içinde

MuhteşemMuhteşem

Bu Dünyadan Bir Jean Luc Godard Geçti, Sevgili İzleyiciler!

“La Nouvelle Vague” Türkçe tabirle Fransız Yeni Dalga akımını daha önce duymuş muydunuz?

The French New Wave, 1950’lerin sonlarında Andre Bazin, Jean Luc Godard, François Truffaut, Claude Chabrol, Eric Rohmer gibi film eleştirmeni, yapımcı ve yönetmenler başta olmak üzere İtalyan Yeni Gerçekçilik hareketinden etkilenen sinema tutkunu bir grup entellektüelin endüstri sinemasının çürümüşlüğüne meydan okuyarak ve onun tekniğini birçok bakımdan yapı bozuma uğratarak meydana getirdikleri oluşumun adı. Özellikle 60’lı yıllarda altın çağını yaşayan bu isyankar topluluğun öyle yaramaz bir ele başı var ki…

13 Eylül 2022 yani bugün 91 yaşında hayata gözlerini yumduğunu az önce öğrendim. Aykırı filmleri, siyasi duruşu, sinemaya felsefi ve şiirsel bir açıdan eşsiz yaklaşımı, kalıplara sığmayan asi karakteriyle yıllarca (aralarında efsanevi The Doors solisti Jim Morrison, Sasha Grey gibi marjinal isimlerinde olduğu) farklı jenerasyonlardan milyonlarca kişiyi etkilemiş bu önemli ismin adı:

Jean Luc Godard

3 Aralık 1930 doğumlu Jean Luc Godard, başrolünü Jean-Paul Belmando ve Jean Seberg’in paylaştığı henüz ilk uzun metraj filmi olan (dilimize Serseri Aşıklar diye çevrilen) A bout de souffle filmiyle bile uluslararası sinema çevrelerinde sarsıcı bir şok etkisi yaratarak tarihin sayılı kült filmleri listesine adını büyük harflerle yazdırdı.

Jean Luc Godard Filmleri

91 yıllık ömrü boyunca sayısız ödüle layık görülen bu oldukça üretken çılgın dehanın en önemli filmleri arasında;

– Le Pierrot le Fou

– Le Petit Soldat

– Vivre sa vie

– Alphaville

– Notre Musique

– Une Femme est Une Femme

– Masculin, Feminin

– La Chinoise

– Bande â part

– Week-end

– Deux ou trois choses que je sais d’elle

– In Praise of Love sayılabilir.

Bize bıraktığı miras, ilham ve kültür için kendisine teşekkür ediyor, kuralları ters yüz ederek film çekme algısını sonsuza kadar değiştiren bu özel ustayı kendi sözlerinden bir alıntıyla ebedi yolculuğuna uğurluyorum:

LA MORT EST REPRESENTEE DANS LE FILM PAR UN FLOT D’IMAGES

ÖLÜM BU FİLMDE İMAJLARIN AKIŞI İLE TEMSİL EDİLİR

Editör: Fatih Düz – 13.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

burcueken tarafından yazıldı

Makale YazarıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Sosyalleşmenin Altın Kurallarını Uygulama Yolları

    Bir Honoré de Balzac Eseri, Vadideki Zambak Hakkında Bilmemiz Gerekenler