içinde

MuhteşemMuhteşem

Ev Tozu Alerjisi Nedir, Ne Tür Önlemler Almalıyız?

Alerji türleri içerisinde ev tozu alerjisinin en etkililerinden biri olduğunu ve birçok kişide görüldüğünü biliyor muydunuz? Astım, bronşit gibi birçok farklı hastalığın da temel tetikçisiymiş bu alerji aynı zamanda. Eklem bacaklılar ailesinden olan ve gözle de görülemeyecek kadar küçük olan bu akar adı verilen hayvanların sebep olduğu bu toz hastalığı, kaşıntı, kızarıklık, nefes almada zorluk gibi etkilerle kendisini gösteriyormuş. Evlerimizin içinde birçok farklı noktada görülebilme özelliğine sahip akarlara karşı vücudumuzun verdiği tepkilerle ortaya çıkan ev tozu alerjileri hakkında birkaç şeye değinelim.

Özellikle evin içinde sıcak ve nemli ortamlarda daha çok bulunan, mikroskobik canlı türü arasında kabul edilen ve eklem bacaklılar sınıfında olan akarların neden olduğu bir hastalık olan ev tozu alerjisi maalesef çok sık her yerde bulunuyorlar. Tahıl artıkları ile besleniyor ve depo akarları olarak da geçiyor isimleri. Bu küçük hayvanların vücudumuza teması ile ortaya çıkan alerjik tepkimeler, hastalığın en önemli nedenleri arasında gösteriliyor.

Bu akarlar, evin hemen hemen her noktasında bulunuyor ve orada uzun süre hayatta kalabiliyorlarmış. Çok küçük olmaları sebebiyle en ufak bir müdahale ya da dokunma ile havaya da karışabilir ve bu yolla vücudumuza temas edebilirlermiş. Bu canlılar solunum alerjileri içerisinde polenlerden sonra da en sık görülen ikinci alerjenler olarak sayılmaktaymış. Bu akarların kendilerinden çok dışkıları alerjik reaksiyonlara neden oluyormuş. Farklı tepkimelerle kendisini belli ediyor ve günlük yaşamın kalitesini de oldukça düşürmektelermiş.

Zaten bahar aylarında oldukça alerjilerimiz artıyor. Toza, polene karşı hassaslaşıyoruz bu aylarda. Hava değişimi de cabası. Bu ev tozu alerjisi de hepimiz de farklı yan etkilere sahip oluyormuş. Genel olarak hapşırık, burun akıntısı, kaşıntı, gözlerde ve burunda yanma ve kaşınma sık olarak görülüyormuş. Benim de bu aralar burunda yanma ve kaşıntı bayağı bir arttı. Nedeninin açıkçası bu olduğunu düşünüyorum. Tabii alerji ilaçlarından kullanıyorum ve ek olarak burun spreylerini tercih ediyorum. Bu aylarda bunlardan korunmak gerçekten zor. Bu tür durumlarda özellikle ev tozu alerjisine karşı nasıl önlemler almalıyız işte bazı çözüm önerileri;

Öncelikle söylemem gereken şey ev tozu akarlarının evin kirli ve temizlenmemiş olmasıyla bir alakası olmadığıdır. Ev ne kadar temiz olursa olsun bu küçük hayvanlar beslenip bizden bağımsız büyüyebiliyorlarmış. Ancak bunlara karşı evin içerisinde basit ama etkili olacak önlemler almak elbette mümkün. Örneğin;

• Yastıkları ve yorganları fermuarlı toz geçirmez kılıflarla kaplamak.

• Tüm çarşafları ve yastık kılıflarını haftada en az 2 kez sıcak suyla yıkamak.

• Bu canlılara karşı etkili olan anti alerjik kumaşlar kullanmak.

• Evi düzenli olarak ve sık sık temizlemek.

• Mümkünse halı, kilim gibi tozlu eşyalar kullanmamak.

• Evin nem dengesini sürekli ayarlamak. Kuru havada hiçbiri yaşayamazmış.

• İnce perdeler kullanmak da fayda var.

• Evdeki peluş ve tüylü oyuncakların miktarı olabildiğince az olmalı.

• İyi filtreli, özel elektrik süpürgeleri kullanmak etkili olabilir.

• Ayrıca odaları sık sık havalandırmak.

• Bunun için özel olarak üretilmiş deterjanlar kullanmak da işe yarayabilir. Organik deterjanlar tercih ederseniz daha iyi olur bence.

Ev tozu alerjisini dikkate almazsak ileride ciddi boyutlara ulaşabilir. Eğer ileri bir seviyeye çıkarsa ciddi semptomlar gösterebiliriz. Nefes almada zorluk, astım, solunum yolu enfeksiyonlarına kadar gider bu iş. O yüzden sizdeki semptomların ilerlediğini hissederseniz mutlaka bir uzman hekim ile görüşmeyi ihmal etmeyin.

Çocuklarda ve yetişkinlerde farklı tedavi seçenekleri bulunmaktaymış. En sık uygulanan tedavi ise sublingual immunotherapy adı verilen ve dil altı damla aşı olarak adlandırılan bir tedavi süreciymiş.

Ev tozu alerjisine neden olan akarlardan kurtulmak neredeyse imkansız. Hangi önlemleri alırsak alalım zaman zaman istenen sonuç elde edilemeyebilir ve alerjik reaksiyonlar kaçınılmaz hale gelebilir. Bu tarz durumlarda en doğru yönlendirmeyi doktorumuz zaten bizlere yapacaktır. Onlara kulak vermekte ve önlem almakta fayda görüyorum.

Editör: Fatih Düz – 17.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Dilaraaaa tarafından yazıldı

Moda Tasarım öğrencisi

YorumcuTestçiMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Cevapladığın Sorular Senin Ruhunun Rengini Belirleyecek!

    Gördüğünüz İlk Şey En Baskın Özelliğinizi Ortaya Çıkarıyor