içinde

NFT’ler Nasıl Satın Alınır? İşte Bilmeniz Gereken Her Şey

2021 yılı NFT’ler için önemli bir başarı hikayesiydi, 2022’deki kripto çöküşü o zamandan beri piyasaya sert vurmuş olsa bile. Zirvede, ünlüler koleksiyonları için NFT’leri yakalamak için acele ediyorlardı. Aynı zamanda, Time Berners-Lee’nin internet kaynak kodu gibi dijital tarihteki olaylarla ilgili bazı NFT’ler bir NFT’ye dönüştürüldü ve haber değeri olan multi-milyon dolarlık bir fiyata satıldı.

Tüm yutturmacaların ne hakkında olduğunu merak ediyorsanız, NFT’lerin ne olduğunu ve bunları nasıl satın alabileceğinizi ve hatta kendinizden birini nasıl satabileceğinizi anlamak için eksiksiz kılavuz burada.

NFT nedir?

Değiştirilemez bir token, dijital bir varlıktır. “Mevcut olmayan”, bir NFT’nin eşit değerde başka bir şeyle değiştirilemeyeceği anlamına gelir. Örneğin, bir dolarlık banknot değiştirilebilir. Bir dolarlık banknot herhangi bir başka dolar banknotu ile değiştirilebilir. Bununla birlikte, bir resim gibi bir sanat eseri değiştirilemez. Bir sanat eserini başka bir sanat eseriyle, hatta aynı sanatçıya ait bir sanat eseriyle takas etseydiniz, tamamen farklı bir sanat eseriniz olurdu. Aynı şekilde, her NFT benzersizdir.

Benzer şekilde, Jack Dorsey Twitter’da binlerce kez tweet attı; ancak diğer tweet’lerinin hiçbiri platformda attığı ilk tweet’in yerini tutamaz.

“Belirteç” kısmı, NFT’lerin sahiplikleriyle ilgili bilgilerin halka açık bir defterde herkese açık olarak kaydedildiği ve herkes tarafından görülebildiği blok zincirini kullandığı anlamına gelir. Aslında, birçok NFT, Ethereum blok zincirinde çalışır. Diğer blok zincirler kendi NFT sürümlerini destekler.

Her NFT diğerlerinden farklıdır. NFT herhangi bir şey olabilir – çizim, resim, meme, doodle, metin, müzik veya dijital formatta olduğu sürece herhangi bir şey gibi bir sanat eseri olabilir.

Geleneksel sanat eserleri gibi, NFT’ler de onlara sahip olanlar için değerli eşyalardır ve bazen dünyanın görmesi için sosyal medya hesaplarında profil resimlerinin bir parçası olarak veya evlerinin rahatlığında dev ekranlarda bir süreliğine gururla sergilenir.

Elbette çoğu NFT herkes tarafından ücretsiz olarak görüntülenebilir. Bir NFT’ye sahip olmak, alıcıya işin sahipliğini verir. Bir kopya yerine orijinal bir Picasso satın almak gibi. İkisi de aynı görünse de, orijinal olduğu için orijinal daha değerlidir. Ancak, NFT’ler dijital olduğu için orijinal ve kopya aynı görünür.

Yani, bazı açılardan, satın aldığınız şey, NFT’ye sahip olduğunuzu söyleme hakkıdır. Alacağınız şey, yaratıcı tarafından imzalanıp doğrulandığı için benzersiz olan sanat eserinin dijital sertifikasıdır.

İnsanlar NFT’lere değer vermeye devam ettiği sürece, değerli olmaya devam edecekler. Bunun da ötesinde, birçok sanatçının galeriler veya plak şirketleri (karın bir kısmını alan) gibi aracılara güvenmeden çalışmalarından para kazanmaları için yeni bir yol sunuyorlar. NFT’ler ayrıca, bir eser yeni bir sahibine satıldığında sanatçıların telif hakkı kazanmalarına izin verir.

Kendiniz için bir NFT’ye sahip olmak için, birkaçını saymak gerekirse, onu Open Sea, Rarible ve Nifty Gateway gibi bir NFT pazarından satın almanız gerekecek.

NFT’leri nereden alabilirim?

Satın alınabilen NFT’ler, çoğumuzun bir noktada kullanmış olabileceği eBay’den daha karmaşık bir platform olan NFT pazaryerlerinde listelenir. Bu pazar yerleri, özellikle popüler olan NFT’lerin yanı sıra, yakın zamanda eklenmiş veya daha kapsamlı koleksiyonun bir parçası olarak kullanıma sunulan yeni NFT’leri de barındırır.

En popüler NFT pazar yerleri dijital parçalarla uğraşırken, popüler çevrimiçi oyunlar, dijital koleksiyon kartları ve dijital gayrimenkulden oyun içi öğelere sahip olunabilecek niş pazarlar da vardır.

