içinde

ÜzgünÜzgün KızgınKızgın

YouTube Premium Abonelik Ücretleri Arttı!

Hepimiz 2005 yılında kurulan Kaliforniya merkezli YouTube müzik ve video sitesini günlük hayatımızda ve hayatımızın her köşesinde sıkça kullanıyoruz. Müzikten eğitime, eğitimden eğlenceye hayatın birçok köşesinden herkese hitap edecek içerikleri kapsayan YouTube, hayatımızın vazgeçilmez bir ögesi.

14 Şubat 2005 yılında Kaliforniya, Amerika merkezli e-ticaret şirketi PayPal’ın eski çalışanları Steve Chen, Chad Hurley ve Jawed Karim tarafından kurulan YouTube, kurulduktan 3 ay sonra günlük 30.000’e yakın ziyaretçi almaya başladı. 15 Aralık 2005 tarihinde resmi olarak kurulmasına kadar günlük 2 milyon video izleyicisi trafiğine ulaşmayı başarmıştır. Bundan sadece 1 sene sonra ise 25 milyon video izlenme sayısına ulaşmıştır.

Kurulduğu ilk aylardan itibaren büyük bir başarı ve ilgi yakalayan YouTube 2018 yılında Premium adı altında reklamsız ve daha birçok özelliği barındıran bir abonelik başlattı. Reklamsız ve İnternetsiz video izleyebildiğiniz ve arka planda müzik çalma özelliği ile YouTube keyfinize keyif katıldığını söyleyebiliriz.

Premium Özellikleri

Reklam kesintisi olmadan podcast, müzik ve sevdiğiniz videoları izleyebildiğiniz abonelik sistemi aynı zamanda İnternet ortamında indirdiğiniz videoları İnternetsiz ortamda da kesintisiz bir şekilde izlemenizi sağlıyor. Arka planda oynatma özelliği ise Youtube Müzik için önemli bir etken olmakla beraber sesli kitap dinlemek isteyenler için de güzel bir olanak.

Dahası Youtube penceresini, başka bir uygulamaya geçtiğinizde hala ekranınıza küçük bir pencere olarak görüntülemeye devam edebilirsiniz. Bu sayede arkadaşlarınızla bir videoyu aynı anda izleyerek eş zamanlı bir biçimde konuşma platformları üzerinden video hakkında konuşmanızı sürdürebilirsiniz.

Fakat YouTube abonelerine bir e-mail yollayarak “Youtube Premium abonelik sistemine” zam yaptırdığını duyurdu. E-mailde ise YouTube, “Biz YouTube Premium’u sevdiğiniz videolara, video yaratıcılarına ve sanatçılarına kesintisiz YouTube deneyimi sağlamak için oluşturduk. […] Bu güncelleme Premium özelliklerini ve YouTube’da izlediğiniz video yaratıcıları ve sanatçılarını daha fazla desteklemeye devam etmemizi sağlayacak.” diyor.

Abonelik Sistemi

Öğrenci planı 9,99 TL’den 19,49 TL’ye; Bireysel plan 16,99 TL’den 29,99 TL’ye; Aile planı 25,99 TL’den 59,99 TL’ye yükseldi. Yeni fiyatların faturalanması 21 Kasım’da ya da ondan sonraki gün başlayacak.

1 aylık ücretsiz denemeden sonra öğrenci planı için abonelik sırasında öğrenci belgenizi yükselterek öğrenci planınızı başlatabilirsiniz. Şu anlık sadece bireysel plan için yıllık abonelik hizmeti sunuluyor. Bunun fiyatı ise 299,99 TL. Aylık 19.16 TL’ye denk geliyor ama yıllık plan için 299.99 TL’yi direkt ödemeniz gerektiğini unutmayın. Aile planı ise 5 kişiye kadar destekliyor. Kişi başı 11.99 TL’ye denk geldiği için arkadaşlarınızla kullanmanız öğrenci planından da daha uyguna geleceği için bu seçeneği de göz önünde bulundurabilirsiniz.

Enflasyonun tüm dünyada fazla olmasının da etkisiyle YouTube‘un böyle bir karar almasını bir şekilde anlayabiliriz ama tüketiciler olarak tabii ki de hoş karşılanmayan bir durum. Eğer bu durumu siz de hoş bulmayan taraftaysanız ve 21 Kasım’dan sonra can sıkıcı bir fatura ile karşılaşmak istemiyorsanız ayarlardan abonelikler kısmına gelerek üyeliğinizi iptal edebilirsiniz.

Editör: Zehra Garipli – 21.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Doruk Adakoğlu tarafından yazıldı

Ankara Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. Serbest çevirmen, yazar ve editör.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Işıltılı ve Sağlıklı Bir Cilt İçin Önemli İpuçları

    Aynalar Yalan Söylüyor!: Beden Algısı Bozukluğu/Quasimodo Sendromu (Dismorfik Bozukluk) Nedir?