“Mavi Balina” (Rusça: Синий кит), 2016’dan kalma ve birçok ülkede var olduğu iddia edilen bir sosyal ağ fenomeniydi. İddiaya göre, yöneticiler tarafından 50 günlük bir süre boyunca oyunculara kendine zarar verme görevleri veren ve oyuncunun intihar ederek ölmesini gerektiren son görevden oluşan bir “oyun”du.
“Mavi Balina” ilk olarak Mayıs 2016’da Rus gazetesi Novaya Gazeta’da yayınlanan ve birbiriyle alakasız birçok çocuk intiharını Rusya merkezli VK sosyal ağındaki “F57” grubuna üyeliğe bağlayan bir makalede haber konusu oldu. Rusya’yı bir ahlaki panik dalgası sardı. Bununla birlikte, eser daha sonra hiçbirinin var olmadığı bir nedensel bağlantı kurmaya çalıştığı için eleştirildi ve intiharların hiçbirinin grup faaliyetlerinin bir sonucu olmadığı tespit edildi. Dünya çapında oyunla bağlantılı intihar iddiaları bildirildi, ancak hiçbiri doğrulanmadı.
Kasım 2015’te bir Rus genç intihar ederek ölmeden önce “nya bye” başlıklı bir selfie yayınladı; ölümü daha sonra internet forumlarında ve gruplarda tartışıldı, korku hikayeleri ile karıştırıldı. Grup hikayelerine başka intiharlar da eklendi. Kısa bir süre sonra, Rus gazeteci Galina Mursaliyeva, Nisan 2016’da Rus Novaya Gazeta gazetesinde yayınlanan bir makalede bu “ölüm grupları” hakkında ilk kez yazdı. Makale, Rus sosyal medya sitesi VK’da “F57” gruplarını tanımladı, 130 genci intihara teşvik ettiğini iddia etti. Mursaliyeva’nın makalesi, yayınlandığı tarihte, güvenilir veri ve denge eksikliği nedeniyle eleştirildi ve belirtilen 130 intihar vakası özellikle sorunluydu. Bu sayı ilk olarak, Rus medya kaynaklarını kullanarak çevrimiçi gruplarla bağlantılı olduğuna inandığı çocuk intiharlarını araştırmak için 130 rakamına ulaşan gençlerden birinin babası Sergey Pestov tarafından önerildi; Daha sonra, Rus çocukları intihara teşvik etmekten yabancı istihbarat ajanlarının sorumlu olduğunu ima eden bir broşür hazırladı. Evgeny Berg’in Meduza için yaptığı soruşturmanın ardından Mursaliyeva, aslında en az 200 intihar olduğunu söyleyerek yanıt verdi.
“Mavi Balina” adının kökeni belirsizdir. Bazı raporlar, şarkının Rus rock grubu Lumen’in bir şarkısından geldiğini söylüyor. Açılış satırları “Neden bağırıyoruz / Kimse duymadığında / Neden bahsediyoruz?” ve “ağı geçemeyen” bir “dev mavi balina”ya sahiptir. Bazıları bunun, balinaların kumsallarda mahsur kaldığı ve öldüğü karaya çıkmanın bir referansı olduğuna inanıyor.
Oyunun farklı sosyal medya platformlarında çalıştığı söyleniyordu ve bir yönetici ile katılımcı arasındaki ilişki olarak tanımlanıyordu. Elli günlük bir süre boyunca yönetici günde bir görev belirler; Görevler başlangıçta zararsız görünür (“saat 4:30’da kalk, “korku filmi izle”) ve kendine zarar verme aşamasına geçerek katılımcının son gün intihar etmesine neden olur. Rusya Devlet Beşeri Bilimler Üniversitesi’nde profesör olan Alexandra Arkhipova, yöneticilerin 12 ile 14 yaşları arasındaki çocuklar olduğunu tespit etti.
2016 yılında, üniversiteden atılan 21 yaşındaki eski bir psikoloji öğrencisi Philipp Budeikin, oyunu 2013 yılında icat ettiğini iddia etti. Budeikin’e göre amacı, amaçlandığı gibi “toplumu biyolojik atıklardan temizlemek”.
”Toplumu değersiz görülen ve yük olarak görülen bireylerden “temizlemek”.
