içinde

MuhteşemMuhteşem

Üzgün Hissetmek Bir Sorun Değildir

Herkes bazen üzgün hisseder, tıpkı herkesin neşeli, kızgın, gururlu ve daha birçok duyguyu hissedebileceği gibi. Başka bir deyişle, herkesin duyguları vardır ve bu duygular sürekli değişmektedir.

Bazen mutlu hissederiz (eğlenirken olduğu gibi) ve bazen üzgün hissederiz (sevdiğimiz birini kaybettiğimizde olduğu gibi). Duygular ne olursa olsun, gerçektir ve yaşamanın bir parçasıdır.

Olumsuz bir duygu bile size yardımcı olabilir. Dünyamız mutluluğa odaklanır ve mutsuzluğu gereksiz ya da işe yaramaz bir duygu olarak görür. Ancak üzüntü sizi yavaşlatabilir ve hayatınız, duygularınız ve çevrenizdeki insanlar hakkında gerçekten düşünmenizi sağlayabilir. İlişkilerinizi ve hayallerinizi gözden geçirmenize yardımcı olabilir.

Başka bir deyişle, üzgün olmak bir durumla başa çıkmadığınız anlamına gelmez. Aksine, bu durumla uzlaşmanıza ve devam etmenize yardımcı olur. Uyum sağlamanıza, kabul etmenize, odaklanmanıza, sebat etmenize ve büyümenize yardımcı olabilecek önemli bir duygudur.

Ve daha iyi haberler var: üzüntünüzü yönetmeyi öğrenebilirsiniz.

Üzüntü hakkında

Üzüntü hakkında konuşmak için farklı kelimeler kullanırız: ıstırap, ıstırap, kırık kalp, incinme, keder, karamsarlık, dehşet, yurt özlemi, sıkıntı, mutsuzluk ve daha fazlası. Tüm bu duygular, olumsuz veya beklenmedik durumlara veya yaşam değişikliklerine tepki olarak ortaya çıkabilir.

Üzüntü genellikle öfke, stres, suçluluk, keder, endişe veya umutsuzluk gibi diğer duygularla aynı anda ortaya çıkar. Bazen diğer duygu o kadar güçlü olabilir ki üzgün olduğunun farkına varmazsın.
Peki hüzün nasıl bir duygu? Fiziksel olarak nasıl hissettiğinizi değiştirebilir. Belki karın ağrınız veya baş ağrınız var ya da uyuyamıyorsunuz.

Üzüntü, duygusal olarak nasıl hissettiğinizi de değiştirebilir. Belki de ağlamaklı, huysuz, sıkılmış veya sinirlisiniz ya da sadece diğer insanlardan uzak durmaya heveslisiniz.

Ancak üzüntünüzün farkına varmak ve üzgün hissetmenin normal olduğunu anlamak, istikrarlı bir iyi olma hissinin işaretidir.

Birçok nedenden dolayı üzgün hissedebilirsiniz

Hayat insanı üzebilecek durumlarla doludur:

  • Evde sorun yaşamak (örneğin, aile içi kavgalar veya aile içi şiddet)
  • Okulda veya işte sorun yaşamak veya orada baskı hissetmek
  • Evi taşımak
  • Sevilen birini veya bir arkadaşı kaybetmek
  • Hasta olmak veya hasta birine bakmak
  • Vücudunuzda kimyasal değişiklikler yaşıyorsanız (ergenlik, uyuşturucu veya ilaçlardan)
  • Düşüncelerinizde değişiklikler yaşamak (örneğin, kendini eleştirmek gibi yararsız bir düşünme stili geliştirmek veya yoksulluk veya terörizm gibi konular hakkında yeni bilgiler öğrenmek)

Bu durumlarla karşılaştığınızda, üzüntünüz hakkında yararsız veya olumsuz düşüncelere sahip olabilirsiniz. Ve bu düşünceler seni daha kötü hissettirebilir.

Bu nedenle, farklı bir yaklaşım deneyin: üzüntünüzü ve buna neden olan durumu kabul etmeye çalışın. Ve kendinize herhangi bir sorunla başa çıkmak ve daha iyi hissetmek için zaman verin. Ayrıca size yardımcı olabilecek kaynakları (arkadaşlar ve aile, bir psikolog veya başka bir sağlık uzmanı gibi) aramak isteyebilirsiniz.

Hüzün hafifleyecek

Daha iyi hissetmek, bir veya daha fazla adım atmayı içerebilir. Hızlı veya uzun bir süre içinde gerçekleşebilir. Sadece duyguların gelgit olduğunu ve üzüntüden daha olumlu bir duyguya geçebileceğinizi unutmayın.

İlk olarak, üzgün hissettiğinizi kabul edin. Bazen üzüntü yönetilebilir gelebilir ve nasıl hissettiğinizi kabul etmek yeterli olabilir – sonuçta zamanla geçecek. Bazen üzüntünüzü yönetmenize yardımcı olacak bir şeyler yapmak isteyebilirsiniz. Bu ipuçlarından bazılarını denemek isteyebilirsiniz:

