içinde

İnanılmazİnanılmaz

Oxana Malaya: Köpekler Tarafından Yetiştirilen Kızın Öyküsü

Ukraynalı genç bir kadının elleri ve dizleri yerde, dört ayak üzerinde yürüyen, havlayan ve ağzıyla nesneler taşıyan görüntüleri, Oxana Malaya’nın bir İngiliz belgeselinde köpek gibi davrandığını görenleri şaşırttı.

Klibi çektiğinde 23 yaşında olan genç kadın, anne ve babası tarafından terk edildiği 3 yaşından itibaren onu ‘yetiştiren’ çocukluk döneminde bu memelilerle olan yakın bağı nedeniyle köpek davranışlarını öğrenmişti.

Deneyimin , yeteneklerini geliştirmesi için teşvik edilmesine rağmen, yalnızca altı yaşındaki bir çocuğun zihinsel yaşına ulaşan Oxana üzerinde ciddi sonuçları oldu. Sayabiliyor ama ekleyemiyor ve adını asla doğru okuyamıyor veya heceleyemiyor.

Ailesi tarafından terk edilmiş ve bir sürü tarafından “büyütülmüş” mü?

Genç kadın 1983’te doğdu ve Ukrayna’nın Novaya Blagoveschenka köyünde harap bir çiftlikte büyüdü. The Telegraph’a göre, Oxana ailesi tarafından terk edilmiş ve üç yaşından sekiz yaşına kadar köpekler tarafından yetiştirilmişti.

Ailesi alkolikti ve annesi onu dövdü. Oxana, korkudan işediğini bile hatırladı. Yıllar sonra Avustralya’da ’60 dakika’ programında yayınlanan bir alıntıda, “Annemin çok fazla çocuğu vardı ve yeterli yatağı yoktu” dedi.

Üç yaşındayken bir gece, ailesi tartıştı, bağırdı ve gecenin bir yarısı onu dışarıda bıraktı. Genç kadın bir tercüman aracılığıyla “S ve beni tamamen unuttular ” diye itiraf etti. Oxana kendini sıcaktan korumak için köpeklerin yaşadığı yere gitti. ” Onlarla konuşuyordum. Havladılar ve ben de peşinden gittim. Bu bizim iletişim kurma şeklimizdi ” diye hatırladı.

Beş yıl sonra, 1991’de bir komşu durumu uyardı ve yetkilileri uyardı. Oxana kurtarıldığında sekiz yaşındaydı. Zorlukla konuşabiliyordu, havladı ve dört ayak üzerinde yürüdü.

Kurtarıldıktan sonra, ona dik yürümeyi, elleriyle yemek yemeyi ve diğer insanlarla iletişim kurmayı öğrettikleri bir yetimhaneye götürüldü . Daha sonra engelliler için bir evde yaşamaya başladı.

İhmal edilmiş bir yetimhane mi?

Bununla birlikte, 2014 yılında antropolog Mary-Ann Ochota Animal Planet için Vahşi Çocuklar / Yükseltilmiş Vahşi belgeselini çekmek için Ukrayna’ya gitti ve Oxana’nın hikayesinde bazı tutarsızlıklar keşfetti. Uzmana göre, Oxana bir buçuk yaşındayken çocukluğunu ve ergenliğini geçirdiği bir Sovyet yetimhanesine götürülmüştü.

Oxana evde yaşarken köpek gibi davranmaya başladı. Enstitünün çok az kaynağı ve çok çocuğu vardı, bu yüzden personelin çabalarının ötesinde yapabilecekleri sınırlıydı

Ochota o zaman açıkladı.

Antropolog, 90’lı yıllarda bölgedeki çocukların hiçbir uyarı almadığı ve yalnızca beşiklerinde sallandığı veya kafalarını çarptığı yetimhanelerin görüntülerini hatırladı. Ochota, “Bu, bu kızın büyüdüğü türden bir kurum” diye özetledi.

Uzmana göre Oxana, “ ihtiyacı olan duygusal ve fiziksel rahatlığı sağlayabilecekleri ” için oldukça vahşi olan yerel köpeklerle takılmaya başladı.

