içinde

Stratus Bulutu Nedir? Zemine Kadar Yaklaşan ve Üzerinden Geçtiğimiz Sis Bulutları

Yıllardır üzerinden geçip gittiğiniz, zaman zaman görüş alanınızın içine giren bu gri ve beyaz bulutların ne olduğunu ve nasıl orada olduklarını hiç düşündünüz mü? Çoğu zaman sabahın erken saatlerinde, görüş alanınızı tamamiyle kapatabilen ve sonra da dağılan bu bulutun hikayesini sizlere sunuyorum.

Stratus bulutları, genellikle uzun yollarda denk geldiğimiz, kara yollarıyla birleşmiş bir vaziyette karşımıza çıkan bulutlardır. Zemine o kadar çok inerler ki, sanki üzerinden geçmiş gibi hissederiz. Bu bulut dağların tepesinde de olabilir, kaldırımların üzerinde de.

Stratus (Stratüs) Bulutu Nasıl Oluşur?

Bu bulut türü, su damlalarından meydana gelir. Yeryüzüne kadar alçalmalarıyla bilinen bu bulutlar, sis olarak da ülkemizde isimlendirilir. Zemin çok soğuk ve don halinde iken, gökyüzünde güneş belirdiği zaman bu bulutla karşılaşma ihtimaliniz çok yüksektir.

Bu bulutun en önemli özelliğine gelecek olursak eğer, minik damlalar halinde yağış oluşturabiliyor olmasıdır. Şiddetli yağışa sebep olmaları ise çok nadir görülmüştür. Çoğunlukla gri ve beyaz renklidir.

Stratus Bulutu Özellikleri:

  • Alçak bulut kategorisinde yer alırlar.
  • Kümülüs bulutunun özelliklerini barındırır.
  • Çok nadir şiddetli yağışa neden olabilirler.
  • Tabakaları çok incedir, kümülüs gibi dikey gelişmezler.

Bulut Nedir? Nasıl Oluşur?

Gökyüzünün en harika elementlerinden biridir bulutlar. İlkokulda iken resim kağıdına çizmeye başladığımız ilk çizim mi desem, gökyüzü deyince aklınıza ilk gelen şey mi desem. Gökyüzüne her baktığınızda görebileceğiniz bulutlar, havanın tutamayacağı kadar fazla su buharı olduğu zamanlar daha net görünür. Su buharı küçük su damlacıkları oluşturmak için yoğunlaşır; yani gaz fazından sıvı fazına bir geçiş söz konusudur. Sonuç olarak bu su, bulutu görünür kılar. Su damlacıkları o kadar küçüktür ki, havada asılı kalırlar.

Bulutun oluşum olayı ise; gökyüzüne yukarı doğru çıktıkça havanın soğuma etkisini ilk olarak göz önüne alalım. Soğuk hava ılık hava kadar fazla su buharı tutamaz. Bu nedenle hava soğudukça doygun hale gelir ve içindeki su buharı yoğunlaşır. Su buharı gökyüzünde bir sıvıya dönüştüğünde küçük toz parçalarına yapışan çok sayıda küçük su damlacıkları oluşturur; gördüğümüz bulut olarak açığa çıkan, havada asılı kalan su tanecikleri kümesidir.

Bulutlar gökyüzünde yeteri kadar yüksekte olunca, aynı zamanda hava da bir o kadar soğuksa, bulut minik buz kristallerinden oluşarak ince beyaz bir görünüme sahip olur.

Bulutların beyaz olmasının sebebi ise, Güneş’ten aldığı ışığın beyaz olmasıdır. Bir ayna gibi o rengi ve ışığı yansıtır. Bu ışık beynimiz sayesinde beyaz olarak algılanır, çünkü Güneş’ten gelen ışık tüm dalga boylarında görülebilir.

Editör: Astropower – 09.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Danışman

Ece Altaylıgil tarafından yazıldı

İngilizce öğretmeni, 3 kitap yazarı ve anne.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Google, Sonos’a Yeni Sesli Asistan Teknolojisi Nedeniyle Dava Açtı

    Deniz Canavarları ve İlhamları