içinde

HavalıHavalı

Almanya’ya Göç Eden Türkler Ve Okey Oyunu

İnsanların bir damla su için göç yollarında birbirini boğazladığı bir evrenden insanların indirimde olan bir telefon için mağazalarda birbirini boğazladığı farklı bir evrene açılan, boyutlar arası bir kapıydı o kamp.

Zamir, Hakan Günday

“…bir büyük oyun var etrafımda oynanan; bir de küçük, benim oynadığım. Yine de ayaktayım çoğu zaman. Hiçbir şeye inanmıyor, yine de yaşıyorsam, bu oyun değil de nedir?

Kambur, Şule Gürbüz

Almanya’ya Göç Ve Oradaki İnsanımız

Ülkeden ülkeye büyük insan toplulukları halinde yapılan geçişlere göç adı verilmektedir. Göçlerin çok çeşitli sebepleri olmasının  yanında hemen aklımıza gelen nedenler şu şekilde sıralanabilir: savaş, kıtlık, politik sebepler, ekonomik sebepler…

Ülkemizden de Almanya’ya iki ülke arasında 30 Ekim 1961’de  imzalanan  İş gücü Sözleşmesi sebebiyle yoğun göç yaşanmıştır. Böylece İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’nın yeniden imarı için yurt dışından alınan iş gücüne başvurulmuştur. Göç sonrasında Almanya’ya göçen işçiler ilkin hizmet sektörlerinde ve fabrikalarda iş bulurken sonraki kuşaklarda işçiyken işveren olmuşlar ve günümüzde Almanya’da Türklere ait pek çok işletme hizmet vermektedir.

Peki, Almanya’ya göçen vatandaşlarımız gittikleri bu yaban diyarlarda neler yaptılar, kaldıysa boş zamanlarını nasıl değerlendirdiler? İşçi olarak giden insanımız para kazanmak gayesi güttüğünden ilkin boş bulduğu her vakitte de çeşitli işlerde çalışarak geride kalan ailesine daha fazla para göndermeye çalışmış eğer ailesini de beraberinde Almanya’ya götürebildiyse onları oralarda daha rahat koşullarda yaşatabilmek için elinden geleni yapmaya çalışmıştır.

Okey Oyununun Kısa Tarihçesi

Günümüzde ”OKEY” olarak bilinen oyun ilkin yirminci yüzyılda sahaya çıkmıştır.Modern okey oyununu 1930’ların başında Rummikub Ephraim Hertzano isimli Romanya doğumlu ve sonradan Filistin’e göçmüş bir Yahudi bulmuştur.

Oyun ‘‘rummy ve mahjong” isimli oyunların karması olarak görülmektedir. Rummy on dokuzuncu yüzyılda Çin ya da Meksika kökenli olduğu düşünülen ve benzer kartların bir araya getirilmesi esasına dayanan bir kağıt oyunudur. Mahjong ise yine on dokuzuncu yüzyılda icat edilmiş,Çin kökenli, domino benzeri ve dikdörtgen taşlarla oynanan bir oyundur.

Okey günümüzde dikdörtgen taşlarla ve istekalarla oynanan bir mantık,hafıza ve şans oyunu olarak ortaya çıkmıştır.Okey oyunun adı yine oyundaki JOKER taşının adıdır.

Okey oyununda oyuncular ellerindeki on dört (14) taşı  renk ve üzerlerindeki sayıları baz alarak bazen seriler bazen ikili çiftler halinde gruplandırarak oyunu kazanmayı amaçlarlar. Oyun yerden taş çekme ve yere taş atma şeklinde devam eder. Dört kişi olarak ve tekerli halde oynanabileceği gibi iki-iki eşleşerek de oynanabilir. Elindeki seriyi kendi karar vereceği biçimde en hızlı tamamlayıp bitiren oyuncu oyunu kazanmış sayılır.

Almanya’ya Göçen Türkler Ve Okey Oyunu

Yukarıda kısaca değindiğimiz Almanya’ya Türk göçü ve Okey oyununun tarihçesinden sonra rummy ve mahjong karışımı bir oyun olan ”Okey”in Türkiye’de ve Almanya’daki Türkler arasında çok popüler bir kahvehane sporu olduğunu söylemek yanlış olmaz. Geldikleri kültürün yalnızca dil, yemek gibi özelliklerini değil, eğlence alışkanlıklarını ve de oyunlarını da gittikleri coğrafyaya taşıyan toplumlarda benzeri durumların gözlendiğini zaten biliyoruz.

Temelde az oyuncu ve kapalı bir çevrede (evde vb.) oynanabilen Okey oyunu yeni gidilen Almanya’da Türklerin dışarı çok açılmadan, geldikleri topluma çok da karışmadan boş vakitlerini değerlendirme etkinliği olarak görülmüştür. İlerleyen yıllarda da ülkemizde bu oyunun yaygınlaşması Almanya’ya göçen Türklerin anavatanlarına gel-gitleri sonucu daha da yaygınlaşıp günümüzdeki oynanma seviyesine yükselmiştir.

Editör: Fatih Düz – 09.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Cihan TELLİ tarafından yazıldı

BELLUM OMNİUM CONTRA OMNES

Makale YazarıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Bağımsız Sinemanın Serseri Çocuğu Jim Jarmusch’a Yakından Bakış

    Hemingway’in Unutulmaz Sözleri Üzerine Düşünceler