içinde

MuhteşemMuhteşem

Sosyalleşmenin Altın Kurallarını Uygulama Yolları

Bugün konumuz sosyalleşmek! Eminim birçoğumuz bu konuda çok zorlanmışızdır ve hala zorlanmaya devam ediyoruzdur.

İsterseniz önce sosyalleşmenin kelime anlamını öğrenelim. Sonra sizlere kendi tecrübelerimi aktaracağım.

Birey, içine doğduğu kültürel ortamın özelliklerini anne-babasından, yakınlarından, arkadaşlarından, okuldan, sokaktan ve iş ortamından öğrenir. Ömür boyu süren bu öğrenme ve uyum sürecine sosyalleşme denir.

Birey, sosyalleşme süreciyle içinde yaşadığı toplumun bir üyesi olur. Olayları algılayış tarzından giyim tarzına, düşünüş tarzından davranış biçimine kadar her konuda kültürden etkilenir.
Sosyalleşmeyi birkaç örnekle açıklayalım;

1. İnternet, kitap, televizyon, gazete, dergi vb yayın organları okumak / kullanmak.
2. Toplu takım halinde sporlar veya bireysel olup turnuva veya yarışmalara katıldığımız sporlar.
3. Sanat ile uğraşmak. Çünkü sanatın her dalı insanı sosyalleştirir.
4. Okula gitmek veya bir işte çalışmak.
5. Grup, takım, gezi ve kulüplere katılmak vs.

Bir insan doğduğu andan beri sosyalleşmeyi öğrenebilir mi? Tabi ki evet!

Bebeğinizin sosyalleşmesi, iletişim kurma kabiliyetinin temelini oluşturur. Aynı zamanda dil gelişimine ve empati hissinin oluşmasına da destek olur. Ebeveyn olarak bebeğinizi kucağınıza aldığınız andan itibaren onunla iletişim kurarak sosyalleşmesine katkıda bulunabilirsiniz. Bebeğinizle yüz yüze etkileşimde bulunmanız, onun farklı sesleri ayırt etmesine ve insanların duygularını nasıl ifade ettiklerini algılamasına yardımcı olur. Bebeğinizle göz teması kurmak, ona gülümsemek ve şarkı söylemek, sosyal ilişkilerinin gelişmesine destek olur.
Bebeğinizin farklı ortamlarda bulunması, onun mizacını anlamanıza ve desteğe ihtiyaç duyan taraflarını gözlemlemenize yardımcı olur. Gerek birebir gerek grup içerisinde, sosyal gelişimine katkıda bulunacak oyunlar oynatarak bebeğinize destek olabilirsiniz.

Peki bizler bunların ne kadarını uyguladık? Bebeklikten beri gerçekten sosyal bir insan mıyız? İlk defa tanıştığımız insanların yanında, yeni bir ortama girince utanmadan, çekinmeden onlarla iletişim kurabildik mi?

Maalesef çoğumuz bunu uygulayamadık. Ne yaptıysak yapalım, toplumsal dayatmalar yüzünden bir türlü sosyalleşemedik. Kimimiz çocukken hala bu durumu yaşıyor, kimimiz gençken, kimimiz de yaşlılığında. Aslında bu bir süreç. Her şey gibi bunu da değiştirmek bizim elimizde. Dilersek her ortama ayak uydurabiliriz. İnsanların arasına karışarak onlarla iletişimimizi güçlendirebiliriz.

Ben bu yazım da kendi yaşadıklarımdan yola çıkarak bana iyi gelen uygulamaları yazacağım. Sosyalleşemeyen insanlar için bir umut kapısı olabilirsem ne mutlu bana!
İşte benim bu durumu aşabilmek için uyguladığım bazı uygulamalar;

1. Öncelikle ruh halim iyi olmasa bile kendimi dışarı attım. Çünkü tek başıma kalınca her şeyi düşünüp kafama takıyordum ve bu durum beni daha da yıpratıyordu. Kendinizi dışarı atın ve temiz havanın tadını çıkarın.

2. “Müzik, ruhun gıdasıdır.” diye boşa dememişler. Gerçekten de öyle. Kendinizi şu koca dünya da yalnız hissediyorsanız açın müziği son ses dinleyin. Enerjik ve öz güveninizi yükseltecek şarkılar dinlemek, hızlı sosyalleşmenize yardımcı olacaktır.

3. Dans edin. Sokakta, evde, kendinizi rahat ya da tam tersi utangaç hissettiğiniz yerlerde durmadan dans edin. Toplum içinde ya da yalnız hiç fark etmez yeter ki dansın ritmine kendinizi kaptırıp, yeteneklerinizin farkına varın.

4. Okula gitmek mi istemiyorsunuz? Orada sevmediğiniz/hoşlanmadığınız insanlar mı var? Hiç önemli değil. Siz niye onlar orada diye oraya gitmiyorsunuz ki, tam tersi gideceksiniz. Korkularınızın, nefretlerinizin üstüne gideceksiniz. Kimseden çekinmediğinizi, onların sizin hayatınızda sizi üzecek kadar bir yerleri olmadığını göstermelisiniz. Dünyaya toz pembe bakın demiyorum. Sadece öz güvenli olun yeter!

5. Arkadaşınızla dışarı çıkmak istiyorsunuz ama o gelmek istemiyor. Olabilir. Siz de diretiyorsunuz sırf yalnız dışarı çıkmamak için. Çıkın. Tek başınıza bu hayatta bir şeyler yapabileceğinizi gösterin. Kimseye kanıtlamanıza gerek yok. Kendinize kanıtlayın yeter! Bu ufacık detaylar bile o kadar önemli ki! Çünkü bir şeye nasıl başlarsanız öyle gidiyor.

Bunlar benim önerilerimden sadece birkaçıydı. Bu kadar ufak görünen şeyler mi beni sosyal bir insan yapacak diyor olabilirsiniz. Ama inanın bana her şey ufak bir adım atmakla başlar. Kimseye muhtaç değiliz bu hayatta. Kimsenin onayına ihtiyacımız yok.

Bu hayata bir kere geliyoruz ve istediğimiz gibi yaşayalım. Hiçbir şey içimiz de kalmadan!..

Hepinize sosyalleşmeli günler diliyorum ve hepinizi kucaklıyorum. Unutmayın bu hayatta yalnız değilsiniz.

Editör: Sümeyye Özmen – 13.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Dilaraaaa tarafından yazıldı

Moda Tasarım öğrencisi

YorumcuTestçiMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Şans Ve Refahı Evinize Kadar Getiren 9 Güçlü Bitki

    Bu Dünyadan Bir Jean Luc Godard Geçti, Sevgili İzleyiciler!