içinde

MuhteşemMuhteşem

Burun Çekmeyi ve Hapşırmayı Durdurmak için 8 İpucu

Mevsimsel alerjiler, bu sonbahar günlerinde egzersiz rutininizi veya en sevdiğiniz açık hava sporunu veya aktivitenizi durdurmak zorunda değil. Her zamanki egzersiz rutininize ayak uydururken alerji alevlenmelerini önlemeye yardımcı olmak için bu önerileri takip edin.

Alerilerin Kazanmasına İzin Vermeyin

Bu sekiz ipucu, alerji mevsiminde daha rahat egzersiz yapmanıza yardımcı olur.

Alerjen Tahminine Dikkat Edin

Alerjen seviyeleri yüksek olduğunda, iç mekanlarda egzersiz yapmak en iyisidir. Dışarı çıkmadan önce bölgeniz için alerji tahminini kontrol edin.

Amerikan Kulak Burun Boğaz Alerjisi Akademisi, yağmur sırasında veya sonrasında açık hava egzersizi planlamanızı önerir. Yağmur çimenlerden, sokaklardan, araba yollarından ve diğer yüzeylerden polenleri temizler. Yağmur ayrıca polenlerin rüzgarda uçuşmasını da durdurur ve bu da semptomları azaltabilir.

Günün Erken veya Geç Saatlerinde Egzersiz Yapın

Sabah erken veya akşam çiy poleni ağırlaştırır ve egzersiz yaparken havada dönmesini engeller. Ayrıca günün erken saatlerinde veya geç saatlerde egzersiz yaptığınızda daha düşük sıcaklıkların keyfini çıkaracaksınız.

Nemli Alanlardan Kaçının

Küfe alerjiniz varsa, nemli kalma eğiliminde olan alanlardan uzakta egzersiz yapın. Yaprak yığınları veya çöp yığınları nemi hapseder ve küf oluşumu için mükemmel ortamı sağlar.

Egzersizi Koşullarla Eşleştirin

Alerjen seviyeleri yüksek olduğunda, normal egzersiz rutininizi değiştirin. Çimlerde oynanan golf ve sporlar dışarıda olabilir, ancak yine de çimsiz yüzeylerde koşu yapabilir veya serbest yürüyüş yapabilirsiniz.

Alerjilerinizin belirli koşullarda gerçekten alevlendiğini fark ederseniz, o günlerde iç mekan antrenmanlarına geçin. Aşağıdaki durumlarda açık havada egzersiz yapmaktan kaçınmak en iyisidir:

  • Alerjen seviyeleri yüksektir.
  • Rüzgarlı zamanlar.
  • Alerjileriniz zaten sizi rahatsız ettiği anlar.

Şapka ve Güneş Gözlüğü Takın

Başınızı ve gözlerinizi örtmek, güneşin zararlı etkilerinden koruma sağlar ve ayrıca alerjenlerin saçınıza (oyalanabilecekleri yerlere) veya gözlerinizi tahriş etmesine engel olur. Çevreleyen güneş gözlükleri, alerjenlerden ve güneşten en fazla korumayı sağlar .

Egzersizden Sonra Duşa Girin

Duş almak, egzersiz sonrası alerji atağına neden olabilecek polenleri ve diğer alerjenleri vücudunuzdan ve saçınızdan uzaklaştırır. Alerjenler giysilerinizde de birikirler, bu nedenle egzersiz giysilerini ve dış giysileri yıkamak alerji semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur.

Alerjenler genellikle ayakkabılara yapışarak evin içinde yollarını bulduklarından, ayakkabıları dışarıda bırakın veya plastik bir torbada saklayın.

Alerjilerle Mücadele Etmek Mi?

Birçok şey alerjiye neden olabilir. Bir uzmanla konuşun ve semptomlarla mücadele ediyorsanız test yaptırın. Özellikle alerji testi yaparak nelere alerjiniz olduğu konusunda kesin bilgi sahibi olmalısınız.

Gözlerinizi ve Burnunuzu Temizleyin

Dışarıdayken polen, toz ve diğer alerjenler burnunuza ve gözlerinize girerek alerji semptomlarını tetikler. İçeri girdikten sonra, alerjenleri burnunuzdan temizlemek için tuzlu su solüsyonu ve gözlerinizdeki alerjenleri temizlemek için göz damlaları veya tuzlu göz durulamaları kullanın.Sirkeli tuzlu ılık suyu burnunuza çekmek de alerjinizin uzun vadede kaybolmasına yararlı olabilir.

Alerji İlaçlarını Önerildiği Şekilde Alın

Doktorunuzun önerdiği şekilde reçetesiz veya reçeteli alerji ilaçları aldığınızdan emin olun. Alerji mevsimi boyunca, alerji semptomlarını hafifletmek veya önlemek için her gün alerji ilacı almanız gerekebilir.

Alerjiniz şiddetliyse, alerji ilaçları almaya mevsimin başlama ayından birkaç hafta önce başlamak en iyisidir. Bu onlara alerjen seviyeleri yükselmeden önce çalışmak için zaman verir.

Astım Alevlenmelerine Hazır Olun

Astımı olan bazı kişiler alerjinin astım atağını tetiklediğini fark eder, bu nedenle alerji mevsiminde açık havada egzersiz yapıyorsanız ekstra önlemler alın. Astımınız harekete geçmeye başlarsa ne yapacağınızı ve ilk etapta alevlenmeyi önlemek için açık hava egzersizinden ne zaman kaçınmanız gerektiğini bilin.

Editör: Sümeyye Özmen – 15.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Sümeyye Özmen tarafından yazıldı

Gökçe Sultan'ın Diyarı kitabının yazarı
Türk dili ve edebiyatı öğretmeni
Calamus yayınevi genel yayın yönetmeni
NLP uygulayıcısı
Fikri firarda spiritüel okuyucu

YorumcuMakale YazarıVideo YapımcısıModeratörÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Spotify Nasıl Milyar Dolarlık Bir Şirket Oldu?

    Hangi Karadeniz Yemeği Sana Daha Uygun?