içinde

HavalıHavalı

Programlama Dili Öğrenmeden Önce Doğru Soru Hangisi?

Yazılım ilk adıma hoş geldiniz. Arkadaşlar merhaba bugünkü yazımız da yazılım dillerini ele alacağız ilk başta. Programlama dili değimiz arkadaşlar bir yazılım çözümü ya da bir yazılım ürününü elde etmek için kullandığımız araçlar hammaddede gibide düşünülebilir yani yolun sonunda biz bir şey elde etmek istiyoruz yani bizi yolun sonuna ulaştırabilen şeyler.

Haliyle düşünmemiz gereken aslında ne üretebileceğimiz olmalıdır. Ne ile üreteceğimiz sorusu daha sonra gelebilir yani gerçek dünyadan size şöyle bir örnekle pekiştirmeye çalışacağım. Programlama dilleri aslında normal konuşma dillerine çok benzer arkadaşlar amaç itibariyle. Bir adam gelse size dese ki ağabey ben insanlarla iletişim kurmak istiyorum hangi dilleri öğreneyim. Ben bu adama desem ki İngilizce, Almanca, Fransızca, Japonca, Arapça şunları şunları öğren. Bu çok mantıklı mı sizce?

Benim adama şunu sormam lazım kimlerle konuşmak istiyorsun?

İkinci soru onlara ne anlatmak istiyorsun?

Üçüncü soru hangi kalitede onlarla iletişim kurmak istiyorsun?

Olaya bu perspektifle baktığımız zaman diğer soru mantıklı mı değil mi açığa çıkmış oluyor.

Hangi programlama dillerini öğreneyim sen o programlama diliyle ne üretmek istiyorsun?

Kimlere hitap etmek istiyorsun ve ürün olarak ortaya ne koymak istiyorsun?

Yani ilk soru çok makul değil ama sen bana şunu dediğin zaman daha mantıklı. Ben şu mobil uygulamayı yapmak istiyorum hangi teknolojileri kullanmalıyım tarzında. Sözün özü arkadaşlar bizim her zaman çözüm yâda üretim odaklı olmamız lazım.

Yani kafamızda bir fikir var proje var ben şu anti virüs uygulamasını geliştireceğim. O zaman diyecekinki ben ne kullanayım bende diyeceğim ki şu teknolojiler daha mantıklı olur gibisinden.

Önce bir ürünü belirle alanını seç ondan sonra araçlarınla yada platformlarla ilgili araştırmalar yap. Doğru soru bu şekilde olmalı. Yanlış algılardan biriside şu çok programlama dili bilmek marifetmiş gibi düşünen arkadaşlar olabilir yolun başında.

Bununla ilgilide şöyle bir örnek verebilirim. Yani bir turistlik bölge gibi düşünün bir esnaf olsun bir garson olsun çalışan bir arkadaş 10 tane dille insanlarla iletişim kurabiliyor, işte selam diyor, merhaba diyor, bilmem ne yapıyor ürünü satıyor teşekkürler sunuyor falan 10 tane dille bunu yapabiliyor.

Öteki tarafta şöyle bir şey düşünün şöyle bir profil bir İngilizce konferans tercümanı diyelim ki başbakanların olduğu bir basın toplantısında çeviri yapan, simulite yapan, tercüme yapan bir düşünün yada bir haber spikeri düşünün bir anchorman düşünün. Türkçeyi çok iyi kullanan insanların çok doğru anlamasına yönelik konuşuyor. Böyle düşündüğünüz zaman hangi profil size daha uygun geliyor bizim gitmemiz gereken yol gibi görünüyor. Size fikir verecektir bu anlamda.

Sözün özü arkadaşlar çözüm odaklı olacağız proje düşüneceğiz yani ben şu uygulamayı yapmak istiyorum hangi teknojileri kullanayım daha makul bir soru. Sistem programlamamı yapacaksın. İşletim sistemi mi yazacaksın? Antivirüs mü yazacaksın c++ assembly bunlarla uğraş.

Mobil oyun mu yapacaksın işte motorların getirdiği java script mi c# tır c++ gibi dillerle uğraş.

Web mi yapacaksın python, php daha yeni teknojilerle, go gibi teknojiler ile web sunum yapılabiliyor. Mobil mi yapacaksın android ios vs. onların desteklediği programlama dilleri böyle böyle gidersek daha mantıklı ilerlemiş oluruz.

Editör: İlkem Baydarlı – 24.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Meraklı

Hüseyin BALKAN tarafından yazıldı

Yazılım ve bilişim ayrıca içerik üreticisiyim. Sanat olarak ahşap yakma ile uğraşıyorum.

TestçiMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Benzersiz Komedi: Monty Python

    Partnerinizle yapabileceğiniz 10 aktivite