içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı

Sosyal Medyadan Para Kazanmak Hayal mi, Gerçek mi?

Dünya durmadan dönüyor ve her dönüşü insanlık için bazen yeni felaketleri bazen de hiç akla gelmeyen imkanları doğuruyor.

Gençlik yıllarında yaşlılarla oturan her gence verilen tavsiye “tez elden devlet memuru olmaya bakması” yolundayken, sonradan “ya topçu ya popçu” olmanızı öğütleyen sesler de duyulmaya başlandı.

Son on senedeyse önce ne olduğu anlaşılamayan, ardından “Acaba?” denilen, şimdilerdeyse “Hadi biz de deneyelim!” ile başlayan cümleler kurulan “sosyal medyaya içerik üretme furyası” iyiden iyiye yaygınlaşmış bulunuyor. Bu mecra yayılıp içerik üreticileri arttıkça, internetin kaosuna nitelikli yahut niteliksiz bir dolu içerik katıldı. Yazımın amacı üretilen içerikleri iyi-kötü, etik-etik değil gibi kıstaslara göre değerlendirmek değil, kesinlikle.

Bu yazıda “Sosyal mecralardan para kazanabilir miyim?” sorusuna cevap vermeye çalışacağım. Ele alacağımız sosyal medya ortamları şöyle:

1)YOUTUBE

İlkin ele alacağımız sosyal medya platformu Youtube. Son zamanlarda pek çok insan influencerların Youtube vasıtasıyla kazandığı paraların (ne kadar kazandıkları bilinmese de) daha azını da olsa kazanmak istiyor. Bunun için ne yapmak gerekiyor?

1)Öncelikler bir g-mail adresi ve buna bağlayacağınız bir Youtube kanalı açmalısınız.

2)Kanalınızın içerik özelliklerine karar verip bu doğrultuda mümkün olduğunca nitelikli videolar çekmelisiniz. Video çekip düzenlerken benzer kanalların işlerini örnek almakta sakınca olmasa da onları kopyalamanız sizi ileri götürmekten ziyade geri düşürecektir.

3)Yüklediğiniz videolar yoluyla para kazanma özelliğini aktif hale getirmelisiniz.

4)Kanalınızda 1000’den fazla abonenizin yanında son bir yılda videolarınızın 4000 saatin üzerinde izlenmesi gerekir.

5)Bu aşamalardan sonra Youtube size para kazanma yani videolarınızda gösterilen reklamlardan gelir elde etme imkanı sunacaktır.

6)Sonraki adımda Youtube Adsense özelliğinizi aktif hale getirmelisiniz.

7)Vereceğiniz hesap numaralarına bu adımdan sonra reklam gelirleriniz yatmaya başlayacaktır. Ancak paranın hesabınıza ilk yatma süreci biraz uzun sürebilir.

8)Youtube’dan para kazanırken es geçmemeniz gereken bir konu da Vergi Levhanızın olmasıdır. Eğer kazandığınız paranın vergisini vermez yahut kulak arkası ederseniz peşinize düşecek vergi memurları ve yüklü vergi cezalarıyla boğuşmak zorunda kalabilirsiniz.

2)İNSTAGRAM

Diğer bir sosyal medya uygulaması İNSTAGRAM. Bu uygulama üzerinden de gelir elde etmek mümkün görünüyor ancak Youtube’a nazaran burada daha aktif olmanız gerekiyor. İnstagram’dan para kazanmak için neler yapılmalı?

1)Tabii ki öncelikle bir İnstagram hesabı açılmalıdır.

2)Hesabınızın hedef kitlesini belirleyip o doğrultuda kısa videolar yahut  görseller paylaşmalısınız.

3)Hemen para kazanmayı burada da beklemeyin hesabınızın reklam alabilmesi ya da başkalarının dikkatini çekebilmesi için hesabınızın takipçi sayısının oldukça fazla olması gerekiyor. Örneğin Hepsiburada uygulaması 10000 aktif takipçili hesaplarla reklam anlaşması yapabiliyormuş.

4)Hesabınız büyüdükten sonra ister bir marka ile reklam anlaşması imzalarsınız ,isterseniz de içeriklerini firmalara satabilirsiniz ya da e-ticaret yoluyla kendi ürünlerinizi satabilirsiniz.

5)Tabii ki İnstagram’da da vergi levhanız olmalı ve kazancınızın vergisini vermelisiniz.

HER İKİ UYGULAMADA DA HESABINIZI YÖNETİRKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER NELERDİR?

1)İçeriklerinize dikkat etmelisiniz çünkü takipçi ya da işbirliği yaptığınız otaklarınızı kaybetmenize neden olabilir.

2)Aktif takipçi sayınız fazla olmalıdır.

3)Takipçileriniz organik yani insanlar olmalıdır. Sahte hesaplar veya bot olmamalıdır.

EN ÖNEMLİSİ DE HESABINIZDA SAMİMİ OLMALISINIZ. SADECE PARA KAZANMAK İÇİN YAPILAN ÇALIŞMALAR SAMİMİYETTEN YOKSUN OLDUĞUNDA HİSSEDİLİR VE EMEKLERİNİZİN HEBA OLMASINA YOL AÇACAKTIR.

Editör: Melike Bay – 04.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Cihan TELLİ tarafından yazıldı

BELLUM OMNİUM CONTRA OMNES

Makale YazarıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    J.F Kennedy Suikasti: 11.22.63 Dizisine Bakış

    Dizi Önerisi: “POSE” ve Balo Kültürü