içinde

Mars’ta Ayı Suratı Görüntülendi!

Sosyal medya, komşu gezegenimiz Mars‘ta çekilen Ayı Suratı görüntüsüyle çalkalanıyor! Herhangi bir sonuca varmadan önce hemen belirteyim: şu ana kadar Mars’ta canlı izine rastlanmadı ve gerçek bir ayı da henüz Mars’ta yaşamıyor. Ayı fotoğrafı NASA tarafından çekilip yayınlandı.

HiRISE: Beautiful Mars (NASA) on Twitter: “HiPOD: A Bear on Mars?This feature looks a bit like a bear’s face. What is it really? More: https://t.co/MpLQBg38urNASA/JPL-Caltech/UArizona#Mars #science #NASA https://t.co/2WUNquTUZH pic.twitter.com/1k2ZnLcJ5o / Twitter”

HiPOD: A Bear on Mars?This feature looks a bit like a bear’s face. What is it really? More: https://t.co/MpLQBg38urNASA/JPL-Caltech/UArizona#Mars #science #NASA https://t.co/2WUNquTUZH pic.twitter.com/1k2ZnLcJ5o

“HiPOD: Mars’ta bir ayı mı?”

“Bu şekil biraz bir ayı suratına benziyor. Peki aslında ne?”

Mars’tan gelen bu garip görünümlü fotoğraf hiçte şaşırtıcı olmamalı. İnsanların Ay’ın ötesine gitmeyi planlamasıyla, şu anda Kırmızı Gezegen’in birçok kamera görüntüsü çalışma altında ve Dünya’yla ilgili minicik bir benzerlik bile toplanıyor.

Fotoğraf HiRISE Tarafından Çekildi

Bu sefer fotoğraf, Nasa’nın Yüksek Çözünürlüklü Görüntüleme Bilim Deneyi, Mars Yörünge Kâşifi‘nin bünyesinde bulunan yüksek çözünürlüklü bir kamera ya da HiRISE tarafından çekildi. 1.6 metreden biraz uzun, 12 metre odak uzunluğuyla uzay aracının ayak ucunda konumlanan ve böylece sürekli Kırmızı Gezegen‘e bakabilen güçlü bir deneydir.

Her biri kırmızı bir filtre, yakın kızılötesi ya da yeşil-mavi dalga uzunluğu bantları ile kaplanan 14 dedektör ile donatılmıştır. NASA‘nın internet sitesinde bahsedildiğine göre HiRISE, 6 saniye kadar az bir süre içerisinde 28 gigabytes data içeren fotoğrafları kaydedebilir.

65 kiloluk uzay aracı Mars yüzeyinin aktif yüzey sürecini ve manzarasını araştırmakla görevlendirilmiş ve fotoğrafları 300 kilometre yükseklikten çekmektedir. Yaklaşık 30 santim piksel boyutuyla  HiRISE tarafından çekilen her görüntü, Mars yüzeyindeki bir mutfak masası kadar küçük bir nesneyi çözebilir, bu nedenle dev bir Ayı Suratı kaçırılmayacak bir şeydir.

Mars’taki Ayı Suratı

Mars’ta çekilen ve şüpheye yer eden görüntülerden farklı olarak, burada birinin bir Ayı Suratına baktığına dair hiçbir şüphe yok. O zaman soru şu: o, oraya nasıl geldi?

NASA‘nın açıklaması olabildiğince basit. Bu sadece doğal bir kaya oluşumu. Fotoğrafta görülen şey Mars yüzeyinde yıllarca oluşan bir dizi olayın tesadüfi bir zamanlamasıdır.

Ayının gözleri boyut olarak çok küçük olan 2 kraterden oluşuyor. Burun görünümlü tepe ise, muhtemelen bir yanardağ aktivitesi ya da çamur olayı sonucunda oluşmuş V şekilli çökmüş bir yapı. Bu da bizi ayının kafasını oluşturan çember hatlarıyla baş başa bırakıyor. Araştırmacılar, bunu bir süre boyunca çökelmeye maruz kalmış bir yeraltı çarpma krateri şekli olarak açıklıyor.

Bunun gerçekleşmesi için şansa bırakılan çok şey var. Ama orada bir yüz görmenizin nedeni aynı zamanda beynimizin yüzleri görmeyi sevmesidir. Bu görüntü, HiRISE tarafından yakalanan binlerce GB veriden ortaya çıkmakta.

Editör: Doruk Adakoğlu – 28.01.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Doruk Adakoğlu tarafından yazıldı

Ankara Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. Serbest çevirmen, yazar ve editör.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Bulgaristan’ın İlk Açık Deniz Rüzgar Türbini Gaz Üretmek İçin Kullanılacak!

    Müge Anlı Komünistleri Kızdırdı