Başlangıçta masum olduğunu iddia etmesine ve “sadece eğlendiğini” belirtmesine rağmen, Budeikin tutuklandı ve Saint Petersburg’daki Kresty Hapishanesinde tutuldu ve Mayıs 2016’da “en az 16 genç kızı cinsel istismara teşvik etmekten” suçlu bulundu. Daha sonra, reşit olmayan bir kişiyi intihara teşvik etmekten iki suçlamadan hüküm giydi. Dünya haberlerinde Budeikin’in katılımıyla ilgili sansasyonel hikayelerin hepsinin sadece iki Rus kaynağına dayandığına ve tabloid haber kuruluşlarının aynı bilgiyi detaylandırmadan kopyaladığına dikkat çektiler.
Haziran 2017’de, postacı Ilya Sidorov Moskova’da tutuklandı ve ayrıca çocukları kendilerine zarar vermeye ve nihayetinde intihar etmeye teşvik etmek için bir “Mavi Balina” grubu kurmakla suçlandı. 32 çocuğu kendi grubuna katılmaya ve emirlerine uymaya ikna ettiğini iddia etti.
Haziran 2018’de Rus finans analisti Nikita Nearonov, Mavi Balina oyununu planladığı iddiasıyla tutuklandı. Nearonov’un 14 ve 17 yaşlarında 2’sinin hayatta kaldığı bilinen 10 “reşit olmayan” kızı intihar etmek için tımar ettiğinden şüpheleniliyor. Bir finansal analist olarak Nearonov, gençleri “kötü” ve “ölmeyi hak ettiklerine” inanarak büyük miktarda hor gören “çok akıllı” bir bilgisayar uzmanı olarak tanımlandı. Polis raporları, Nearonov’un Mavi Balina oyununa karışmasının onun “hobisi” olduğunu iddia ediyor.
İddia Edilen Olaylar
Türkiye
Mavi Balina oyununun sadece Türkiye’de bugüne dek 142 gencin intiharıyla bağlantılı olduğu iddia ediliyor. Bir tanesi Adana’da babasının av tüfeğiyle intihar eden 13 yaşındaki Emine Karadağ’ın ölümüne Mavi Balina adlı oyunun neden olduğu iddiası. Çocuğun defterinde yapılan incelemede oyundan gelen talimatların bulunduğu 25 maddelik bir liste bulundu.
Ermenistan
Haberlere göre intihar sonucu hayatını kaybeden 15 yaşındaki Hrachya Nersisyan’ın ölüm nedeni “Mavi Balina” oyunuydu. Ermeni Polisi Ana Ceza Soruşturma Dairesi’nin Küçüklerin Haklarının Korunması ve Aile İçi Şiddetle Mücadele Dairesi başkanı Nelly Duryan’a göre, İnternet’in Ermeni kesimi bu “oyun” hakkında mesajlarla dolup taşıyordu.
Bangladeş
Ekim 2017’de Bangladeş İçişleri Bakanı Asaduzzaman Khan, Bangladeş Telekomünikasyon Düzenleme Komisyonu’nun ülke çapında intihar raporlarının ardından Mavi Balina oyununu araştırmaya yönlendirildiğini belirtti. BTRC, Mavi Balina oyunuyla ilgili herhangi bir web bağlantısı veya herhangi bir bilgi bulunduğunda insanları belirli bir numarayı aramaya çağıran bir bildiri yayınladı. O ayın ilerleyen saatlerinde, Bangladeş Yüksek Mahkemesi, ülke genelinde çeşitli mobil operatörler tarafından sağlanan özel gece internet paketlerine altı ay süreyle yasak getirilmesine karar verdi.
Brezilya
Oyuna yanıt olarak, São Paulo’dan bir tasarımcı ve bir tanıtım ajanı, popüler hale gelen Baleia Rosa (Pembe Balina) adlı bir hareket yarattı. Yüzlerce gönüllünün işbirliğine dayanıyordu. Hareket, hayata değer veren ve depresyonla mücadele eden olumlu görevlere dayanıyordu. Başka bir hareket, Capivara Amarela (Sarı Capibara), Sandro Sanfelice tarafından yaratıldı ve “Mavi Balina oyunuyla savaşmayı” ve bir tür yardım arayan insanlara rehberlik etmeyi önerdi. Katılımcılar, rehberliğe ihtiyaç duyan kişiler olan meydan okuyanlar veya meydan okuyanlara bir tür sponsor olan şifacılar olarak ayrıldı. Güneyde bir Adventist okulu Paraná, diğer eğitim ağlarıyla ortaklaşa olarak, başka bir yardım oyunu olan “Jonas Challenge” (bir balina tarafından yutulan ve üç gün sonra kusan İncil karakteri Jonah’a atıfta bulunarak) önererek durumu tersine çevirmeye çalıştı. Brezilya’da Mavi Balina’ya tepki olarak yaratılan diğer oyunlar, Baleia Verde (Yeşil Balina) ve Preguiça Azul (Mavi Tembellik) idi.
