içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı

Suyun Bedenimiz İçin Önemi ve Faydaları

Su içmenin ne kadar önemli olduğunu mutlaka duymuşsunuzdur. Her öneri listesinin başında mutlaka yeteri miktar su tüketmek vardır. Diyet listelerinde, spor salonunda, doktor tavsiyelerinde, estetisyen randevularında vb. birçok yerde hep su içmeyi unutmayın denir. Peki su insanoğlu için neden bu kadar önemlidir gelin biraz yakından inceleyelim.

İlk uygarlıklardan itibaren insanlar yerleşim yerlerini bile suya yakın yerler üzerine inşa etmişlerdir. Daha da derine öze bakmak istersek aslında insanda sudan oluşur. Anne karnındayken cenin halinde suyun içinde büyür. Dünyaya gözlerimizi açmadan önce rahmin içerisinde bulunan amnios sıvısında göbek kordonundan gelen besleyici sıvılar ile büyürüz. Dünyamız gibi vücudumuzun yüzde 75’i de sudur. Bu yüzden bedenimizdeki tüm sistemlerin iyi çalışması için su en önemli bir kaynaktır. Uyku kalitesinden, cinsel yaşama, kanın besleyiciliğinden organların iyi çalışmasına, öğrenme yeteneğinden gözlerin iyi görmesine kadar her şey içtiğimiz su ile bağlantılıdır. Hiçbir canlı susuz yaşayamaz. Su bedenin tüm hücrelerinde elektriksel ve manyetik enerji üretir ve bize yaşam gücü verir. DNA hasarını önler ve onarım mekanizmalarının daha iyi çalışmasına yardımcı olur.

Suyun sırasıyla faydaları ise;

  •  Kanımız için gereklidir. Dolaşımı sağlar ve kan basıncını dengeler. Kanı sulandırır ve dolaşım sırasında pıhtılaşmasını önler.
  •  Su sindirim sistemimizin en iyi dostudur. Yediklerimizin parçalanmasına yardımcı olur ve besinlerin vücut tarafından emilmesini sağlar. Bağırsaklardaki dışkıyı yumuşatarak kabızlığı önlemeye yardımcı olur.
  • Zayıflamak isteyenlerin en büyük yardımcısıdır. Tokluk hissini arttırarak daha az yemek yemenize sağlar.
  •  Su toksin düşmanıdır. Vücutta biriken zararlı, atık maddelerin dışarıya atılmasını sağlar.
  •  Omurga, kaslar ve eklemlerin koruyucusudur. Eklemleri nemlendirerek rahat hareket etmelerini sağlar. Eklem ve omurga sağlığını dengeler.
  • Su kalbi destekler. Felç ve kalp krizine karşı koruyucudur. Bedenin ısıtma ve soğutma sistemleri de sudan sorulur.
  • Ruh sağlığımıza da iyi gelir. Stres, gerginlik ve depresyonun hafiflemesinde yardımcı olur. Serotonin, melatonin ve diğer tüm beyinde üretilen hormonların yapımı için gereklidir.
  • Su uykuyu düzenler. Yorgunluğu hafifletir.
  • Hafızamızı korumak içinde bol bol su tüketmek gerekir. MS, Parkinson, Alzheimer hastalıklarının riskini azaltır.
  • Su cildimize en iyi kremden bile daha iyi nemlendirir. Yaşlanmayı ve kırışıklıkları önler, cildi yumuşatır.

Özetle su bizim için her şeydir. Bedeninizdeki ağrıların sebebi bile susuzluktan olabilir. Bu yüzden gün içerisinde yeterli miktarda su içmeye dikkat edin. Ayrıca içtiğimiz suyun pH seviyesinin yüksek olması önemlidir. 6,5-9,5 pH arasında sular ideal içme sularıdır.

Önümüz yaz ve sıcaklık dereceleri daha artacak. Bu dönemlerde susuz kalmamaya ekstra dikkat edin. Ve şimdi kendinizi için bir iyilik yapın ve bir bardak su için. Şifa olması dileğiyle 😊

Editör: Fatih Düz – 12.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Elif Çalışkan tarafından yazıldı

Makale YazarıÖncüYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    1. Eskiden gün içinde su içmeyi unuturdum ve ertesi sabah korkunç bir baş ağrısıyla, yorgun bir şekilde güne başlardım. Sonrasında bir arkadaşımın tavsiyesine kulak verip akşam yatarken bir bardak, sabah yataktan kalkar kalkmaz bir bardak derken düzenli aralıklarla su içmeyi alışkanlık haline getirdim. Tüm o ağrılar ve halsizlik zamanla kayboldu…

    Bu Hafta Vizyona Giren Filmler – 20 Mayıs 2022

    Zelenski'den Acı İtiraf: Orası Cehennem!