içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı İnanılmazİnanılmaz

Yurt Dışında Okuma Sonrası Yaşanılan Depresyon: Ne Yapmalıyız?

Hangi ülkede yaşarsak yaşayalım, her insan yurt dışında okumak ya da yaşamak ister. İster Erasmus olsun ister gönüllük programları ister yurt dışında tam zamanlı okumak. Herkesin hayalinde, aklının bir köşesinde yeni yerler görmek, yeni deneyimler yaşamak mevcuttur. Ülkemiz için konuşacak olursam, Erasmus çoğu öğrencinin kolayca ulaşabileceği bir seçenek. Okulun Website’sinin takip edersiniz, sonra Erasmus sınavı için kaydolursunuz, sınavı geçersiniz ve sabrınızın sınandığı vize almaya kadar uzanan bir belge sürecine girersiniz. Ama uçaktan inip yeni ülkenize ayak bastığınızda “Oh be! Her şeye değmiş.” dersiniz.

1 sene ya da bir dönem boyunca ucuz birim ürünler, oraya özgü yemekler ve tarihi binalar, ucuz müze ve sinemalar, haftada 3-4 gün partiler ve biraz da ders…  Her şey harika giderken bir bakmışsınız dönüş tarihiniz gelmiş bile. Üzülerek arkadaşlarınızdan ve eğlenceden ayrılır Türkiye’ye dönersiniz. Her yer kalabalık, kaos içinde, marketlerde büyük birim ürünler, partinin p’si yok gibi gibi şeyler. Bunlar harici, yurt dışında siz yeni deneyimler yaşarken, Türkiye’deki arkadaşlarınız da yeni deneyimler yaşadığı için, geriye döndüğünüzde birbirinizin deneyimlerini pek anlayamaz ve küçükte olsa kültür çatışması yaşarsınız. Geriye dönük kültür şoku üstüne bir de hoş geldin Erasmus sonrası depresyon… Peki Erasmus sonrası depresyon yaşadığınızı nasıl anlarsınız? Anladınız diyelim, peki bununla nasıl başa çıkarsınız?

Erasmus Sonrası Depresyon Belirtileri;

  • Kendini evinde hissedememek.
  • Dışarı çıkmak, gezmek istememek.
  • Sürekli tekrar yurt dışına çıkmanın yollarını ararken sorumluluklarını yerine getirememek.
  • Yurt dışını kendi ülkenizle karşılaştırıp sürekli kendi ülkenizin açığını bulmaya çalışmak.
  • Çok fazla ya da yeterince uyuyamamak.
  • Hayatınızı boş ve anlamsız sanmak.
  • Sürekli yurt dışındaki anılarınıza bakmak ve ileriye doğru hareket edememek.

Erasmus Sonrası Depresyonla Nasıl Başa Çıkılır?

Yürüyüşe Çıkın;

Kendinizi çok fazla sosyal medyada gezerken ya da yurt dışı anılarınıza bakıyor olarak bulduğunuzda, kulaklıklarınızı yanınıza alıp 20-30 dakika yürüyüşe çıkın. Pek kullanmadığınız yolları kullanarak değişik yerler görebilirsiniz. Belki yolda bir kedi ya da köpekle karşılaşıp onunla vakit geçirirsiniz. Güzel, komik ya da ilgin. bulduğunuz bir alanı fotoğraflayabilirsiniz. Yürüyüş yapmak sizi enerjik tutar ve endorfin hormonu salgılamaya başladığınız için mutlu hissedersiniz.

Günlük/Haftalık Planlar Hazırlayın;

Eğer sürekli mutsuz hissettiğinizden günlük planlarınızı, sorumluluklarınızı yerine getiremiyorsanız, kendinize hoşunuza giden kalemler ve ajandalar alın. Eğer elinizle yazmaktan hoşlanmıyorsanız telefonunuza planlayıcı uygulamalar indirerek ya da excel vb. programlarda kendinize günlük, haftalık gibi planlar hazırlayarak sorumluluklarınızı yerine getirmeye başlayabilirsiniz. Plan ve programlı olmak hem sizi bir rutine alıştırır, düzenli olmanızı sağlar, hem kafanızı meşgul eder hem de hazırladığınız plandaki işlerinizi tamamlayıp üstlerine çizgi çektiğinizde ilerlediğinizi görüp gününüzün verimli geçtiğini hissettiğiniz takdirde mutlu olmanın ilk adımını atmış olursunuz.