Bir pazar yeri ayrıca, dijital parçanın önceki sahiplerinin adlarını ve bunun için ödedikleri fiyatları listeleyerek, NFT için işlem geçmişini veya “kaynak” görüntüleyecektir. Satmak isteyen bir NFT sahibi, NFT’yi doğrudan belirli bir fiyattan satmayı veya en yüksek teklifi verene vermek için zamanlı bir müzayede kurmayı seçebilir. Dijital parça için ödeyeceğiniz fiyat konusunda NFT sahibi ile pazarlık yapma seçeneği de bulunmaktadır.

NFT’leri nasıl satın alabilirim?

Bir NFT satın almak için, bir NFT pazaryerinde bir hesap açmanız gerekir. Kripto para biriminden farklı olarak, NFT’ler genellikle adınız, adresiniz veya devlet tarafından verilmiş kimliğiniz gibi ayrıntıları pazarla paylaşmadan satın alınabilir. Bu pazarlarda bir hesaba kaydolmak genellikle ücretsizdir, ancak bir NFT satın almak veya teklif vermek için kripto cüzdanınızı pazara bağlamanız gerekir. Cüzdan, kripto para birimini ve dijital varlıkları güvende tutmak için kullanılabilecek bir dijital hesaptır.

Pazar yerleri, NFT’lerin sahibi veya koruyucusu değildir, yalnızca blok zincirine erişmenize ve satışta olan dijital koleksiyonları görmenize izin verir. Bu nedenle, satın almaya veya teklif vermeye karar verdiğinizde, işlemi finanse etmek için cüzdanınızdaki kripto para birimi kullanılacaktır.

Bir kripto para biriminiz varsa ve bunları saklamak için zaten bir dijital cüzdanınız varsa, NFT pazarının kripto cüzdan sağlayıcınızla çalışıp çalışmadığını kontrol edebilirsiniz. Varsa, cüzdanınızı bağlamak basittir. İstendiğinde cüzdan adresinizi ve cüzdan şifrenizi girmeniz yeterlidir, ardından işiniz biter.

Marketplace, cüzdan sağlayıcınızı desteklemiyorsa, seçtiğiniz marketplace ile uyumlu bir platformda dijital bir cüzdan oluşturmanız gerekecektir. Bir NFT satın almadan veya teklif vermeden önce cüzdanınıza para yatırmanız gerekir. Çoğu NFT pazar yeri, işlemleri için bir ödeme şekli olarak Ethereum’u kabul eder, bu nedenle  CoinBase gibi bir dijital para birimi değişiminden ETH almanız gerekir.

Kripto para biriminde olduğu gibi, NFT değerlemelerinin de değişken olabileceğini ve bunlara harcama yaparken dikkatli olmanız gerektiğini unutmayın.

Ek olarak, NFT’lere yönelik son çılgınlık da birçok dolandırıcıyı bu alana çekti. Dolandırıcılar, pazardaki benzerlerinden çalıntı NFT’lere, sosyal medya platformlarında doğrudan mesajlaşma dolandırıcılığına veya hesapları hacklemeye kadar her şeyi yaptılar. Bir NFT’nin popülaritesi artıyor gibi göründüğü için, bu onu satın almak için zorlayıcı bir neden olmayabilir. Bu, bir grup dolandırıcının NFT’lerin değerini yapay olarak artırıp onları aniden terk ettiği klasik bir “pompala ve boşalt” olabilir.

Cryptocurrency gibi, NFT’lerinizi de satın almak için her zaman güvenilir kaynaklara gitmeniz önerilir.

NFT satın almak için en iyi yer neresidir?

OpenSea, basit tasarımı ve NFT’leri kaynaklamak için birden fazla blok zincirine sağladığı erişim nedeniyle muhtemelen NFT’ler için en popüler destinasyondur. Platforma alışmak için öğrenme eğrisi hiç de dik değil ve bu pazarda kripto sanatına ek olarak memlerden koleksiyonlara ve sanal alanlardan oyun içi varlıklara kadar çok çeşitli NFT’ler bulacaksınız.

Güvenilir olduğunu düşündüğünüz diğer platformlar arasında Rarible, Nifty Gateway ve Binance ve Coinbase gibi kripto borsalarından bazı özel NFT pazarları yer alıyor. Bu platformların bazılarında mobil uygulama bulunmayabilirken bazılarında mesajlaşma özelliği bulunmayabilir.

Tüm pazar yerleri, satın aldığınız NFT’ler için bazı durumlarda yüzde 50’ye kadar ulaşabilen bir telif ücreti alır. Buna ek olarak, çoğu durumda yüzde 2,5 ile sınırlandırılabilen işlem ücretleri de vardır. Bununla birlikte, NFT satın almak isteyenler, blok zincirindeki işlemlerini onaylamak için ‘gas ücretleri’ adı verilen bir prim ödemek zorunda kalabilirler.

