içinde

MuhteşemMuhteşem

Bir Gerçeklik Yanılsaması: Truman Show

Truman Show yönetmenliğini Peter Weir’in yaptığı 1998 yılı yapımı imdb puanı 8,1 olan oyuncu kadrosunda Jim Carrey (Truman Burbank), Laura Linney (Meryl Burbank), Noah Emmerich(Marion), Natascha McElhone (Lauren /Sylvia), Ed Harris (Yönetmen Christof) bulunan dram/fantastik türünde bir filmdir.

Andrew Niccol tarafından yazılmış ve 1998 yılında yönetmen Petter Weir tarafından gösterime sunulmuştur. Başrolünü Jim Carrey’nin üstlendiği Truman Show’un kurgusu medya içerik üretimine susamış bir yönetmenin, bir insanın hayatını televizyon şovuna çevirme çabasını ele almaktadır. Film yaşama özgürlüğünün olmadığı bir adamın hikayesini tüm insanlar tarafından yıllarca seyredilmesini anlatmaktadır.

The Truman Show hiç özgür olmamış bir adamın içler acısı hikayesini anlatmaktadır. Truman Burbank bir televizyon şirketi tarafından yasal yollarla evlat edinilmiş ve otuz yaşına kadar bir fanusun içerisine kıstırılmış halde kendisinin haricinde herkesin bildiği sahte bir hayatı yaşamaktadır. Truman herkes gibi ideal bir evliliği olan masa başı bir işte çalışan, Amerika’nın bir eyaletinde küçük bir kasabada yaşayan ve standart bir hayatı olan ideal bir insan modelini yansıtmaktadır.

Her şeyden habersiz yaşayan Truman’ın gerçekleri öğrenmesi fazlasıyla uzun bir süreyi kapsamaktadır. Truman doğduğu andan bu yaşına kadar bir televizyon şovuna hapsolmuş o dünyanın içine doğmuş ve o dünyada yaşaması kurgulanmış sömürücü ve bencil dünyanın reklam yüzü olmuştur. Karısı, komşusu, en yakın arkadaşı, patronu, iş arkadaşları ve sokakta gezen adamlar hepsi birer oyuncudur. Bu açıdan bakıldığında bu insanlar şiddete rıza göstermiş, insan hayatının gizliliği yok sayarak buradan kazanç sağlamışlardır. Truman her şeyin farkına yavaş yavaş aklındaki parçaları birleştirerek varır. Hayatının hep aynı gitmesi, asansörün içinde görünen yapım ekibi, öldüğünü sandığı babasını yolda görmesi Truman’ın gerçeklere ulaşması için birçok ipucudur. Truman yönetmen Christof ve ekibini bir oyuna getirerek ekrandan kaçar. Özgürlüğüne kavuştuğunu zannettiği tam o anda önüne engeller çıkar. Engelleri aşarak hapsolduğu bu hayattan kurtulur.

Truman Show, toplumun sosyolojik meselelerine trajikomik bir şekilde ele almaktadır. Filmin izleyiciye vermek istediği  mesaj toplumun ve medya etiği değil de, çoğunlukla bireyin etik kavramıyla ilgilidir. Bu bağlamda etik sınırlar ve mahremiyet gözler önüne serilmiş, Truman psikolojik şiddete maruz bırakılmıştır. İzlerken beklentilerin karşılandığı, orijinalliği, sürükleyiciliği ve iyi oyunculuğu barındıran bir film olmuştur.

Truman Show’u izleyişimin üzerinden yıllar geçmesine rağmen hala izleniyormuşum ve bir oyunun içindeymişim gibi hissetmeme sebep olan Jim Carrey filmi. ”Günaydın ve olur da görüşemezsek iyi günler, iyi akşamlar ve iyi geceler.” diyerek milyonlarca seyircisini selamlamıştır Truman. Benim çok keyifle izlediğim bir film oldu Truman Show. İzleyemeyenler için güzel bir tavsiye olduğunu düşünüyorum. Şimdiden keyifli seyirler dilerim.

Editör: Ayşe Tunç – 26.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

vitalis tarafından yazıldı

23, intj, 5w6

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Psikolojiniz Gerçekten Bozuk Mu?

    Polisiye Roman Yazarı Yaprak Öz ve Tilki Baykuş Bakire’ye Yakından Bakış