içinde

HavalıHavalı

Kırmadan Arkadaşlarımızın İsteklerini Nasıl Reddedebiliriz?

İnsan doğan, yaşayan ve fiziki varlığı son bulan bir canlı olarak ömrünün ilk günlerinden son gününe değin karar verir yahut birileri onun adına kararlar verir. Verilen kararlar da bu fiziki varlığın o anını ve geleceğini hatta bazen geçmişini ve çevresinde olup bitenleri şekillendirir.

Gerçekleşen olaylardan fayda görebilir ki zaten bu bizim en çok temenni ettiğimiz şey değil midir? Bir de yaşananlardan zarar görebilir. Aslında hep bu zarar meselesinden kaçmaya, bir şekilde kaçınıp en az zararla karmaşık durumlardan bile paçayı kurtarmaya bakmaz mıyız?

Hayata yön veren, canlılığı sürdüren iki temel karar ya da cevap vardır aslında: EVET ve HAYIR.

Sizleri bu yazı yoluyla önüne çıkan her duruma, olaya, kişiye HAYIR demeye teşvik etme gibi bir gayem de yok ancak HAYIR demenin/diyebilmenin kendince bir gücü olduğu da yadsınamaz bir gerçek. Haydi şimdi hep beraber bu ”hayır’’ın gücünü düşünelim:

  • Önceliklerimizin neler olduğuna karar vermek:

Kişi önceliklerinin neler olduğuna karar vermezse ya rüzgarın önündeki yaprak misali başkalarının ya da rastlantıların etkisiyle savrulacak yahut HAYIR’ı çıkarları doğrultusunda kullanmayı düşünmeden sağa sola kuru sıkı ateş eder gibi savuracaktır. İkisi de olumsuz sonuçlar doğuracaktır.

  • Anlayış en temel ilişki anahtarıdır:

Hayır diyebilmek neden zor gelir bize? Çünkü karşımızdakini kırmak istemeyiz ve ”hayır”ı seslendirmekten kaçınırız bu bizim zararımıza bile olsa. Ancak hayır derken karşımızdakini anladığımızı, talepleriyle neyi kastettiğinin farkında olduğumuzu gösterdiğimiz takdirde zoraki evetten de sakınmış oluruz.

  • HAYIR dediğimiz arkadaşımız değil, onun istekleridir:

Kişilere hayır dendiğinde onu tümden reddetmiş olmuyorsunuz. Tanıdığınız o kimse hala sizin yakınınız ve ilişkiniz devam edecek. Siz yalnızca onun o anki taleplerine hayır diyerek aslında kendinizi koruma altına aldınız.

  • Kestirip atmadan açıklamak çözüm olabilir:

İçiniz her hayır dediğinizde daralıyor mu? Ah, vah diyor musunuz? ”Hayır”dan sonra arkanızı dönmek zor mu geliyor? Aslında yapmanız gereken olumsuz cevaptan sonra muhatabınıza bu karşılığınızın sebebini duyguları incitmeyecek, nazik hal ve üslupla izah etmektir.

  • Her işin başı denemek:

Doğduğu gibi koşan çocuk yoksa bu yazıyı okuduğu gibi hayır deme konusunda uzman olan da yoktur. Hatta bu yazıyı yazanın bile bu konuda öğrenmesi gereken o kadar çok şey var ki hala ama zaman değil tüm bunların çözümü alıştırma yapmak. Karşılaştığımız ve hayır dememiz gereken durumlarda hemen elimizdeki bu hayır kartını oyuna sürmeli ve sonuçlarını hem kendimiz hem de karşımızdaki bağlamında değerlendirmeye çalışmalıyız. Zamanla daha iyi olacağımız bir alana adım atıyoruz, acele etmeden pratik yapmak çok önemlidir.

  • Kibar RED’ler HAYIR’cıyı güzel gösterir:

Her hayırı biraz da süslemek gerekir, bunu unutmamak lazım. Karşımızdakine hayır dedikten sonra bir de surat asmak ilişkilerin iyice zarar görmesine neden olabilir. Keşke olmasa ama acı gerçekler: İnsanoğlu istediği olmayınca hemen yüz çeviriyor. Dolayısıyla ”hayır”dan sonra muhatabımızı övmek, bize verdiği değeri yüceltmek işimizi kolaylaştıracaktır.

  • İyi dans ederim, ısrar ederimcilere DİKKAT:

Bazıları ”hayır”a karşı ısrar taktiğini kullanır ki çok dikkatli olmalısınız. Kesinlikle ısrar karşısında cevabınızı değiştirmeyin çünkü bu sizin kendinizi naza çektiğiniz izlenimi uyandırabilir karşı tarafta ve ileri düellolarda elinizi zayıflatır.

HAYIR GÜÇLÜDÜR ANCAK UNUTMAYIN Kİ ESAS GÜÇ SİZDE.

Editör: Sümeyye Özmen – 12.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Cihan TELLİ tarafından yazıldı

BELLUM OMNİUM CONTRA OMNES

Makale YazarıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Harley Quinn’in DCEU’daki Geleceği Belli Oldu

    Şans Ve Refahı Evinize Kadar Getiren 9 Güçlü Bitki