içinde

Hrant Dink’i 16. Ölüm Yıl Dönümünde Anıyoruz!

Hrant Dink Kimdir?

Hrant Dink, 15 Eylül 1954 yılında Malatya’da dünyaya geldi. 5 sene Malatya’da kaldıktan sonra ailesi ile birlikte İstanbul’a geldi. Anne ve babası ayrıldıktan sonra, 2 erkek kardeşi ile beraber Gedikpaşa’daki Ermeni Protestan Kilisesi’nin çocuk yuvasında kalmaya başladı.

Şişli Lisesi’nden mezun olan Dink, ilkokulda tanıştığı Ermeni Varto Aşireti’ne mensup Rakel Yağbasan ile evlendi. Birlikte 3 çocukları oldu. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji ve daha sonra Felsefe eğitimi gören Dink, “biyoloji felsefesi” düşüncesini gelişmekte olan Türkiye sol siyasetine katılarak ilerletmeye karar verdi.  Ermeni kimliği yüzünden siyasi çalışmalarının tehlikeye gireceği ve cemaatin bundan zarar görebileceği endişesiyle, ismini mahkeme kararı ile “Fırat” olarak değiştirdi. (Hrant Dink Kimdir?)

Eşi ile Tuzla Çocuk Kampı’nda kimsesiz Ermeni çocuğa sahip çıktıkları için devlet, Hrant Dink’i “Ermeni militan yetiştiriciliği” suçlamasıyla birçok kez göz altına alındıktan sonra tutukladı.

5 Nisan 1996 yılında Türkiye Ermenilerinin anadilini bilmeyen kesimi ile iletişime geçmek, Türkiyeli Ermenilerin devlet sorunlarını kendi sesleri ile dile getirmek, bu sayede de geniş kamuoyunun desteğini almak ve Ermeni kültür ve tarihini ana kaynağından Türkiye toplumu ile paylaşmayı amaçlayan ve adının anlamı “sabanın toprakta açtığı, içine tohumun konulduğu ve bereketin fışkırdığı yer” anlamına gelen Agos kelimesinden alan gazete, Luiz Bakar, Hrant Dink, Harutyun Şeşetyan ve Anna Turay‘dan oluşan 4 kişilik bir girişimci grup tarafından kurulmuşur.

Sol muhalif kimliğine sahip olan Agos gazetesi, bizzat Hrant Dink’in sesinden Türkiye Ermeni toplumu içerisinde var olan eksik yapıya eleştiriler getirmiş, sivilleşmenin ve şeffaflaşmanın önemini vurgulamış, aynı zamanda da topluma alternatif proje önerileri vermiştir.

Genel merkezi Şişli, Pangaltı olan Agos gazetesi yayın hayatına halen devam etmektedir.

Hrant Dink hayatı boyunca Türkiye ve Türkiye Ermenileri arasında bir köprü kurma görevini üstlenmiş, bu alanda birçok çalışmalar yapmıştır. Yeni Yüzyıl ve BirGün gazetelerinde köşe yazarlığı yapmış ve Türkiye Ermenistan komşuluk ilişkilerini geliştirmeye çalışmıştır.

Birçok kez nefret söylemlerine ve hedef gösterme kampanyalarıyla yüzleşen Dink’in en önemli ya da olaylı denilebilecek hedef gösterilme kampanyası, 26 Şubat 2004 yılında İstanbul Ülkü Ocakları Levent Temiz’in liderliğinde bir grup protestocu Agos Gazetesi’nin kapısına gelerek  “Ya sev ya terk et”, “Kahrolsun ASALA”, “Bir gece ansızın gelebiliriz” sloganları attılar.

Son olarak, 21 Temmuz 2006 tarihli Agos Gazetesi’nde yayımlanan “301e Karşı 1 Oy” başlıklı haber nedeniyle Hrant Dink, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Arat Dink ve İmtiyaz Sahibi Sarkis Seropyan hakkında dava açıldı. Yazılan haberde, Dink’in Reurters Gazetesi’ne verdiği demeçteki “Elbette bu bir soykırımdır diyorum. Çünkü sonuç kendisini zaten tanımlıyor ve adını koyuyor. Dört bin yıldır bu topraklarda yaşayan bir halkın bu olanlarla birlikte artık ortadan yok olduğunu görüyorsunuz” söylemiyle TCK 301 uyarınca “Türklüğü aşağıladığı” iddia edildi. (Hrant Dink Kimdir?)

Hrant Dink Neden ve Kim Tarafından Öldürüldü?

Hrant Dink Ermeni ve gazeteci kimliği yüzünden birçok kez ölüm tehditi almıştır. O yüzden ölümü bir süikasta kurban giderek gerçekleşmiştir. Bundan 16 yıl önce 19 Ocak 2007’de Hrant Dink, Agos’un Halakargazi Caddesindeki binası önünde 17 yaşındaki Ogün Samast tarafından başının arkasına ateş edilerek öldürülmüştür.

Editör: Doruk Adakoğlu – 19.01.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Doruk Adakoğlu tarafından yazıldı

Ankara Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. Serbest çevirmen, yazar ve editör.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Amazon, Bağış Platformu AmazonSmile’ı Kapatıyor!

    Evren Ne Kadar Büyük?