Brezilya’daki Belo Horizonte ve Recife metropol bölgesinde, birçok okul Mavi Balina oyunu hakkında konuşmak için konferanslar verdi. 21 Mayıs 2017’de, Piauí’deki Yüksek Teknoloji Suçları Bastırmada Uzman Brezilya polisinin, gençleri oyunun tehlikeleri hakkında uyarmak için dijital bir başlangıç hazırladığı açıklandı.
Mısır
Nisan 2018’de Mısırlı haber kaynakları, 12 yaşındaki bir öğrencinin, oyunun zorluklarından birini yerine getirmek için zehirli tabletler alarak intihar ederek öldüğünü iddia etti. Medyaya göre, okul çocuğu sağ kolunda mavi balina şeklinde bir yara iziyle bulundu. Mısırlı Dar al-Ifta al-Misriyyah, medyanın oyunla ilgili artan farkındalığına tepki olarak, YouTube kanalına oyunun İslam’da yasak olduğunu iddia eden ve buna karşı uyarıda bulunan bir video yükledi.
Hindistan
2017 boyunca Hindistan medyası, Mavi Balina’nın bir sonucu olduğu iddia edilen birkaç çocuk intiharı, kendine zarar verme ve intihar girişimi vakası bildirdi ve buna yanıt olarak Hindistan hükümetinin Elektronik Bakanlığı ve Bilgi Teknolojileri, çeşitli internet şirketlerinden (Google, Facebook ve Yahoo! dahil) kullanıcıları oyuna yönlendiren tüm bağlantıları kaldırmasını talep etti. Bazı yorumcular hükümeti ahlaki bir panik yaratmakla suçladı. Hint internet gözlemcisi İnternet ve Toplum Merkezi, haber yayınlarını, hakkında çok az kanıt bulunan bir “oyun”u etkili bir şekilde yaymak ve reklamını yapmakla suçladı. Yüksek Mahkeme Hindistan Merkezi hükümetinden oyunu yasaklamasını istedi, ardından hükümet Mavi Balina bir uygulama olmadığı için yasaklanamayacağını söyledi. Bir süre için birkaç internet sağlayıcısı, bu Rus sosyal ağından kaynaklandığına inanılan “oyun” hakkındaki endişeler nedeniyle Rus sosyal ağı VKontakte’yi engelledi.
İtalya
14 Mayıs 2017’de, Le Iene tarafından ulusal kanal Italia 1’de ‘Mavi Balina’ ile ilgili bir TV raporu, meydan okumayı Livorno’da bağlantısız bir intiharla ilişkilendirdi. Rapor, çoğunlukla LiveLeak’teki videolardan birkaç intihar sahnesi gösterdi. Zorlukla ilgisi olmayan yetişkinleri tasvir ediyor. Görüntüleri, oyunu oynayan gençlerin kanıtı olarak yanlış bir şekilde tanımladı. Raporda, Livorno gencinin bir okul arkadaşı, oyunda yer aldığı iddia edilen Rus kızlarının iki annesi ve Rusya’nın İnternet suçlarından Çocukların Güvenliği Merkezi’nin kurucusu ile röportaj yapıldı. Raporun ardından, İtalyan medyasında meydan okumanın kapsamı arttı ve birçok kaynak bunu gerçek olarak nitelendirdi. Zorluk için Google aramalarında keskin bir artış ve biraz panik oldu.
15 ve 16 Mayıs’ta gazeteler, Budeikin’in tutuklandığını aylar önce olduğunu söylemeden duyurdular. Sözde kurbanlarının “genetik çöp” olduğuna dair doğrulanmamış ifadeleri gerçek olarak rapor edildi. Gazeteci ve sahtekarlık yapan Paolo Attivissimo, oyunu “sansasyonel gazetecilik tarafından tehlikeli bir şekilde abartılan bir ölüm efsanesi” olarak nitelendirdi. Polis, korkmuş ebeveynlerden ve öğretmenlerden telefon aldı ve meydan okumaya katılan gençlerin raporları vardı. Bunlara birkaç kendini yaralama vakası ve intihar girişimi de dahildir. Raporların çoğu yanlış veya abartılı olarak kabul edildi. İddiaya göre katılımcılar İtalya’nın her yerinden bildirildi: Ravenna, Brescia ve Siracusa.
