içinde

HavalıHavalı

Popüler Kültürün Mutluluk Tüketimi Üzerindeki Etkisi

Geçmişten bugüne gelişen ve sürekli olarak kendisini yenileyen iletişim teknolojileri toplumların bir takım ürünleri benimsemesinde, kullanmasında ve doyuma ulaşmasındaki en önemli araçlar olarak görülmektedir. Dolayısıyla kitle iletişim araçları bireylerin ve toplumların neyi tüketip tüketmeyeceği noktasında da belirli stratejiler geliştirmektedir. Bu durum, iletişim teknolojileri ve kitle iletişim araçlarının tüketimi etkilediğinin ve bir tüketim aracı olduğunun göstergesidir.

Günümüz toplumlarındaki kapitalist ilişkiler sonucunda ortaya çıkan tüketme arzusu, üretimin oldukça önüne geçmiştir. Bu durum, toplumsal yaşam içerisinde popüler olana yönelimi beraberinde getirirken popüler olanı tüketmek insanlara haz ve mutluluk vermektedir. Bunun en temel sebebi ise kişilerdeki narsis duyguların sürekli olarak kendisini yenilemesinde yatmaktadır. Dolayısıyla kişilerdeki popüler olana ulaşma arzusu, bireylerin tüketim alışkanlığını körüklemektedir. Bu kapsamda mutluluğun satın alınmış ürünlere verilen maddi karşılıklar kadar olduğu ise kişiler veya toplumlar açısından unutulmaktadır.

Popüler Kültür (Latince: Populus / halk) veya Pop Kültürü, 20. yüzyıldan sonra özellikle toplumsal modernleşme ile toplu kültür olarak yayılan, kavram olarak kültürel gelişmeleri ve günlük uygulamaları kapsamakta, aynı zamanda genel ve tarafsız olarak eski halk kültürü kavramı yerine geçmekte. Popüler kültür daha çok bir alan jargonu iken, pop kültürü daha çok ortam jargonu olarak kabul görmektedir. Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre ise, popüler kültür kavramının tanımı “isim; belli bir dönem için geçerli olan, hızlı üretilen ve hızlı tüketilen kültürel ögelerin bütünü” olarak açıklanmıştır.

Popüler kültür, yeni ve farklı bir kültür kalıbı ve kültür biçimi olarak dikkat çeker. Popüler; halka ait, yaygın, kitlesel demektir; popüler kültür ise çoğunluk ve kitleler tarafından benimsenen kültür demektir.Popüler kültür en geniş ve kabul gören tanımıyla gündelik hayatın kültürüdür. Gündelik hayatın bütün kurumlarında ve ritüellerinde kendini gösterir. Gündelik hayat içinde belirli bir yaşam tarzının ideolojik olarak yeniden üretilmesinin ön koşullarını da sağlar. Gündelik ideolojinin yaygınlaşma ve onaylanma ortamını yaratır. Dolayısıyla popüler kültür gündelik hayat içindeki iktidar mücadelesinin de alanıdır.

Tüm bu anlatılar çerçevesinde genel bir ifade kullanmak gerekirse popüler kültürün mutluluk tüketimi üzerindeki etkisi bariz bir şekilde araçsal anlamda insanların duygularına hitap eden bir sattırma politikasından öteye geçemezken insanların narsis duygusu kullanılaraktan popüler kültürün dayantıları insanlara benimsetilir. İnsanlar bir takım metaları tükettiklerinde mutlu olabileceklerini düşünmektedir. Kitle veya popüler kültür bir takım ürünleri kapitalist sistem içesinde bireylere sattırmak isterken bireylere o malı ve hizmeti kullandıklarında mutluluk vadetmektedir. Burada ki temel mesele görünürde tamamen mutlu olmak üzerine kurulu olsa da asıl amaç kapitalizmin kazanmasından öteye geçememektedir.

Popüler kültür bireylerin tek tip tüketim anlayışını kullanaraktan kişilerin duygusal anlamda yoksunluğuna sebep olmaktadır. Bununla birlikte gerçek anlamda popüler kültür bireylerde standart ve paraya dayalı bir mutluluk duygusu geliştirmektedir. İnsanlar tüketim alışkanlıkları çerçevesinde mutlu olmak için aldıkları bir ürünle geçici hazlar yaşarken kendi mutluluklarına maddi anlamda bir değer biçtiklerini unutmuşlardır. Bu düzen geçmişte böyle olmuşken gelecekte de böyle olacaktır.

Editör: Astropower – 24.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Katılımcı

Şükrü Bıyıklı tarafından yazıldı

Makale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Plastik Atık İçin Bulunan Şaşırtıcı Kullanımlar

    Rus Uyku Deneyi: Bir Katliama Sebep Olan Deneyin Hikayesi