içinde ,

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı

Hemingway’in Unutulmaz Sözleri Üzerine Düşünceler

Hemingway’in çok sevdiğim sözleri üzerine düşüncelerimi aktaracağım.

Öncelikle kısaca Ernest Hemingway’i tanıyalım.

Adıl adı Ernest Miller Hemingway’dir. 1899’da Oak Park, İllınois’de doğdu. Hemingway, altı çocuklu ailesinin iki erkek çocuğundan birisiydi. Adını, babası ve de amcasının adlarından almıştı. Çocukluğunda eski bir müzisyen olan annesinden müzik dersleri aldı. Lise yıllarına geldiğinde kalemini kullanmaya başlayan Hemingway, ilk makalesini bir okul dergisi olan Trapeze’de yayınlamıştır. Yazılarında dönemin ünlü köşe yazarlarından Ring Lardner’dan etkilenmiş ve hayranlığını yazılarında kullandığı takma adıyla belli etmiş.

Psikolojik sorunları olan Hemingway, silahını ağzına dayayarak ateş ederek 2 Temmuz 1961 tarihinde tıpkı iki kardeşi ve babası gibi intihar etmiş vaziyette bulunmuştur.

Her insanın hayatı aynı şekilde sona erer. Bir insanı diğerinden ayırt eden, nasıl yaşadığı ve nasıl öldüğünün ayrıntılarıdır.”

Adrenalini fazlasıyla seven Ernest Hemingway, ömrünü yalnızca yazarak geçirmemiş, pek çok farklı hobi edinmiş ve hepsine tutkuyla sarılmış. Özgür ruhlu yazar, kariyerine bir gazeteci olarak başlamış, sonrasında ise pek çok farklı kimliğe bürünmüş.

Ben Hemingway ile 2018 yılında tanıştım. İlk o zaman adını daha yakından duyarak, kitaplarını incelemeye aldım. Kafasını av tüfeğiyle havaya uçuran bir adamın sözlerini dikkate almıyor olmak isteyebilir çoğu insan. Fakat kitaplarında kullandığı cümleleriyle, gerçekçiliğiyle gerçekten çok derin bir adam. Kendisini anlamak yetmez. Önemli olan bizlere anlatmaya çalıştığı şeyleri anlayabilmek.

“Silahlara Veda” kitabındaki şu sözü çok seviyorum; “Dünya güzel bir yer ve de uğruna savaşmaya değer.” 

Üstüne tartışmamız gereken bir cümle bence. Dünya gerçekten güzel bir yer mi? Uğruna savaşmaya değer mi? 1995 yapımı “Se7en (Yedi)” filminde bu cümleyi kullanmışlardı. Orada adam, “Ernest Hemingway, ‘Dünya güzel bir yer ve de uğruna savaşmaya değer.’ demiş. Ben cümlenin ikinci yarısına katılıyorum.” diyor. Yani dünyanın güzel olduğuna inanmıyor. Aslında dünya güzel bir yer fakat biz insanlar bunun değerini bilmiyor ve onun güzelliğini yeterince fark edemiyoruz. Peki ona bunu dedirten şey ne? Uğruna savaşmaya değer bir dünya olduğunu, savaşmak ve ülkesi için bu savaşı kazanmak durumunda olması olabilir. Hemingway’in kitabının konusu da zaten bu.

Kitabın konusu şöyle; Birinci dünya savaşının ortasında İtalyan Ordusunda görev yapan Henry Tenente isimli teğmenin savaş boyunca başından geçen olayları ve iki kişinin arasında geçen hem kendi sevgi dolu dünyalarında, hem de savaşın her şeyi yerle bir eden acımasız dünyasında yaşamlarını ele alır.

Kitap, o kadar güzel bir aşkı anlatıyor ki okurken içinizi ısıtacak.

Yine “Silahlara Veda” kitabında geçen şu cümle tam bir ders niteliğinde. “Korkak bin kez ölür, cesur ise ancak bir kez…” 

Savaşın içinde aşkı anlatan, Hemingway’in bakış açısını en iyi görebileceğimiz kitaplardan yalnızca biri.

Hemingway’in kitaplar da geçmeyen şu sözüne bakalım.

“İki insan birbirini seviyorsa buna mutlu bir son yoktur.”  diyor Hemingway.

Bence Hemingway bu konuda yanılmış. “İki insan birbirini seviyorsa buna mutlu bir son vardır.” 

Birini çok severiz. Canımızdan bile çok severiz, gözümüzden sakınırız. Aşık olunca göz gerçekten de bir şey görmezmiş. Peki eski dönemlerde birbirine kavuşamayan insanlar var biliyoruz. Hemingway bu sözü çok eskiden söylediğine göre o dönemlere atıfta bulunmuş diyebilir miyiz? Yoksa günümüzde de birbirini seven iki insana mutlu bir son yok mudur?

Buradan iki anlam çıkarabiliriz; ilki sevip de kavuşamayan insanlar, ikincisi de kavuşup çok erken kaybedenler. Ben bu sözü ikinci anlama daha çok yakıştırıyorum.

Çünkü iki insan birbirini seviyorsa er geç bir zaman da kavuşur. En acı olan da kavuşmuşken ayrılmak zorunda kalmak değil midir? Hayatta en sevdiğimiz insanı kaybetmek nasıl derin bir üzüntü verir değil mi bize? Gerçekten de öyle. Tam bir şeylere kavuşuyoruz. Doya doya tadını çıkarmak isterken hayat elimizden koparıveriyor o şeyi. İşte karşılıklı aşklarda da böyle. Hemingway sözlerinde ümitsizliği değil aksine gerçekleri aşılamak istemiş bizlere. Tabi bunlar benim düşüncelerim. Sizlerin düşüncelerini de merak ediyorum açıkçası.

Ernest Hemingway’in çok sevdiğim diğer bazı sözleri;

“Dinlemeyi severim. İnsanları dikkatle dinleyerek çok şey öğrendim. Çoğu insan karşısındakini hiç dinlemez.”

“Tüm hayatım boyunca kelimelere hep onları ilk kez görüyormuşum gibi merakla baktım.”

“Birine güvenebileceğini anlamanın en iyi yolu, ona güvenmektir.”

“Zeki insanlardaki mutluluk, bildiğim en nadir şey.”

“Her insanın hayatı aynı şekilde sona erer. Bir insanı diğerinden ayırt eden, nasıl yaşadığı ve nasıl öldüğünün ayrıntılarıdır.”

“Ölüm korkusu zenginliği artırmakla aynı oranda artar.”

“Onun yaşına gelmiş bir kimsenin yalnız kalması doğru değildi. Oysa kaçınılmaz bir şeydi bu.”

Yaşlı Adam ve Deniz 

Editör: Fatih Düz – 09.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Dilaraaaa tarafından yazıldı

Moda Tasarım öğrencisi

YorumcuTestçiMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Almanya’ya Göç Eden Türkler Ve Okey Oyunu

    Kader Numaranızın Ne Olduğunu Biliyor Musunuz?