22 Mayıs 2017’de Polizia Postası, 40 ihbar aldıklarını bildirdi. 24 Mayıs’ta sayıyı 70’e çıkardılar. Polizia Postale internet sitesinde Mavi Balina’yı “muhtemelen Rusya’dan gelen bir uygulama” olarak tanımlıyor ve ebeveynlere ve gençlere tavsiyelerde bulunuyor. O zamandan beri birkaç iddia edilen vaka gazeteler tarafından açıklandı.
İsrail
Temmuz 2020’de İsrail Çevrimiçi Çocuk Koruma Bürosu, “Mavi Balina fenomenini ortadan kaldırmak” için TikTok ile işbirliği yaptıklarını açıklamıştı.
Rusya
Mart 2017’de, Rusya’daki yetkililer, fenomenle ilgili yaklaşık 130 ayrı intihar vakasını araştırıyordu. Şubat ayında 15 yaşında ve 16 yaşında bir çocuk, kendilerine gönderilen 50 görevi tamamladıktan sonra Sibirya’nın Irkutsk kentinde 14 katlı bir binanın tepesinden kendilerini attı. Kendilerini birlikte öldürmeden önce sosyal ağlardaki sayfalarına mesaj bıraktılar. Yine Şubat ayında, yine Sibirya’nın Krasnoyarsk kasabasında 15 yaşındaki bir çocuk kendini bir apartman dairesinden atıp karla kaplı zemine düştükten sonra kritik durumdaydı.
26 Mayıs 2017’de Rus Duması, sosyal medyada intihar yanlısı gruplar oluşturmanın cezai sorumluluğunu getiren bir yasa tasarısını kabul etti ve Haziran 2017’de Başkan Putin, reşit olmayanları intihara teşvik etmek için cezai yaptırımlar getiren bir yasayı imzaladı. Kanun, azami altı yıl hapis cezası öngörmektedir.
Suudi Arabistan
15 Temmuz 2018’de Suudi Görsel-İşitsel Medya Genel Komisyonu, Mavi Balina oyununa karışan iki gencin intihar etmesinin ardından Roblox, Grand Theft Auto V, Assassin’s Creed II ve The Witcher 3: Wild Hunt dahil olmak üzere, parçası olduğu iddia edilen çevrimiçi bileşenlere sahip 47 video oyununu yasakladı.
Tunus
12 Mart 2018’de, çocuklarının oyun nedeniyle intihar ederek öldüğünü iddia eden yedi Tunuslu çocuğun ebeveynleri, Tunus mahkemelerinden Mavi Balina’nın yasaklanmasını talep etti. Sousse’deki bir mahkeme, Blue Whale ve “Miriam” adlı başka bir sözde benzer oyunu yasaklayan bir ara karar yayınladı.
Editör: Astropower – 12.08.2022
Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!
Kesinlikle korkunç bir şey.
Reklamcılıkta ,kullanılan görsel teknikleri öğrendiğimde , bu tür şeylerin asla komplo teorisi olmadığını , bilerek kurgulandığını anlamış oldum.
Oyun komplo teorisi değil böyle bir oyun var ancak tek suçlunun bu çocuk olduğunu düşünmüyorum arkasında başka işler dönüyor gibi
Çok tuhaf bir uygulama, nasıl bu kadar çok beyin yıkadığını hala anlamış değilim.
Dilerim buna benzer başka oyunlar yoktum
ne kadar kontrolsüz bir hale gelmiş ki intihar ile sonuçlanmaya başlamış her şey.
Hımmm, daha önce hiç duymamıştım. Dehşet bir şeymiş…
Hâlâ çok korkunç geliyor bu oyunun yarattığı etki bana… Yine çok etkilendim. Detaylı olarak incelemissiniz emeğinize sağlık
Ben duymuştum bunu hatta dizilere bile konu oldu geçmiş zamanda . Emeğinize sağlık çok güzel bir içerik olmuş
Çok teşekkür ederim
bir ara duymuştum, baya gündemdeydi. Teşekkür ederim.
Araştırmanız çok güzel olmuş. Gerçekten oyun dünyasında iğrenç oyunlardan biri
Bu oyunu kim veya kimler yaşattıysa bin beterini yaşasınlar inşallah. Bu açıdan ebeveyn denetimi bana yetersiz gibime geldi sanki.
Çok teşekkür ederim