı ve tipi etkisini sürdürüyor. </p>
<p>Elazığ ve Şırnak'ta etkili olan kar yağışı nedeniyle 127 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı.</p>

Diğer İllerimiz

Mardin, Adıyaman, Diyarbakır, Hakkari ve Muş’ta da görüntüler farklı değildi. Her ne kadar bazı illerde kar sevinci yaşansa da bazı bölgelerde kazalar meydana geldi.

Mersin Erdemli-Karaman Ayrancı yolunun yaklaşık 1,700 rakımında seyahat eden bir araç kar yağışının etkisiyle mahsur kaldı. Aracın kurtarılması için çağırılan çekici de kara saplandı. Daha sonra Erdemli Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’nden gelen ekipler yolu kepçeyle açtılar.

 

Editör: Doruk Adakoğlu – 29.01.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Doruk Adakoğlu tarafından yazıldı

Ankara Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. Serbest çevirmen, yazar ve editör.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Dünya Çekirdeği Dönmeyi Durdurmuş Ya Da Ters Yönde Dönmeye Başlamış Olabilir!

    İsrail İHA’larla İran’ın İsfahan Kentine Saldırdı