içinde

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem

Psikolog Harry Harlow’un Sosyal İzolasyon Deneyleri

Harry Harlow, al yanaklı maymunlarla yaptığı tartışmalı ve çoğu zaman aşırı derecede acımasız deneyler dizisiyle en çok hatırlanan Amerikalı bir psikologdu. Harlow, anneden ayrı kalmanın ve sosyal izolasyonun etkilerini incelemek için bebek maymunları izole odalara yerleştirdi.

Deneylerin bazı varyasyonları, genç maymunların hangisini tercih ettiğini görmek için maymunları, tel veya kumaştan yapılmış taşıyıcı annelere yerleştirmeyi içeriyordu. Diğer durumlarda, maymunlar 24 ay boyunca tamamen izole olarak büyütüldü ve bu da derin ve kalıcı duygusal rahatsızlıklara yol açtı.

Psikolojiye Katkılar

En çok al yanaklı maymunlarla yaptığı sosyal izolasyon deneyleriyle tanınan Harlow’un araştırması, yaşamın erken dönemlerinde bakım, şefkat ve sosyal ilişkilerin önemini anlamamıza büyük katkıda bulundu. 20. yüzyılın en seçkin psikologlarının bir incelemesinde Harlow, 100 üzerinden 26. sırada yer aldı.

Doğum ve Ölüm

Harry Harlow, 31 Ekim 1905’te Fairfield, Iowa’da doğdu. 6 Aralık 1981’de Arizona, Tucson’da öldü.

Erken yaşları

Harry Harlow (doğum Harry İsrail) Iowa’da büyüdü ve daha sonra bir yıl boyunca Portland, Oregon’daki Reed College’a gitti. Özel bir yetenek sınavını geçtikten sonra, Stanford Üniversitesi’ne kaydoldu ve burada İngilizce anadal olarak başladı. Notları o kadar kötüydü ki bir sömestrden sonra psikoloji çalışmasına geçti.

Stanford’dayken Harlow, Stanford-Binet zeka testinin geliştirilmesine yardımcı olan psikolog Lewis Terman ile çalıştı. 1930 yılında doktora derecesini aldı. Psikolojide ve daha sonra soyadını İsrail’den Harlow’a değiştirdi.

Kariyer ve Araştırma

Stanford’dan mezun olduktan sonra Harlow’a Wisconsin-Madison Üniversitesi’nde bir pozisyon teklif edildi. Okuldayken, tartışmalı sosyal izolasyon deneylerini gerçekleştireceği öncü Primat Laboratuvarı‘nı kurdu. Harlow’un klasik dizi deneyleri 1957 ve 1963 yılları arasında yapıldı ve genç al yanaklı maymunları doğumdan kısa bir süre sonra annelerinden ayırmayı içeriyordu. Bebek maymunlar bunun yerine vekil tel maymun anneler tarafından büyütüldü.

Deneyin bir versiyonunda, “annelerden” biri tamamen telden yapılmış, diğeri ise yumuşak bir bezle kaplanmıştır. Harlow, örtülü annenin yiyecek sağlayıp sağlamadığına bakılmaksızın, bebek maymunların rahatlık için ona yapışacağını buldu. Öte yandan, maymunlar sadece yiyecek sağladığında tel anneyi seçerdi.

Harlow, sonuçlarını Amerikan Psikologlar Birliği’nin 1958’deki yıllık toplantısında sundu ve bulgularını American Psychologist dergisindeki “The Nature of Love” başlıklı klasik makalesinde de bildirdi.

Daha sonraki deneyler, sosyal izolasyona, al yanaklı maymunları ya tamamen ya da kısmi izolasyonda yetiştirerek baktı. Harlow ve öğrencileri, bu tür bir izolasyonun, ciddi psikolojik rahatsızlıklar ve hatta ölüm dahil olmak üzere çeşitli olumsuz sonuçlara yol açtığını buldu.

Psikolojiye Etkisi

Harlow’un deneyleri şok edici ve tartışmalıydı. Çoğu, bugünün standartlarına göre etik dışı olarak kabul edilir. Ancak araştırması, çocuk gelişimi anlayışımızı şekillendirmede önemli bir rol oynadı. Harlow’un zamanında hakim olan düşünce, küçük çocuklara dikkat etmenin onları “şımartacağını” ve sevginin sınırlandırılması gerektiğini öne sürdü. Bunun yerine Harlow’un çalışması, erken çocukluk döneminde bakıcılarla güvenli, güvenli ve destekleyici duygusal bağlar geliştirmenin mutlak önemini gösterdi.

O dönemde birçok uzman, anne-çocuk bağları arasındaki birincil gücün beslenme olduğuna inanıyordu. Harlow’un çalışması, beslenmenin önemli olduğunu, ancak bir çocuğun normal gelişimi için ihtiyaç duyduğu rahatlığı ve güvenliği sağlayan şeyin fiziksel yakınlık ve temas olduğunu ileri sürdü.

Harlow’un psikolog John Bowlby ve çocuk doktoru Benjamin Spock da dahil olmak üzere diğer araştırmacıların çalışmalarıyla birlikte çalışması, çocuk bakımı ve çocuk yetiştirme yaklaşımımızda bir devrimin ateşlenmesine yardımcı oldu.

Seçilmiş Yayınlar
  • Harlow HF. Büyük kortikal lezyonların maymunlarda öğrenilmiş davranış üzerindeki etkisi. Bilim . 1950;112(2911):428.
  • Harlow HF, Woolsey CN. Davranışın Biyolojik ve Biyokimyasal Temelleri. Wisconsin Üniversitesi Yayınları; 1958.
  • Harlow HF, Baysinger CM, Plubell PE. Bebek maymunlarda bağlanmayı incelemek için değişken sıcaklıkta bir taşıyıcı anne. Davranış Araştırma Yöntemleri. 1973;5(3):269-272.
  • Harlow HF. Şehvet, gecikme ve aşk: Başarılı seksin Simian sırları. Seks Araştırmaları Dergisi. 1975;11(2):79-90.
Önerilen Kaynaklar
  • Harlow HF. Aşkın doğası. Amerikalı Psikolog. 1958;13:673-685.
  • Blum D. Goon Park’ta Aşk . New York: Perseus Yayıncılık; 2002.

Editör: Fatih Düz – 07.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Sümeyye Özmen tarafından yazıldı

Gökçe Sultan'ın Diyarı kitabının yazarı
Türk dili ve edebiyatı öğretmeni
Calamus yayınevi genel yayın yönetmeni
NLP uygulayıcısı
Fikri firarda spiritüel okuyucu

YorumcuMakale YazarıVideo YapımcısıModeratörÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Yurt Dışında Okuma Sonrası Yaşanılan Depresyon: Ne Yapmalıyız?

    Metabolizmayı Çalıştıran Lifli 8 Harika Besin!