içinde

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem

Gaslighting’e Uğradığımızı Nasıl Anlarız?

Gaslighting bir kişinin algısı ile oynayıp kendinden şüphe ettirerek gerçekliğini bozmaktır. Çeşitli manipülasyonlarla kişi kendisinin yanıldığını karşı tarafın ise mağdur olduğunu düşünmeye itilir. Daha çok partnerler birbirine uygulasa da hem iş hayatında hem günlük hayatta da birçok yerde de bu durum karşımıza çıkabilmektedir.

Peki gaslighting’e uğradığımızı nasıl anlarız?

Gelin birkaç manipülasyon cümlelerine göz atalım.

• Kafanda kuruyorsun!

Kişinin hatalı olduğu düşündürülmek istendiğinden manipüle eden insanların en çok kullandığı cümlelerden biridir. Sanki her şey sizin tarafınızdan bir hayal ürünü olarak ortaya atılmıştır ve bunu uygulamalarının temel sebebi kendinizi sorgulamanıza “Acaba yanlış mı hatırlıyorum?” gibi sorularla kendinizden şüphe etmenize yol açmaktır. Siz de “Yanlış hatırlıyor olabilirim.” diye düşünüp kendinizi suçlamaya başlayabilirsiniz.

• Sen hastasın, yardıma ihtiyacın var!

Yine manipülatif tarafın kurduğu cümlelerden biridir. Karşı tarafın eksik ve yetersiz olduğunu dile getirip böylelikle öz güvenini zedelemeyi düşünürler.

• Yanlış anlıyorsun böyle demek istemedim.

Cümleyi doğru anlamış olsanız dahi sizin onları yanlış anladığınızı ifade ederler böylelikle sizi mahcup etmek isterler. Bu şekilde oluşan suçluluk duygusuyla kendi isteklerini yaptırmaya çalışırlar.

• Olayları çok büyütüyorsun.

Gerçekten büyük olan bir meseleyi küçük görünmesini sağlayarak sizlerden özür bile bekleyebilirler. Hatalarını kabul etmeyip aksine sizi suçlama girişiminde bulunmak için genelde kullanılan bir sözdür.

• Şaka yapıyordum, çok alıngansın.

Sizin için önemli olan bir konuyu şaka malzemesi olarak kullanıp bir de alıngan davrandığınız için sizi suçlarlar ve sizde suçluluk duygusu uyandırmaya çalışırlar.

• Boşuna üzülüyorsun.

Duygularınıza önem vermeyip onları değersizleştirmeye çalışarak bu defa da olayı kendinize karşı sorun haline getirdiğiniz için sizi suçlamaya çalışırlar.

• Psikolojik sorunların var.

Karşınızdaki manipülatif taraf size psikolojik sorunlarınız varmış gibi davranır ve sizi hasta olduğunuza, bunların gerçek olmadığına inandırmaya çalışıp sizleri kötü yönde etkilemeye çalışır. Çok fazla maruz kalan tarafın gerçeklik algısı ise bozulmaya başlar ve kişi kendisinin hasta ve korunmaya muhtaç olduğunu hissetmeye başlar.

• Öfke sorunların var.

Yine temelde kişilik özellikleri baz alınarak gerçekleştirilen bir saldırıdır. Sinirlenmekte haklı olsanız dahi sizi aşırı sinirli biri olarak tanımlamaya başlar. Bu sebeple duygularınızı bastırmaya çalışırsınız.

•Seni kimse sevmez.

Bu cümle en kırıcı ve en hassas cümlelerden biridir. Karşınızdaki kişi sizi değersizleştirmeye çalışıp bir de üstüne bunu genelleştirmeye kalkar. Eğer halihazırda değersizlik duygularınız da mevcutsa size karşı uygulanan manipülasyonun farkına varmaz değerinizi sorgulamaya çalışırsınız.

• Ne saçmalıyorsun?

Olayı kendi açınızdan anlattığınızda sizin daima yanılan taraf olduğunuzu hissettirmekle kalmaz sizin boş konuştuğunuzu ve söylediğiniz şeylerin anlamsız olduğunu ifade edip sizleri değersizleştirmeye çalışırlar. Aynı zamanda sizi değersizleştirdikçe kendi değerlerinin arttığını zanneder bundan kısmen de olsa mutlu olurlar.

Elbette kurulan daha birçok manipülatif cümleler var fakat burada yer verdiğimiz temel cümlelere bakarak siz de karşınızdaki kişinin sizi manipüle etmek isteyip istemediğini anlayabilirsiniz. Eğer bu cümleler size karşı sürekli kullanılıyorsa siz de mağdur ediliyor olabilirsiniz.

Umuyoruz ki faydası dokunacaktır.

Editör: Sümeyye Özmen – 28.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Danışman

Büşra Kurt tarafından yazıldı

Üyelik YılıMakale YazarıListe UstasıTestçiYorumcuVideo Yapımcısı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Rusya’nın ‘Dyatlov Geçidi’ Komplo Teorisi 60 yıl Sonra Çözülüyor!

    Dark’ın Yaratıcılarından Yeni Dizi | 1899