içinde

Üniversite Tercihi Yapacak Gençlere ve Ailelerine Nasıl Destek Olunmalı?

Üniversiteye hazırlanırken kurduğumuz hayallerimiz, kazandığımız zaman olan düşüncelerimiz ve mezun olurken hissettiklerimiz her zaman bizim istediğimiz gibi gerçekleşmeyebilir. Çok istediğimiz bölüme puanımız yetmeyebilir, fakat öyle bir bölüm seçeriz ki okurken bizi mutlu eder.

Ben hukuk istiyordum ve tercihlerim hep hukuktu. Bir tane reklamcılık tercih ettim ve o bölüme girdim. Bu yüzden günlerce ağladığımı ve hastalandığımı bilirim. Oysa okurken inanılmaz mutlu oldum, reklamcılığın o görselliği, sunumları, göstergebilim, kısacası keyifle okudum ve dereceyle mezun oldum.  Bunu okuyan istediği bölüm gelmeyen, kendini yetersiz, mutsuz ve hayatı bitmiş gibi hisseden biri varsa, bilsin ki herkes aynı yoldan geçiyor maalesef.

Ama hayatın seni bıraktığı yer, senin başlamak istediğin yerden daha güzel ve sürprizlerle dolu olabilir.

Bu aşamada en önemli destek aile. Karşılaştığım bazı gençlerin aileleri, kendi hayallerini çocukları üzerinden gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Kaç yaşında olursanız olun kendiniz gerçekleştirin. Bunu çocuklarınızdan beklemeyin. Ya da kendi hayatınızın sorumluluğunu alıp, başınıza gelenlerin kendi seçimleriniz olduğunu kabul edip, çocuklarınızın da kendi seçimlerini yapmalarına izin verin. Ancak böyle uçmayı öğrenebilirler unutmayın.

Gençler koşulsuz sevildiklerini anladıkları yerde çiçek açarlar. Yoksa en prestijli meslekte bile sönüp giderler. Her gencin, her çocuğun yetenekleri farklıdır. Mutlaka her kişinin övülecek bir yeteneği, bir davranışı vardır. Önce buna odaklanmalı ve bunların üzerinden tercihler yapmalı.

Ailenin yüklediği stresten, bildiğini unutan, soruları kaydıran çok fazla genci sizde görmüşsünüzdür.

Gençlerin sevdiği işi , yapabileceği işi tercih etmesine destek olunmalı. Çağın dinamikleri değişti. Hayat artık eskisi gibi değil tabi ki mesleklerde. Çocuklarımıza güvenip, onların tercihlerine ve hayallerine saygı duymalıyız.

Sürekli “bu kadar emek verdik sana, yüzümüzü kara çıkarma”  tarzı söylemler ile “doktor ol, mühendis ol” gibi sözler gençlerde, daha fazla stres oluşturup, mutsuz olmalarına ve hatta sınavı kazanamamalarına neden olabilir.

Sınavda istenilen sonucu almamak, utanılacak, mahcup olunacak bir durum değildir unutmamalı.

Çağın meslekleri ; Yapay Zeka Mühendisliği, Robotik Mühendisliği, Siber Güvenlik Uzmanlığı gibi mesleklerken biz neden geçmiş dinamiklerle çocuklarımızı yönlendirelim. Üstelik bir çok iş kolunun  2030 yılından sonra biteceği konuşuluyor.

Dilerim herkes en mutlu olacağı hayallerinin peşinden gider. Ve en çok istedikleri tercihleri yapmış olurlar.

Editör: İlkem Baydarlı – 18.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Nilay Tok tarafından yazıldı

İletişimci ve sosyolog. Patisever hemde pek çok. Hayat boyu hep öğrenci.

Üyelik YılıMakale YazarıYorumcu

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    İtalya’da Öğrencilik Serüvenim: Floransa’da İlk Gün, İkinci Bölüm

    Lucid Rüya İle Rüyalarınızın Kontrolünü Elinize Alın!