içinde

İnanılmazİnanılmaz MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı

İngiltere’nin Ölümcül Bahçesi: Alnwick Poison Garden

İngiltere, Northumberland’daki Alnwick Garden’daki Poison Garden, 100’den fazla zehirli, sarhoş edici ve narkotik bitkiye ev sahipliği yapıyor. Ve halka açık.

Siyah demir kapıdaki işaret, “Bu bitkiler öldürebilir” diyor ve bir kafatası ve kemiklerle süslenmiş. Uyarı şaka değil. Bu siyah demir parmaklıkların ardında mühürlenen arsa, dünyanın en ölümcül bahçesi.

2005 yılında İngiltere, Northumberland’daki Alnwick Garden’da kurulan Poison Garden, 100’den fazla zehirli, sarhoş edici ve narkotik bitkiye ev sahipliği yapıyor. Poison Garden’da bir rehber olan Dean Smith,

“Ziyaretçilerin girmesine izin verilmeden önce bir güvenlik brifingi almaları gerekiyor” dedi. Ziyaretçilere hiçbir şeye dokunmalarına, tatmalarına veya koklamalarına izin verilmediği konusunda talimat verilir. Yine de, web sitesinde belirtildiği gibi, konuklar hala yürürken zehirli dumanları solumaktan bayılır.”

Burada yetiştirilen tehlikeli bitkilerden biri, akonitin, bir nörotoksin ve kardiyo toksini içeren keşişlik veya kurt zehiridir. Ancak bu en kötüsü değil: “Muhtemelen burada sahip olduğumuz en zehirli bitki, hint fasulyesi veya hint yağı bitkisi olarak daha iyi bilinen, toksin risin içeren risindir” dedi. “Guinness Rekorlar Kitabı, onu dünyanın en zehirli bitkisi olarak görüyor.” 

Şaşırtıcı bir şekilde, bahçede yetişen birçok şey oldukça yaygındır. Smith, “Buradaki bitkilerin çoğu, Birleşik Krallık’ta yabani olarak yetişiyor ve bitkilerin çoğunun yetiştirilmesi endişe verici derecede kolay” dedi. Orman gülleri gibi popüler ev bahçe çalıları bile burada hesaba katılır. Bu yapraklar, yenildiğinde kişinin sinir sistemine saldıracak olan grayanotoksin içerir. Smith, güven verici bir şekilde, “Yaprakları yeme ihtimaliniz yok, çünkü tadı iğrenç,” dedi.

Ve sonra, Birleşik Krallık’taki en zehirli ikinci ağaç olan laburnum ağacı var. Güzel sarı çiçekleri nedeniyle birçok insan onları evlerinde bulundurur, ancak cytisine adı verilen bir zehir içerirler. Smith, “Ağaç o kadar zehirli ki,” dedi, “dallardan biri yere düşerse, orada birkaç ay kalır ve daha sonra köpek gelir, yürüyüşte sopa olarak tutmak için onu alır, köpek yürüyüşü bitiremez. O kadar zehirli.”

Zehirli bitkiler zehirlerini sadece insanlara ve köpeklere yöneltmezler. Smith’in açıkladığı gibi, eğer yeterince ormangülü birbirine yakın büyürse, toprağı zehirleyecekler, böylece orada büyüyebilecek tek şey diğer orman gülleri olacak. Arılar balı yalnızca orman güllerinden toplarsa, sıvı kırmızı bir renk alır ve küçük dozlarda halüsinojenik özellikler alır. “Fakat daha büyük dozlar ölümcül olur” diye uyardı.

Bazı bitkilerin sizi öldürmesi için yenmesi, dokunulması, koklanması veya psikedeliklere dönüştürülmesi gerekmez. Bahçede sadece budanarak sizi öldürebilecek bir bitki var. Prunus laurocerasus’un (kiraz defnesi veya İngiliz defnesi olarak da bilinir) yaprakları, ayrı ayrı size zarar vermeyecek iki bileşen (siyanojenik glikozitler ve siyanür iyonları) içerir. Ama eğer bir hayvan yaprakları çiğneyerek ezecekse –ya da bir insan– siyanür gazı üretirler. Normalde bu açık havada, iyi havalandırılan bir yerde bulunursunuz ve rüzgarlı bir günde muhtemelen bir sorun olmayacaktır.

Bazı bitkilerin sizi öldürmesi için yenmesi, dokunulması, koklanması veya psikedeliklere dönüştürülmesi gerekmez.

Hellebores, burada tehlikeli bir şekilde yaygın olan başka bir bitkidir. Kökte kalbinizi durduracak bir kardiyotoksin vardır ve özsuda güçlü bir cilt tahrişi vardır. Bu yüzden her zaman eldiven giyin ve onları dişlerinizle çekerek çıkarmayın.

Bu, buradaki bahçıvanların asla yapmayacağı bir şey. Baş bahçıvan Robert Ternent’in dediği gibi, buradaki personel çeşitli güvenlik önlemleri alıyor. “Bazı yataklarda hiç önlem almanıza gerek yok, oysa dev yaban otu yatağına gidiyorsunuz ve sonra tam bir tehlikeli madde giysiniz, yüz maskesi, eldivenleriniz var.”

Bahçıvan Amy Thorp, “Beni ilgilendirdiğini düşünmüyorum çünkü onların alanında olduğumuzu hissediyorum” dedi. “Sanırım bu bitkilerin çoğu, biz gelmeden önce orada olabilirdi. Bu yüzden, tüm kullanımları hakkında kendimizi eğitmek bize kalmış, çünkü buradaki bitkilerin çoğu iyilik için kullanılıyor. Hepsi kötü değil.”

Aslında buradaki en ölümcül bitkilerden bazıları, meme kanseri tedavisinde kullanılan porsuk ağacı gibi büyük şifa kaynaklarıdır. Ve deniz salyangozu da iki ucu keskindir: bileşenleri ölümcül olabilir, ancak doğru şekilde işlenirse faydalı ilaçlar üretir.

Belki de şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bahçe uyuşturucu eğitim programının bir parçasıdır. Topluluk ve eğitim başkanı Claire Mitchell’in açıkladığı gibi, “İngiltere’nin kuzey-doğusu, İngiltere ve Galler’de en yüksek uyuşturucu ölüm oranlarına sahip. Dışarıdaki gençlere gerçekten bilgi vermek açısından bir şeyler yapılması gerekiyor. Yani, uyuşturucu eğitim programı, uyuşturucu bitkilerimizin bulunduğu Zehir Bahçesi turlarından kaynaklanmaktadır ve arkasındaki tüm fikir uyuşturucuya bağlı zararı önlemektir.”

Gerçekten de, bahçe, Smith’in dediği gibi “uyuşturucuların ABC’sini” yetiştirir: afyon haşhaşları (A Sınıfı bir ilaç), kenevir (B Sınıfı bir ilaç) ve yaygın olarak ‘khat’ (C Sınıfı bir ilaç) olarak bilinen catha edulis yetiştirirler. Ancak ziyaretçiler herhangi bir fikir edinmemelidir. Ternent’in açıkladığı gibi, Poison Garden’daki personel, uyuşturucu fabrikalarını titizlikle izlemek, saymak ve raporlarını dosyalamak ve daha sonra her sezonun sonunda onları yok ettiklerinin kanıtını sunmak için yasalarca görevlendirilmiştir.

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Astropower tarafından yazıldı

TestçiMakale YazarıListe UstasıYorumcuVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Ben Orhan Veli…

    Çarpıcı Bir Eser: Sıfır Noktasındaki Kadın