Kripto dünyasında bir işlem, yalnızca ayrıntıları blok zincirine eklendiğinde tamamlanmış olarak kabul edilir. Bunu yapmak için, bir işlemi onaylayan bir karma oluşturmak için karmaşık matematik problemlerini çözmek için hesaplama kaynakları görevlendirilir. Blok zinciri, bu çabayı, genellikle madencilik olarak bilinen hash üretenler için madeni paralar üreterek ödüllendirir ve ilgili kişilere madenciler denir.

Madencilerin tamamlanması gereken işlemler üzerinde sırayla çalıştığı Bitcoin blok zincirinin aksine, Ethereum blok zinciri, kullanıcıların bir işlemi hızlı bir şekilde işlemek için ek ücretler veya ‘gas’ ödemelerine olanak tanır. Gas fiyatları, genellikle nanoeth veya gwei olarak adlandırılan daha küçük miktarlarda ETH kripto para birimidir. Madenciler, gaz ücretleri için minimum bir eşik belirleyebilir ve hatta gaz ücretleri bu eşiği karşılamıyorsa blok zincirinde bir işlemi gerçekleştirmeyi reddedebilir.

Gaz fiyatları da mevcut madencilik kaynaklarının arz ve talebine göre ayarlanır. Blok zincirindeki çılgınca aktivite dönemlerinde, bunlar satın almayı hedefleyebileceğiniz bir NFT’nin değerini kolayca geçebilir.

Pazaryerleri ayrıca, kullanıcıların gazsız veya tembel para basma olarak adlandırılan işlemler için herhangi bir gaz ücreti ödememesine izin verir. Bu, piyasada nispeten yeni olan ve yüksek talep görmeyen NFT’ler için işe yarayabilir. Ancak, eski ve popüler koleksiyonlara yapılan yeni eklemelerin gas ücreti olmadan puanlanması pek olası değildir.

NFT nasıl yapılır ve satılır?

İyi bir NFT yapabilecek bir fikriniz varsa, bunun gerçekleşmesi için bilgisayar programlama konusunda uzman olmanıza gerek yok. OpenSea gibi pazar yerleri ayrıca kullanıcıların ücretsiz olarak kendi NFT’lerini yapmalarına izin verir.

NFT’nizi yapmak için pazar yeri web sitesini ziyaret etmeniz ve ‘Oluştur’ seçeneğine tıklamanız gerekir. Ardından, içeriğin önemini aktarmayı amaçlayan bir resim veya video veya ses klibi yüklemeniz ve daha ayrıntılı olarak açıklamanız istenecektir. Geçen yıl, on yıldan fazla bir süredir internette dolaşan ‘felaket kızı’ memesi bir NFT’ye dönüştürüldü ve 500.000 $ ‘a satıldı.

NFT’nizi daha fazla özelleştirmek için metin veya sayı ekleme veya hatta yalnızca öğenin sahibine gösterilebilecek içerik ekleme gibi seçenekler de vardır. Çoğu NFT, Ethereum blok zincirinde oluşturulsa da, farklı bir blok zincirinde bir tane oluşturmayı da seçebilirsiniz ve yine de pazarlarda listelenebilir.

Bir NFT oluşturduğunuzda, dijital cüzdanınızda saklanır. NFT’yi bir pazar yerinde satmak için, bu cüzdanı pazara bağlamanız gerekir, bu da tek seferlik bir ücret alabilir.

Cüzdan bağlandıktan sonra, orada satılık NFT’leri listeleyebilirsiniz. Bu aynı zamanda bir NFT seçip satmak için bir fiyat belirleyebileceğiniz veya NFT’nin en yüksek teklifi verene teslim edileceği bir müzayede düzenleyebileceğiniz basit bir süreçtir.

Pazaryerleri, el değiştirdiğinde bir NFT’ye “Yaratıcı ücreti” ekleme seçeneğine de sahiptir. Bu, NFT’nin fiyatı müteakip satışlar yoluyla piyasada değer kazandıkça, içerik oluşturucunun almaya devam edebileceği bir telif hakkı ödemesi gibidir. Oluşturucu ücretleri genellikle yüzde 10 ile sınırlandırılır, bu nedenle 0,2 ETH’de satılan NFT’niz 1 ETH’de yeniden satılırsa, bu işlem tamamlandığında 0,1 ETH daha alırsınız.

NFT’nizi satmak, genellikle listelemekten fazlasını gerektirir. NFT’nizi pazarlamanız veya öne çıkan bir tane yapmanız gerekecek. Dışarıda binlerce Bored Ape ile rekabet ettiğinizi unutmayın.

Editör: Fatih Düz – 11.11.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Taraftar

Orkun Meriç tarafından yazıldı

Makale YazarıListe UstasıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    En iyi cover şarkılar

    Güne Astrolojik Bakış | 29.06.2022