içinde

21 Haziran Soyadı Kanunun Kabul Edilmesi

Tarihte birçok İlkler yaşanıp inkılap alanında yenilikler olmuştur . Bu yeniliklerden biri de Soyadı kanunun kabul edilmesidir. Soyadı kanunu İsviçre’den alınmıştır. Bizde Kanunu düzenledikten sonra yürürlüğe konulmuştur. Soyadı Kanuna göre her Türk vatandaşı Türkçe kelime olacak şekilde bir soyadı alacaktır.

Soyadı kanunun Tarihsel sürecine bakıldığında ilk defa 16 Haziranda TBMM’de kanundan bahsedilmiş, düzenlemeler ile ilgili konuşulmuştur. 21 Haziran 1934 yılında kabul edilmiş aynı yıl 2Temmuz Resmi Gazetede yayımlanmış 2 ocak 1935 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Soyadı kanunu toplumsal alanda yapılmış inkılaplardan birisidir.

Soyadı kanunun kabulüyle Türk toplumu çağdaş ve Batılı bir görünüm kazanmıştır. Ve Osmanlı Devletinin verdiği sivil rütbe, madalyalar kaldırıldı. İmza, kanun değişikliğin sebebidir.

Amacı ise sosyal, askeri, resmi işlerde karışıklık olmaması amacıyla kanun kabul edilmiştir. komik, ahlaki olmayan adları kaldırmak kanunun bir diğer amacı olmuştur. Soyadı kanunu ile birlikte toplumda eşitsizliği oluşturan ağa, hacı, hoca, hafız, bey, paşa, hanım, zade, şeyh, molla, hazretleri gibi unvanlar kaldırıldı. Böylece herkes kanun önünde eşit olması sağlanmıştır.

24 Kasım 1934 yılında TBMM tarafından M. Kemal’e Atatürk soyadı verildi. 17 Aralıkta çıkarılan yasaya göre de M. Kemal dışında hiç kimseye Atatürk soyadı verilmeyecekti. Bundan dolayı M. Kemal’in kız kardeşi Makbule’ye  ve ailesine Atadan soyadı verildi.

Meclis M. Kemal Atatürk’e 13 soyadı teklif etmiştir. Bu soyadları şöyledir 

Ulaş, Korkut, Arız, Ergin, Begit, Etel, Beşe, Yazır, Emen, Çoğaş, Salır, Tokuş, Etelalp’tır.

Atatürk soyadını ise Dönemin TDK Başkanı Saffet Arıkan önermiştir.

Soyadı Kanunu Halkçılık, Laiklik, Devrimcilik (İnkılapçılık) ve Milliyetçilik ilkeleriyle ilgilidir.

Konuyla İlgili Video👇

https://youtu.be/dEAu5aUtO5w

Editör: Fatih Düz – 21.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Hüsne Sürmelioğlu tarafından yazıldı

Makale YazarıTestçiEmoji BağımlısıYorumcuÖncüVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Telegram Premium piyasaya sürüldü: İşte bilmeniz gereken her şey

    Beyninizi yakacak 10 film