içinde

Lady Gaga ve Pazarlama Stratejisi

İş dünyasının Lady Gaga’dan öğrenecek çok şeyi var.

Herkes Lady Gaga‘yı şaşırtıcı kıyafetleri, konseptleri, Paparazzi ve Shallow gibi hit şarkılarıyla bilir, ama gerçekten Lady Gaga’yı tanıyor musunuz? Kariyerine başlamadan önce bile kendisini ve fikirlerini nasıl pazarlayacağını biliyordu. Nasıl mı? Çok kolay. Kariyerine underground bir barda piyano çalan ve şarkı söyleyen biri olarak başladı ve şimdi Super Bowl‘da sahne alıyor. Bazıları Lady Gaga’yı vahşi olarak nitelendirse de, ben onu iş dehası olarak nitelendiriyorum. 68.3 milyon albüm satışı, 13 Grammy ödülü ve TIME Dergis’inin 2019’da en etkili 100 kişi listesine almasıyla, dünyanın en büyük iş insanlarından biri. Tüm bunları nasıl kısa sürede başardı? Doğru pazarlama stratejisi tekniklerini benimseyerek.

Devasa bir medya varlığıyla (Instagram’da 55.3 milyon, Twitter’da 84.1 milyon), ilk çıkışından bu yana insanları kendisi ve ürünleri hakkında ilgi çekmeyi biliyor. İnatçı bir kişiliği olduğu için, kendi yolunu ve arkasındakilerin yolunu açmayı başardı. İnsanlar ona kötü veya skandal olarak nitelendirirken, o markasını oluşturuyordu. Lady Gaga’nın kendisi bir markadıydı ve hala marka olmayı sürdürmekte.

1. Markasının Yapı Taşı

Lady Gaga kültürel bir fenomen ve her zaman bugünün trendlerinden ileride. Trendleri kendisi oluşturup kendisi sonlandırıyor. LGBTIQ+ konuları, ırkçılık, zihinsel sağlık ve feminizm gibi konularda fikirlerini çok açık bir şekilde ifade ediyor. Milyonlar önünde kırılgan olmaktan çekinmiyor. Örneğin, 2023’te 19 yaşındayken tecavüze uğradıktan sonra PTSD geliştirdiği konusunda Oprah Winfrey‘ye açılmıştı. Hayranlarıyla dürüst olduğu için insanlar onu ve markasını takip etmeye devam ediyor. LGBTIQ+ topluluğunun bir savunucusu ve politik anlamda hakları için mücadele ediyor. Bir keresinde Barack Obama‘ya eşcinsel hakları için büyük bir kalabalığın önünde “Beni duyduğunu biliyorum, Obama” diye seslendi.. Lady Gaga topluluğuyla duygusal bir bağ kuruyor. Onlara dürüst olmak, hakları için savaşmak ve tabii ki müzik çıkarmak gibi şeylerle ödüllendirirken, hayranları da albümlerini, makyaj ürünlerini satın alarak desteklemekte.

Bunların dışında, gençlerin zihinsel sağlığını desteklemek ve onları daha nazik ve cesur bir dünya yaratmaya teşvik etmek amacıyla Born This Way Vakfı‘nı kurdu. Kendini sevme konusunu desteklemek için bir makyaj markası (Haus Labs by Lady Gaga) başlattı. Makyaj markası her cinsiyet, cinsel yönelim ve yaş için oluşturuldu. Her zaman nezaket, kendini sevme ve cesareti teşvik etmekte.

2. Hedef Kitlesine Değer

Sosyal medya, bir pazarlama stratejisi yürütmenin harika bir yoludur. Lady Gaga, sosyal medyayı nasıl kullanacağını ve yönlendireceğini bildiği için en büyük medya varlıklarından biri haline geldi. Instagram ve Twitter üzerinden hayranlarıyla etkileşimde bulunuyor ve hatta sadece Little Monsters adlı hayranları için bir web sitesi kurdu. Sosyal medyada sessiz kaldığında, bir yerlerde gizlenip bizi izlediğine emin olabilirsiniz. Dahası doğrudan hayranlarına cevap veriyor veya bazı beyanlarda bulunarak veya belirli kıyafetler giyerek dolaylı yoldan hayranlarının dileklerini gerçekleştiriyor. Sosyal medyadaki sahne arkası paylaşımları, kısa videolar, belgeseller ve profesyonel ve kişisel içgörülerini paylaşarak hayranlarıyla duygusal ve dürüst bir ilişki kurmakta, bu da onu dünyanın en etkili pop yıldızlarından biri haline getiriyor.

