içinde

HavalıHavalı İnanılmazİnanılmaz

NASA, James Webb Uzay Teleskobu İle Çekilen İlk Renkli Uzay Fotoğrafını Paylaştı

James Webb Uzay Teleskobu, ilk bilimsel ve tam renkli görüntüsünü üretti. NASA bunu “evrenin bugüne kadarki en derin, en keskin kızılötesi görüntüsü” olarak tanımladı.

ABD Başkanı Joe Biden, NASA Yöneticisi Bill Nelson ile birlikte Beyaz Saray’da canlı yayınlanan bir basın etkinliğinde görüntüyü paylaştı.

Kabaca bir kum tanesi büyüklüğünde bir gökyüzü parçasının son derece ayrıntılı bir görüntüsü olan görüntü, bazıları 13 milyar yıldan daha eski olan çarpıcı bir gökada koleksiyonunu gösteriyor.

Görüntü, kabaca 4 milyar ışıkyılı uzaklıkta bir gökada kümesi içeriyor. Yerçekimleri, bir tür mercek görevi görecek kadar güçlüdür ve en güçlü teleskoplara bile ekstra bir destek verecek şekilde arkalarındaki nesnelerden gelen ışığı büker.

Bugünkü görüntüden önce, 2012’de yayınlanan Hubble eXtreme Deep Field (XDF) görüntüsü, insanların kozmik tarihte gördüğü en uzak görüntüydü. James Webb Uzay Teleskobu, Büyük Patlama’ya daha da yakın görünen nesneleri görebiliyor, çünkü yayılan yıldızları terk ettikten sonra milyarlarca ve milyarlarca yıl boyunca evrenin fiziksel genişlemesiyle gerilmiş ışık dalgalarını yakalamak için tasarlandı.

Görüntüyü çekmek için kullanılan kameralardan birini yapan ekibi yöneten gökbilimci Marcia Rieke, New York Times’a verdiği demeçte, “Bu görüntü ‘en derin’ rekoru uzun süre tutmayacak, ancak bu teleskopun gücünü açıkça gösteriyor” dedi.

İşte Nasa’nın yayınladığı James Webb Uzay Teleskobu ile çekilen ilk renkli Uzay fotoğrafı🌌

James Webb’den daha fazlası gelecek

Bugünkü açıklama, James Webb için bu hafta ve önümüzdeki yıllarda neler olacağının yalnızca yüzeyini çizdi. Geçen hafta NASA, James Webb’den bir teaser görüntüsü ve 12 Temmuz Salı günü ayrı bir etkinlikte göstereceği kozmik hedeflerin bir listesini yayınladı.

Bu ilk görüntüleri yakalamak için James Webb, NASA’nın hedeflerini 120 saat boyunca gözlemleyerek beş günlük veriyi topladı.

İşte uzay ajansının kendi sözleriyle NASA’nın beş kozmik hedefi:

“Karina Bulutsusu:  Karina Bulutsusu, güney takımyıldızı Karina’da yaklaşık 7.600 ışıkyılı uzaklıkta bulunan, gökyüzündeki en büyük ve en parlak bulutsulardan biridir. Bulutsular, yıldızların oluştuğu yıldız yuvalarıdır. Karina Bulutsusu, birçok büyük yıldıza ev sahipliği yapar, Güneş’ten birkaç kat daha büyük.

“WASP-96 b (spektrum):  WASP-96 b, güneş sistemimizin dışında, büyük ölçüde gazdan oluşan dev bir gezegendir. Dünya’dan yaklaşık 1.150 ışıkyılı uzaklıkta bulunan gezegen, her 3.4 günde bir yıldızının etrafında döner. Jüpiter’in kütlesi ve keşfi 2014 yılında açıklandı.

“Güney Halkası Bulutsusu:  Güney Halkası veya “Sekiz Patlamalı” nebula, ölmekte olan bir yıldızı çevreleyen genişleyen bir gaz bulutu olan gezegenimsi bir bulutsu. Dünya’dan yıllar uzakta.

