içinde

MuhteşemMuhteşem

Deneyim ve Arayış Evresi: Beliren Yetişkinlik Dönemi Nedir?

Hiç kendinizi bir yere ait hissedemediğiniz bir dönem oldu mu? Ya da kim olduğunuzu sorguladığınız bir dönem? Sürekli bir arayış içinde olduğunuz ve daima yeni şeyler denemek istediğiniz bir zaman aralığı olmuştur mutlaka. İşte bu döneme Beliren Yetişkinlik Dönemi deniliyor. Peki nedir bu Beliren Yetişkinlik Dönemi?

İlk olarak bu dönemi Psikolog J. J. Arnett (2000) tanımlamıştır ve bu dönem Deneyim ve Arayış Evresi olarak da adlandırılmaktadır.

18-25 yaş aralığında gerçekleşen bu dönem ergenlikten çıkış ve yetişkinliğe girişteki bir ara dönemdir. Yani bu dönemde olan bireyler kendini ne bir ergen ne de tam bir yetişkin olarak tanımlarlar.

Bireyin üzerinde yetişkinliğin sorumluluğu yoktur. Ergenliğin getirdiği hızlı duygu geçişlerini üzerinde taşırken bir yandan da yetişkin gibi olgun davranmaya çalışır. Kişi sürekli bir kimlik arayışı içerisinde olur ve kim olmak istediğini düşünür.

Peki bu dönemin en belirgin özellikleri neler?

Kimlik Arayışı: Kişinin en çok sorguladığı şey kim olduğunu düşünmesi ve kendisini bulmaya çalışmasıdır. Kendini keşfetmek isteyen kişi, sürekli yeni bir arayış peşindedir ve ilgilendiği konular ile ilgili araştırmalarda bulunur. Aşık olması gereken kişide bulunması gereken nitelikleri düşünmeye başlar. Yeni insanlarla tanışıp bol bol arkadaşlık kurar ve kendini bu şekilde tanımaya da çalışır.

İstikrarsızlık: Bu dönemin en belirgin diğer özelliği de kişinin bir konuda olan istikrarı yeterli düzeyde değildir. Her konuda bilgilenmeye çalışır ve ilgisini çeken alanlara yönelir. Birey yeni arayışlar içinde olduğu için kararlı bir yapıda değildir. Sık sık iş değiştirir.

Kendine Odaklanma: Kişi kendisi ile vakit geçirmeye başladıkça kendisini daha çok tanımaya başlar ve kendisine verdiği önem artar. Bu sayede kendine odaklanmaya başlar. Ön planda kendisini tutar ve kararlarını bu şekilde verir.

Arada Kalmışlık Hissi: Birey bu süreçte kendini yetişkin gibi hissetmez kendini bir ergen olarak da görmez. Sürekli birkaç fikir arasında kalır ve içinden kendi için en doğrusunu seçmeye çalışır.

Fırsatlar Yaşı: Arnett’e göre bu dönemde kişiler çeşitli fırsatlara sahiptir. Çünkü ailenin beklentisi azdır ve kişinin kendine olan inancı yüksektir. İş seçenekleri çoktur ve oldukça çok eş seçeneğine sahiptir.

Beliren Yetişkinlik Dönemi her kültürde görülmez. Kişi daha çok bağımsız bırakılırsa ve özgürlüğü daha çok tadarsa bu dönemin görülmesi ihtimali artar.

Peki bu dönemin sürecini etkileyen faktörler nelerdir?

– Eğitim hayatının süresi:

Eğitim süresi arttıkça bu döneme giren kişinin bu süreci yaşama ihtimali de artar. Çünkü eğitim gördükçe kısmen de olsa ailesinden para almak zorunda kalabiliyor ve tamamen bağımsız yani tam bir yetişkin olamıyor.

– Evlenme yaşının değişmesi:

Kişinin eğitim süresi arttığı için evlilik yaşıda haliyle artmakta. Zira evlenmesi için önce okulunu bitirip bir iş sahibi olması toplum tarafından daha çok onaylanmaktadır.

– Bireyin yaşadığı kültür:

Birey dogmatik bir kültürde yaşıyorsa ona öğretilen doğrularla hareket edip çok sorgulamadan önüne gelen yaşamayı kabullenir. Fakat kendisini keşfetmesine yardımcı olan bir kültürde büyüyen çocuk kendini daha çok sorgular ve kendini daha çok keşfeder.

Bu dönemin sonunda kişiler kendilerini keşfeden, sınırlarını bilen ve kendi beklentileri doğrultusunda hareket eden bireyler olurlar.

Editör: Zehra Garipli – 22.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Danışman

Büşra Kurt tarafından yazıldı

Üyelik YılıMakale YazarıListe UstasıTestçiYorumcuVideo Yapımcısı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Aynalar Yalan Söylüyor!: Beden Algısı Bozukluğu/Quasimodo Sendromu (Dismorfik Bozukluk) Nedir?

    Dünyanın En Sert İşçi Sınıfı Rekabetine Hoşgeldiniz! Karşınızda Millwall-West Ham United Çekişmesi