  • İşlerin düzeleceğine dair güveniniz olsun. Üzücü duygularınızın zamanla ve çabayla azalacağına güvenmeniz gerekir
  • Kendinize ve çevrenizdeki insanlara karşı dürüst olun. Güvendiğiniz biriyle konuşun
  • Zevk aldığınız ve size iyi gelen şeyleri yapın. Hayatınızı daha zevkli hale getirmenin yollarını bulun: müzik dinleyin, yürüyüşe çıkın, kitap okuyun, bir arkadaşınızı arayın
  • Üzüntünün nedeni hakkında yapabileceğin bir şey var mı?
  • Her seferinde bir sorunla mücadele edin. En büyük veya en küçük problemle başlamanız önemli değil, sadece bir liste yapın ve başlayın. İşler kontrolünüz dışındaysa, seçenekleriniz hakkında güvendiğiniz biriyle konuşun veya durumu olduğu gibi kabul etmeye çalışın
  • Uyku ve yeme düzeninizin sizin için iyi olup olmadığını düşünün
  • Başka birine yardım et. Sadece bir başkasının hayatını iyileştirmek veya bir topluluğun parçası olmak bile moralinizi yükseltebilir
  • Üzüntünüzü ifade etmenin yaratıcı bir yolunu bulun. Örneğin, düşüncelerinizi bir günlüğe yazmak, yeni bir bakış açısı bulmanıza yardımcı olabilir
  • Bir profesyonelden (bir doktor, psikolog veya başka bir sağlık uzmanı) yardım isteyin. Desteğe, tavsiyeye veya bir uzmana sevke ihtiyacınız olabilir
  • Reçeteli bir ilaç moralinizi bozarsa, doktorunuza bildirin. Ve herhangi bir reçetesiz ilaç veya tamamlayıcı veya alternatif ilaç almadan önce doktorunuzla konuşun
  • Kendini güvende tut. Kendinize zarar verme riskiyle karşı karşıya olduğunuzu düşünüyorsanız,  derhal birisine bildirin.

Üzgün hisseden başka birini desteklemek

Belki üzgün hisseden başka birini tanıyorsunuzdur. Destekleyici olmak her zaman kolay değildir, çünkü bazen birinin neden üzgün olduğunu ve bununla nasıl başa çıktığını bilmek zordur.

İşte dört temel ipucu:

  1. Kişiye iyi olup olmadığını sorun. Sadece kontrol etmek umursadığını gösterir
  2. Yargılamadan dinleyin ve neden böyle hissettiklerini anlamaya çalışın
  3. Kişi birinden yardım istemek konusunda isteksizse (okul danışmanı, iş yeri İK temsilcisi veya doktor gibi), onlarla birlikte gitmeyi teklif ederek, arama yapmak için iletişim bilgilerini bularak yardımcı olabilirsiniz. hatta onlara güvenilir bir kaynaktan bazı yararlı bilgiler bularak
  4. Üzüntünün geçerli bir duygu olduğuna ve üstesinden gelinebileceğine dair güvence verin

Üzüntü depresyondan farklıdır

Üzgün hissetmek, depresyonda olduğunuz anlamına gelmez. Ancak ruh haliniz hayatınızı ve çalışma şeklinizi kesintiye uğratmaya başlarsa, depresyona girmiş olabilirsiniz.

Üzüntü ve klinik depresyon arasındaki temel farklar, ruh halindeki değişikliğin nedeni ve bu şekilde ne kadar süredir hissettiğiniz ve mevcut olabilecek diğer belirtilerle ilgilidir.

Ruh haliniz, bir ilişkinin dağılması gibi yakın tarihli bir olayla ilgiliyse, üzgün hissediyor olabilirsiniz. Ancak bu ayrılık aylar önceyse veya ruh halinizdeki değişikliğin net bir nedenini göremiyorsanız, depresyonda olabilirsiniz ve bu şekilde hissetmenize neden olan şey hakkında doktorunuzla sohbet etmeniz size yardımcı olabilir.

Üzüntü ve depresyon arasındaki farklara bakalım

Üzüntü:

  • Hayatın düzenli iniş ve çıkışlarının bir parçasıdır, ancak sabit değildir
  • Üzgün veya başarısızlığa karşı yaygın bir tepkidir ve genellikle endişe nedeni değildir
  • Kahkaha ve memnuniyet zamanları tarafından kesintiye uğradı
  • Olumsuz düşünceleri içerebilen ancak genellikle intihar düşüncelerini içermeyen bir duygudur

Depresyon:

  • Uzun süreli (iki haftadan fazla) şiddetli üzüntü hissi veya faaliyetlere ilgi veya zevk kaybı ve diğer semptomlardır. Bu belirtiler arasında uykusuzluk, düşük enerji, konsantrasyon sorunları, karamsarlık, umut kaybı, intihar düşünceleri ve iştah sorunları sayılabilir
  • Genetik veya biyolojik bileşenleri içerebilen karmaşık nedenleri vardır. Belki kişi travmatik bir olay ya da psikolojik stres yaşamıştır
  • Önemli kilo değişikliğine veya uykunun bozulmasına neden olabilir
  • Zihinsel olarak acı vericidir ve yaşamı değiştirebilir

Unutma…

  • Herkes bazen üzgün hisseder
  • Üzüntünüzü yönetmeyi öğrenebilirsiniz
  • Üzgün hissetmek depresyonda olduğunuz anlamına gelmez
  • İki haftadan uzun süredir sürekli olarak üzgün hissediyorsanız veya olağan aktivitelerinizin çoğuna olan ilginizi kaybettiyseniz, depresyonda olabilirsiniz. Bu durumda yardım istemek önemlidir

Editör: Fatih Düz – 02.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Astropower tarafından yazıldı

TestçiMakale YazarıListe UstasıYorumcuVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Türk Müziğinde Kullanılmış Çalgılar

    “Kadın ve Kabala” Kültürüne Arasındaki İlişkiye Derin Bakış