Yeni Hobilerle Gittiğiniz Ülkeyle Bağlarınızı Güçlendirin;

Eğer siz de benim gibi gittiğiniz ülkede kalıcı olmayacağınız için oranın dilini öğrenme zahmetinde bulunmadıysanız, geri döndüğünüzde o ülkenin dilini öğrenmeye başlayabilirsiniz. Bu hem kafanızı meşgul eder, hem kendinizi geliştirir ve yeni bir hobi sahibi olmuş olursunuz hem de Erasmus ülkenizle aranızdaki bağı koparmamış olursunuz. Eğer dil öğrenmek bana göre değil diyorsanız gittiğiniz ülkenin yemek tariflerini evde deneyebilir, o ülkenin müziklerini dinleyebilir, dizi ve filmlerini izleyebilirsiniz.

Video Oyunları Oynayın;

Video oyunları bazılarınıza gereksiz gelse de aslında doğru ve verimli bir şekilde oyun oynarsanız bir sürü faydasını görebilirsiniz. Örneğin, Playstation, Xbox ve bilgisayardan Steam üzerinden oyunlar oynadığınızda oyun içindeki görevler hariç ya da o görevlerle bağlantılı olarak kupa/rozet sistemi ile kupa ve rozet biriktirebilirsiniz. Playstationdan örnek verecek olursam, her oyunun kendine göre kupaları var ve belli görevleri ve istekleri yerine getirdiğinizde kupalar açılır ve her kupayı tamamladığınızda Platinyum kupa kazanırsınız. Bu kupalar da Playstation profilinizde sergilenir. Bu sayede online bir şekilde koleksiyon yapabilirsiniz. Bunun haricinde online oyunlarla yeni arkadaşlar edinebilirsiniz. Hikayeli oyunlarla yeni bir hikaye okumuş ya da film izlemiş gibi olursunuz. Bu süreçte de oyunu yabancı bir dilde oynarsanız dil gelişimize katkı sağlarsınız.

Bir Amaç Edinin;

Sosyal ya da çevreye dair konulara değinen derneklere ya da yardıma muhtaç insanlara ve hayvanlara yardım eden kuruluşlara katılarak kendi derdinizi unutup başka insanlara yardım edebilir ve yeni insanlarla tanışarak yeni ortamlara girebilirsiniz.

Kitap Okuyun;

Kitaplığınıza şöyle bir göz gezdirin ve daha sonra hiç kapağına bile dokunmadığınız kitaplarınız olduğunu fark edeceksiniz. Arasından gerçekten okuyacaklarınızı alın ve okumak istemediklerinizi, daha önce okuyup da kitaplığınızda tutmak istemeyeceğiniz kitaplarınızı kenara ayırın. İster bu kitapları sahafa satın ya da kitaplarınız karşılığında sahaftan 2-3 tane kitap alın, ikinci el uygulamalarda satın ya da kütüphaneye ve yardıma muhtaç okullara bağışlayın. Bu sayede hem kitap okuma alışkanlığınıza geri döneceksiniz, hem kitaplığınız temizlenecek ve yeni kitaplarınız olacak hem de bütçenize katkı sağlayıp yardıma ihtiyacı olanlara bir desteğiniz olmuş olacak.

Üstekiler harici bütçeniz yetiyorsa bir sonraki gezinizi planlayabilir, Erasmus ülkenizde öğrendiklerinizi yaşamınıza dahil edebilir, bir profesyonelden yardım alabilir ya da arkadaşınızla dertleşebilirsiniz. Ayrıca Erasmus’ta yaptığınız spor vb. şeyleri kendi ülkenizde devam ettirerek bu yeteneklerinizin körelmemesini sağlayabilirsiniz. O da olmazsa yolda gördüğünüz tüm kedi ve köpekleri mıncırabilirsiniz.

Editör: Zehra Garipli – 06.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Doruk Adakoğlu tarafından yazıldı

Ankara Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. Serbest çevirmen, yazar ve editör.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    1. Değişen hayat koşuları memleket insanımızın bir kısmını hele hele ekonomik olarak durumu uyguna çocuklarını yurt dışında öğrenime göndermeye sevk etti. İlk bakışta bundan güzeli yok tabii ki. Ancak dışarıda geçirilen birkaç yılın ardından bire hem dili hem kültürü hem anlayışı bakımlarından ülkesinden uzaklaşmış oluyor. Sonrasında ülkesine dönmeyen bireyler çok olsa da dönen bireyleri bekleyen klasik bir uyum sorunu da yok değil. Hayatın dışarıda ve içerideki akışı birbirini tutmayınca eğitilmiş zihinler, yetenekler buralarda bir müddet tutunmaya çabaladıktan sonra tekrar yurt dışına dönebiliyor. Bunu engellemenin yolları o bireylere uygun çalışma koşulları sağlamanın ötesinde modernizm ve yaşam koşullarını memlekette çok daha üst düzeylere taşımak olabilir.

    Kıskanç Mısın? Bu Test Senin Ne Kadar Kıskanç Olduğunu Söylüyor!

    Psikolog Harry Harlow’un Sosyal İzolasyon Deneyleri