3. Güçlü İş Birlikleri

Doğru bir pazarlama stratejisi geliştirmenin en büyük yollarından biri işbirlikleri ve ortaklıklar kurmaktır. Kariyeri boyunca Lady Gaga, albümlerini, ürünlerini ve kendisini tanıtmak için birçok ortaklık yapmıştır. Onu diğerlerinden ayıran şey ise yaptığı işe ruhunu katmasıdır. Bir şarkıcı olarak, diğer şarkıcılar/söz yazarları veya müzik endüstrisiyle ilgili şirketlerle ortaklıklar kurmak anlaşılabilir bir durumdur. Ancak, Lady Gaga Oreo, şarap markası Dom Perignon, Versace, Tiffany & Co. ve Super Bowl’da sahne aldığında Intel gibi şirketlerle de promosyonlar yapmıştır.

Yeni trendlere ve teknolojiye uyum sağlıyor ve bunları sanatına entegre ediyor. Örneğin, 2017’deki Super Bowl devre arası gösterisi için Intel ile ortaklık yaptığında, işbirliği Intel’in yenilikçi teknolojisini sergilemiş ve Gaga’nın performansı sırasında drone’larını etkileyici bir görsel şölene dahil etmiştir. Bu işbirliği, Gaga’nın sanatsal vizyonunu ileri teknolojiyle birleştirme yeteneğini göstererek milyonlarca izleyici için unutulmaz ve etkileyici bir deneyim yaratmıştır. Bu sayede, yalnızca müzik severler arasında değil, teknoloji, moda, yiyecek ve içecek endüstrileri arasında da konuşulan bir isim haline gelmiştir.

Ancak bununla da bitmiyor. Lady Gaga’yı dünyanın her yerinde bulabilirsiniz. Benzer şekilde ünlü makine çevirisi şirketi Trados için 2021’de CTO pozisyonunu üstlendi. Yerelleştirme ve küreselleşme, bir pazarlama stratejisinin ötesinde dünyanın dışına çıkmak ve büyümek için önemli unsurlardır ve anladığımız kadarıyla Lady Gaga da bunun farkında.

4. Haberler

Lady Gaga neredeyse her gün Twitter’da trend olmasına rağmen yeni bir şey yapmıyor. Peki bunun nedeni ne? Çünkü zaten üzerine konuşmamız için bize çok şey verdi. Hayran olmayanlar bile Lady Gaga’yı 2011 MTV Ödülleri‘nde dikkat çekici et elbisesi veya Grammy Ödülleri‘nde “yumurta”nın içinde kırmızı halıda yürümesi gibi anlarla hatırlar. Hayranlarını tanımanın yanı sıra, başkalarını da büyülemeyi biliyor. Sürekli olarak halkı ve tepkilerini incelemekte. Kendini geri tutmaz ve kafasına koyduğunu yapar. Bazen sadece dikkat çekmek için veya daha iyi bir amaç için bunu yapar. Müzik videolarında Kutsal Kitap, mitolojik ve eşcinsel unsurlar kullanarak Hristiyanları kızdırır. Üstelik Britney Spears‘ı öpmeye çalıştığı erkek alter egosu Joe Calderone’u unutmamalıyız.

5. Tutkulu

Lady Gaga sanatı ve kariyeri için savaşan birisi. New York’ta underground bir barda çalmaya başladığında, kendine bir yapım şirketi bulmak için piyanosunu beraberinde sürüklüyordu. Yapım şirketleri istediklerini yapmasına izin vermediğinde, onlara boyun eğmedi. Bunun yerine, çabalamaya devam etti. Bu, Lady Gaga’nın yaptığı işe karşı ne kadar tutkulu olduğunu gösteren harika bir örnek. Yaptığı işte kendisi olduğu için diğerlerinden sıyrılmakta.

Çıkış albümü The Fame’den son albümü Chromatica’ya kadar tüm albümleri için onlara has evrenler oluşturarak yaratıcılığını sergilemekte. Her albümün kendine özgü bir hikayesi var. The Fame albümü şöhret ve şöhretin sonuçlarından bahsederken, Born This Way albümü “transgender” (trans birey) kelimesinden bahseden ilk albüm olarak müzik endüstrisine yeni bir bakış açısı kazandırdı. Konser konseptleri de albümleri ile örtüşmekte. Haus of Gaga (Gaga’nın Evi) olarak adlandırdığı takımı ile birlikte tüm konseptlerden Lady Gaga sorumlu. Bu yüzden turlarında da Lady Gaga’nın yaratıcı tarafını görebilmekteyiz. Kısaca Lady Gaga orkestra şefi, takımı ise orkestranın ta kendisi.

Özetle

Lady Gaga, müzik ve sanat kariyerinin yanı sıra dürüstlük, cesaret, yaratıcılık ve pazarlamanın vücut bulmuş hali. Tanıtım için kitlesini ve sosyal medyasını kolaylıkla yönetir haberlerde yer alır, insanlara onlarca yıl konuşacak bir şeyler verir. Bu, onun bir pazarlama ve markalaşma dehası olduğunu kanıtlamakta.

Editör: Doruk Adakoğlu – 13.07.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Doruk Adakoğlu tarafından yazıldı

Ankara Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. Serbest çevirmen, yazar ve editör.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Cameo Nedir? Director Cameo Ne Demek?

    Savunma Mekanizması: İnsanın Sığındığı Liman