Çocukluğuyla ilgili gerçek hikaye ne olursa olsun, Oxana köpeklere sığınacak kadar derin bir travma geçirmişti ve bu deneyim iletişim kurma yeteneğinde ciddi bir gecikmeye neden olmuştu.

20 yaşında mükemmel bir şekilde köpekleri taklit etti: dilini dışarı çıkararak nefes aldı. Islakken titredi ve insana benzemeyen gırtlaktan gelen bir sesle havladı.

Oxana hakkında bilinen bilgilerin çoğu, İngiliz çocuk psikoloğu ve vahşi çocuk uzmanı Lyn Fry’ın o zamanlar 23 yaşında olan genç kadın hakkında bir ‘Kanal 4’ belgeseli yapmak için Ukrayna’ya gittiği 2006 yılına kadar uzanıyor.

Fry, genç kadınla tanıştığında “Daha az insan bekliyordum” dediKontrolden çıkabileceği, çok işbirlikçi olmadığı, sosyal olarak beceriksiz olduğu konusunda hikayeler duymuştu, ama istediğim her şeyi yaptı.“dedi.

Psikolog, Oxana’nın dilinin “garip” olduğunu kabul etti. “Bu bir emirmiş gibi açıkça konuş. Konuşmasında ne ahenk, ne ritim, ne de müzik var, ne tonlama ne de tonlama var” dedi.

Ancak genç kadının espri anlayışı olduğunu söyledi. “İnsanları güldürmek için ilgi odağı olmayı seviyor. Gösteriş, kökenini düşündüğünüzde oldukça şaşırtıcı bir beceridir. Bende çok çarpıcı bir izlenim bıraktı. Testlerde kullandığımız bazı tahta oyuncak hayvanları ona verdiğimde bana teşekkür etti. Yüzeysel olarak köpekler tarafından büyütülen genç bir kadın olduğunu asla bilemezsiniz” dedi.

Büyük ilerlemesine rağmen, Oxana geçmişinin izlerini koruyordu, koordinasyonsuzdu, adımları güçlüydü, yürürken omuzları sallanıyor ve zaman zaman gözlerini kısıyordu. Köpekler gibi, bir nesneyi aldığında yaptığı ilk şey onu saklamaktı. Kızdığında ya da üzüldüğünde ormana yalnız gittiğini bile itiraf etti.

Uzmana göre, Oxana otizm spektrumunda değildi.

Babasıyla yeniden buluşma

Odessa’nın eteklerinde Baraboy kliniğine, iyileşmesi için kuruldu, 2006’da Oxana babasıyla tekrar bir araya geldi. Annesinin nerede olduğu bilinmiyor.

Oxana ailesiyle tanışmak istedi. “ Onları kendi gözlerimle görmek için can atıyorum çünkü bana anne babamın olmadığını söylediler ama var. ”, genç kadın olarak kabul edildi. Görüşme videoya kaydedildi.

Görüntülerde Oxana’nın tek başına ayakta durduğunu, babası ve henüz tanışmadığı üvey kız kardeşinin ise karşısında durduğunu görebilirsiniz. Yanında kimse olmadan genç kadın ilk adımı atmaya teşvik edilir: “Merhaba.” Babasının yanıtladığı: “Ben geldim.”

Geldiğiniz için minnettarım. İnekleri sağdığımı görmeni istedim

diye yanıtlıyor Oxana.

Oxana’nın şu anda nerede yaşadığı hakkında yeni bir bilgi olmamasına rağmen, klinik dışında herhangi bir koruması olmadığı için kurumda devam ettiğine inanılıyor. Uzman Fry’a göre, Oxana “ sosyal veya kişisel becerilere sahip değil ”.

Evet Tamam’ın erkek arkadaşları vardı , “Uzun süreli ilişkiler kurma veya alıp vermeyi anlama yeteneği yok. Taahhüt etmektense savaşmayı tercih eder”. Uzman durumu bir cümleyle özetledi: “ O çok savunmasız bir insan ”.

Sağ alt ayarlar menüsü otomatik çevir kısmından Türkçe seçeneğini tıklayıp Türkçe altyazılı izleyebilirsiniz.

Editör: Astropower – 17.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Indium tarafından yazıldı

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Li Ching Yuen: 256 Yıl Yaşayan Çinli Adam

    En İyi Placebo Şarkıları