Stephan Beşlisi:  Yaklaşık 290 milyon ışıkyılı uzaklıkta, Stephan Beşlisi, Pegasus takımyıldızında bulunuyor. 1877’de keşfedilen ilk kompakt gökada grubu olmasıyla dikkat çekiyor. Beşli içindeki beş gökadadan dördü kozmik bir dansta kilitlenmiş durumda. tekrarlanan yakın karşılaşmalar.

“SMACS 0723:  Ön plandaki devasa gökada kümeleri, arkalarındaki nesnelerin ışığını büyütür ve bozar, hem aşırı uzak hem de özünde soluk gökada popülasyonlarına derin bir alan görünümüne izin verir.”

Yarınki etkinlik, YouTube kanalı (yukarıda gömülü) aracılığıyla NASA TV’de canlı olarak izlenebilir.

Astronomide yeni bir dönem

James Webb Uzay Teleskobu, birçok kişi tarafından NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu’nun halefi olarak görülüyor. Hubble’ın aksine, JWST Dünya’nın yörüngesinde değil ve inanılmaz derecede güçlü enstrümanları ile öncelikle kızılötesi spektrumda gözlemler yapacak.

Büyük uzay gözlemevi 25 Aralık 2021’de fırlatıldığından beri NASA, onu Dünya’dan yaklaşık 1,5 milyon kilometre (1 milyon mil) uzaktaki Lagrange Noktası 2’deki (L2) son yörünge konumuna taşımak için çok çalıştı. L2 nispeten kararlı bir yörünge yörüngesi sağlar ve James Webb’in sürekli güneş ışığında kalırken Dünya’nın sıcaklığından kaçmasına izin verdi. Güneş asla Dünya tarafından tutulmayacak, yani JWST’nin güneş pilleri sürekli olarak enerji toplayacak. L2’de, Dünya’daki James Webb ekibi, teleskobun 21 fit (6,5 metre) çapındaki devasa altın kaplama aynasını yavaş yavaş açtı ve kameralarını ve sensörlerini kalibre etti.

James Webb, bugüne kadarki en güçlü uzay gözlemevidir. 10 milyar dolardan fazlaya mal olan makinenin, Big Bang’den sonra oluşan ilk yıldızların ve galaksilerin bazılarına yeni ışık tutarak astronomi ve astrofizik alanlarını dönüştürmesi bekleniyor.

NASA’ya göre, gözlemevi en az beş buçuk yıl faaliyet gösterecek ve on yıldan fazla sürebilir. Lansman sonrası bakım çalışmaları alan Hubble’ın aksine, James Webb, mürettebatlı bir bakım görevi için Dünya’dan çok uzakta. Operasyonel zaman çizelgesi, yörüngesini korumak için gereken yakıtın yanı sıra aletlerinin Lagrange Point 2’nin zorlu uzay koşullarında bozulabileceği gerçeğiyle de sınırlı olacaktır.

Zamanı dolmadan, Jame Webb binlerce gözlem yaparak bize uzak dünyalara yeni bir pencere açacak. Hedefleri arasında asteroitler, uzak, potansiyel olarak yaşanabilir ötegezegenler ve evrenin şimdiye kadar gözlemlenen en uzak bölgelerindeki en eski yıldızlardan bazıları yer alıyor.

James Webb’in yolculuğunun en başındayız ve bu, evimiz dediğimiz uçuk mavi noktayı çevreleyen uçsuz bucaksız kozmos hakkında bize yeni bir bakış açısı sağlayarak insanlığı değiştirecek bir yolculuk.

Editör: Fatih Düz – 26.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Berk Özveri tarafından yazıldı

Liste UstasıMakale YazarıÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Ciltteki Siyah Akneler İçin Doğal Formül

    Kitap Okumak Mı, Dinlemek Mi?