içinde

MuhteşemMuhteşem

En Tuhaf Psikolojik Sendromlar

Paris Sendromu

Paris’e tatile giden turistlerin Paris’i umduğu gibi bulamamasıyla oluşan bir sendromdur. Bir kültür şokudur. Bu sendromu yaşayan kişinin morali son derece bozulur. Kişinin gerçeklik algısı kaybolur ve bununla beraber halüsinasyon görmeye bile başlayabilir.

Capgras Sendorumu (Sanrısal Yanlış Tanıma)

Kişi kendisinin veya çok yakın bir tanıdığının tıpatıp benzerleriyle değiştirildiğini düşünür. Az görülen bir sendromdur. Şizofreniyle benzer özellikler taşır.

Fregoli Sendromu

Diğer adı binbir surat sendromudur. Adını İtalyan aktör Fregoli’den alır. Kişi bir çeşit halüsinasyon görür. Kendisi dışında, etraftaki herkesin yüzü aynıdır. Hepsini aynı kişi olarak algılar.

Cotard Sanrısı

Adını, hastalığı 1880’de tanımlayan nörolog Jules Cotard’dan almıştır. Kişi kendinin veya vücut parçalarının öldüğünü düşünür. Mezarlığa gidip ölülerle konuşma eğilimindedir. İçindeki bütün kanın çekildiğini bile düşünür.

Paramnezi Sendromu

Bu bazen bizim de yaşadığımız bir durumdur ama bu sendromu yaşayan kişinin kontrolden çıkmış hali, asıl hastalığını oluşturur. Birinden dinlediği veya okuduğu bir olayı daha önce yaşadığına körü körüne inanır. ilk kez gittiği bir mekanda daha önce bulunduğunu iddia eder. Buna dejavu da denir.

Çözülmeli Füj

Kişi geçmişi ile bugününü bağdaştıramaz. Az önce yaşadığı anları bile kolayca unutabilir. Arkadaşlarıyla gittiği bir mekanda birden onlardan kaçabilir çünkü onların kim olduğunu ve buraya nasıl geldiğini bilememektedir.

Stendhal Sendromu

Bir sanat eserini incelerken ona olan beğenisini abartıp aşırı tepki veren insanların psikolojik rahatsızlığıdır. Belirtilerine gelince; şoka girmek veya eseri görünce yüksek ses çıkarmaktır.

Yabancı Aksan Sendromu

Beynine darbe alan insanların yaşadığı sendromlardan biridir. Kendi ana dilini başka bir dilin aksanıyla konuşmaya başlar.

Progeria Sendromu

Erken yaşlanma hastalığıdır. Telomer zincirinin kısalığından kaynaklanır. Birey yalnızca 15 – 20 yıl yaşar. Vücutta 46 kromozom bulunur. En ilginç tarafı ise birey 10 yaşına geldiğinde 70 yaşındaki bir bireyle aynı görünüme sahiptir. 8 milyonda bir ender görülen bir rahatsızlıktır.

Pika Sendromu

Kir, kıl, tebeşir, toprak, plastik, hatta metal ve kaya gibi maddeleri yeme dürtüsüdür. Otizmle ilişkili olup küçük yaşlarda daha çok görünmektedir. Midede ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Birdenbire ortadan kaybolan bir hastalıktır, tedavisi mümkün değildir.

Prosopagnosia

Diğer adı yüz körlüğüdür. Bu kişiler tanıdığı insanların yüzlerini hatırlayamazlar. Ve en kötüsü de bu geçici bir durum değildir, hayatları boyunca insanları seslerinden tanırlar.

Todd Sendromu

Bu hastalığın bir diğer adı “Alice Harikalar Diyarı”nda sendromudur. Etraftaki nesneleri olduğundan büyük veya küçük görürler. Genelde çocuklarda görülür.

Apophenia

Şekilleri ve desenleri bir şeye benzetme hastalığıdır. Bu bozukluğun temeli örüntü düzenleme ve işleme yeteneğinin normal bir insana göre çok daha yüksek olmasından kaynaklıdır.

 

Editör: Sümeyye Özmen – 09.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Meryem Su Kaya tarafından yazıldı

Ben Meryem Su Kaya. 16 yaşında, henüz basılmış 1 kitabı olan bir yazarım. Umarım köşe yazılarımı okurken kendinizden parçalar bulursunuz. İyi okumalar dilerim. <3

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Deniz Canavarları ve İlhamları

    Belirtilere Göz Atın, Siberkondriniz Olabilir