içinde

Mini Dizi Önerisi: When They See Us!

2019’da Netflix’te izlediğimiz bu mini dizi, konusunu 1989 yılında New York’u sarsan Central Park beşlisi olayından almakta olup; bir grup genç erkek Central Parkta eğlenirken Trisha Meili isimli bir kadın tecavüze uğramış ve ağır darp almış bir şekilde bulunması tüm yaşananların başlangıcı olmaktadır.

New York’a bomba gibi düşen bu olay sonucunda kanıt olmamasına rağmen polisin doğru şartlar sağlamayarak aldığı itiraflar sonucu suçsuz 5 genç tutuklanıyor.

Yayınlandığı dönemde sıklıkla adından söz ettiren dizi olan When They See Us, bundan 30 yıl öncesinde yaşanmış gerçek bir olaya ışık tutmaktadır.

Dizi, yaşları 14-16 arasında değişen beş siyahi gencin hayatlarının dönüm noktası olan bu olayı ve sonrasında yaşanan zorlu süreci izleyiciye yansıtmaktadır.

ABD tarihinde yaşanan belki de en utanç verici olaylardan biri olan Central Park Jogger davasını konu alan dizi, oyunculuklarıyla ve hikayesi ile de izleyicilerini kalbinden vurmayı başaran bir yapım olmuştur.

“Kuşlar gibi uçmayı, balıklar gibi yüzmeyi öğrendik; ancak kardeşçe yaşamayı unuttuk.”

Martin Luther King

Beş gencin hüzünlü hikayesine odaklanan bu mini dizi dram yüklü bir öyküdür. Bu diziyi izlerken tahammül sınırlarınızın zorlanacağına eminim.

When They See Us, toplamda 4 bölümden oluşan bir mini dizi ve Amerikalı film yapımcısı Ava DuVernay tarafından hayata geçirilmiştir. Yaşanmış bir hikaye olması ve kurgusu ile başarılı oyunculukların devleşmesi birleştiğinde harikalar yaratması bu diziyi kesinlikle izlenilir kılmaktadır.

Var olan bu davayla ilgili ilginç ama gerçek olan bir konu ise o dönemde de adından çok söz ettiren iş adamı şimdiki ABD Başkanı Donald Trump olayları körüklemiş olduğu ve hatta New York’un dört büyük gazetesine tam sayfa 85.000 dolar harcayarak verdiği ilanla bu çocukların idamını istemesi olmuştur. Irkçı söylemlerinden dolayı dizide sürekli Donald Trump ve bu konudaki duruşuna karşı ağır giydirmeler görmekteyiz.

Tarihte yaşanmış ve geri dönüşü olmayan bu hikayede yitirilen yılların telafisi olmasa da ABD haksız yere suçlanan bu masum çocuklara 40 milyon dolarlık bir tazminat ödemiştir.

Aşırı derecede sancılı geçen mahkeme süreci, gençlerin aileleriyle birlikte yaşadıkları zorlu hayat mücadelesi, haklarını aramalarındaki o çaresiz çaba, adalet sisteminin ekonomik güç ile bağlılığı ve ırkçılık bu diziyi izlerken sizin bir parçanız olacaktır.

Tahammül edemeyeceğiniz kadar ağır bir senaryoya sahip olan bu dizi her şeyiyle izlenmeyi hak edecek kadar gerçek.

Ana tema olarak suç ve dram ağırlıklı olan When They See Us dizisi, rekor puanlamalar ile yayınlandığı dönem en sükse yapan dizilerden birisi olmuştur. Biyografi türündeki bu diziyi izlemenizi tavsiye ediyorum.

Çok net bir şekilde söyleyebileceğim bir şey var ki izlediğim en iyi (mini) diziydi diyebilirim. Dizide anlatılanların gerçek olduğunu diziye başlamadan önce bildiğim için izlerken tüylerimi diken diken etti.

When They See Us kadrosu oyunculuklar, prodüksiyon, müzikler o kadar muhteşem ve eksiksiz ki anlatılanlar insanın içine güzel bir şekilde işlemektedir.

İzleyenlerin karnına kramp sokacak kadar sinirleri alt üst eden, çaresizlik duygusunu iliklerine kadar hissedeceğiniz, sarsıcı, 4 bölümlük bir mini dizi.

Dolayısıyla bir oturuşta tamamını bitirdiğim dizi olması şaşırtıcı değil.

When They See Us kısa ve dolambaçlı yollara başvurmadan gerçekleri suratımıza çarpan, aşırı geren ve sinir bozuculuğu üst seviyede olan duygusal bir yapıtla karşı karşıya bırakıyor bizleri. Dizi bölümleri biraz fazla uzatılsa da o kasvetli ortamın yaratılması için böyle bir uzunluğun gerekliliği söz konusuydu diye düşünüyorum. Özellikle dizide karakterlerin küçüklük yıllarını oynayan oyuncuların performansları çok iyi bir şekilde izleyiciye yansıtılmıştı.

Basın ve yayın organlarının ellerinde kanıt olmamasına rağmen hala ten renginden dolayı bu beş gence olan suçlamalarının devam etmesi izleyiciye yargılanma sisteminin 80’li yıllarda siyahi bireylere karşı tavrını net bir şekilde yansıtmaktadır.

Genel anlamda bu tema doğrultusundaki dizi ve film severler için iyi bir tavsiye olduğunu düşünüyorum.

Şimdiden izleyecek olanlara keyifli seyirler dilerim.

Editör: Zehra Garipli – 30.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

vitalis tarafından yazıldı

23, intj, 5w6

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Öğrenince “Yok Artık!” Diyeceğiniz Birbirinden İlginç Hobiler

    Dünyanın En Özgün ve Görülmeye Değer Bahçeleri