içinde

HavalıHavalı

100 Günün Sonunda, Rusya ve Ukrayna Savaşı

Bilindiği üzere Rusya orduları, Ukrayna sınırı içirisine girip istilaya başlamıştı. Putin’in adamları, Ukrayna’yı kontrol etmeye çalıştı ama Zelenskyy’nin ordusu ve halk direnişçileri karşı çıkmaya çalıştı. Ama Rusya’nın güçlü bir devlet olması ve Ukrayna’nın Avrupalı devletler tarafından yalnız bırakılması nedeniyle daha fazla dayanamadı.

Savaşın başladığından beri bir çok trajedi ortaya çıktı. Birçok yerleşim yerleri moloz haline geldi ve Ukrayna’lılar bulundukları yerlerden göç etmek durumunda kaldı. Ayrıca hem Rusya tarafında hem de Ukrayna tarafından ağır kayıplar verildi. Son verilere göre Rus askerlerinden 1351’inin öldüğü, 3 bin 825’inin de yaralandığı görülüyor. Ukrayna ordusundan ise 14 binden fazla askerin öldüğü, yaklaşık 16 bin askerin de yaralandığı biliniyor. Unutmayın ki bunlar sadece bilinenler!!

Ukrayna cumhurbaşkanı tarafından son yapılanan açıklamaya göre, Rusya’nın şu anda ülkenin yüzde 20’sini elinde tuttuğunu söylüyor. Buna karşılık, Ukraynalı yetkililer daha önce, Şubat işgalinden önce Rusya’nın 2014’te ilhak ettiği Kırım ve ayrılıkçıların Donetsk ve Luhansk’taki bazı bölgeleri de dahil olmak üzere Ukrayna topraklarının yaklaşık yüzde 7’sini kontrol ettiğini söyledi. Rus ordusunun şimdiki hedefi Ukrayna’nın doğu bölgeleri olan Donetsk ve Luhansk’ın ‘tam kurtuluşu’nu sağlamak gibi görünüyor.

BBC’nin haberine göre, Rus birlikleri doğudaki Severodonetsk kentinin çoğunu kontrol ediyor ve şu anda Popasna kasabasından kuzeye doğru ilerliyor. Ayrıca, 58.000 kilometrekare (22.000 mil kare) alanın, Rus kontrolü altında olduğu söyleniyor.

Ağır hasar

Başkan Zelenskyy bu hafta yaptığı açıklamada, her gün 60 ila 100 Ukraynalı askerin çatışmalarda öldüğünü ve yaklaşık 500’ünün de yaralandığını söyledi.

Rusyalı bir general, 25 Mart’ta devlet medyasına 1.351 askerin öldürüldüğünü ve 3.825 askerin yaralandığını söyledi.

Ukrayna parlamentosu insan hakları komisyonu, altyapıya verilen hasarla ilgili olarak, Rusya ordusunun yaklaşık 38.000 konut binasını yıktığını ve yaklaşık 220.000 kişiyi evsiz bıraktığını söyledi.

Anaokullarından okullara üniversitelere kadar 1.900’e yakın eğitim tesisi hasar gördü, 180’i tamamen yıkıldı.

Ukraynalı yetkililere göre, diğer altyapı kayıpları arasında 300 araba ve 50 demiryolu köprüsü, 500 fabrika ve yaklaşık 500 hasarlı hastane yer alıyor.

Dünya Sağlık Örgütü de bu yıl Ukrayna’da hastanelere, ambulanslara ve sağlık çalışanlarına yönelik 296 saldırı gerçekleştiğini açıkladı.

Rusya – Ukrayna savaşı neden başladı?

“Donetsk Halk Cumhuriyeti” ve “Luhansk Halk Cumhuriyeti” olarak kendini tanımlayan iki yönetimin liderleri, Rusya Lideri Putin’den kendilerini bağımsız iki ülke olarak tanımasını istemişti. Zira, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk bölgelerinin içinde belirli alanlar, 2014’teki çatışmalardan beri Rusya yanlısı ayrılıkçıların fiilen kontrolü altındaydı. Ayrıca, bu bölgeler tek taraflı olarak iki “cumhuriyet” olarak kendilerini ilan etmişlerdi. Fakat, Ukrayna ve Batı ülkelerinin yanı sıra Rusya da bu iki devleti tanımıyordu. Donetsk ve Luhansk yer aldığı bölge kömür rezervleri açısından stratejik önem taşıyor. Ukrayna’nın bölgedeki madenlerden gelir elde edip, zayıf ekonomisini ayakta tutma çabası hayati önem taşırken, Rusya ise bölgedeki Rus ayrılıkçılarla yakından ilgili.

Editör: Fatih Düz – 26.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Fatih Düz tarafından yazıldı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Amerikalı Aile, AirPods’un Çocuklarının Kulak Zarlarını Patlattığı İddiasıyla Apple’a Dava Açtı

    Haftada bir kendinize sormanız gereken 10 soru