içinde

Hayaletler Ülkesinde Hayal Kırıklığı

Hayal gücü nedir?

Hayal gücü, imajinasyon veya imgelem, zihinsel görüntüler oluşturabilme veya birinin zihninin içinde kendiliğinden görüntüler üretebilme yetisidir.

Herkesin bu dünyada bir hayali vardır. O hayali yaşamadan ölen insanlar çoktur. Yani “Keşke” bizim en kötü aforizmamızdır. İşte kayıplarımız burada can buluyor. Her keşke kelimesi ete kemiğe büründüğü anda duygularımız hataya yer veriyor. Bir anlık yaptığımız hata vicdanımızı etkiliyor. Yorgun halde yapılan her hata ruhen hayal kırıklığı yaşatıyor.

Hayal ve hayal kırıklığı arasında ise ince bir denklem vardır. Nahoş gecenin uykusunda duvara gözlerimiz tüm hayallerimiz yansıtır.

Sözlükte hayal kırıklığının manası:

Çok istenilen veya umulan bir şeyin gerçekleşmeyişinden duyulan üzüntü, düş kırıklığı.

Dün en büyük hayali yaşayan insanlar, bugün hayal kırıklığı yaşarlar. Bazen isyan edersin keşke denilen hayal kırıklığına.Hayal gücünü ateşlemek istiyorsan merakını harekete geçireceksin. Hepimiz hayalin düşüncesine bağımlı halde yaşarız. Hayal gücünü yaşatan umuttur. Umudunu kaybeden ruh hayaletler ülkesinde hayal kırıklığı labirentinde hayalini arar. İmkanın az olabilir ama hayalini yaşa! Bunu aklının bir kenarına yaz. Çünkü hayal kırıklığı zihnini törpüleyen varlıktır. Şundan bahsetmek gerekirse hayal gücünden hayal kırıklığı ana temamızdır düşüncelerde. Hayal kırıklığı yaşayan insanların psikolojisi şuna benzer. Küme düşmemeye çalışan takımın son maçı canla başla savaşmasıdır. Son düdük çaldığında o takım puan alamaz ve de küme düşer. O takım oyuncuları hüzün yaşarken taraftarlar ise yüzlerinde şaşkınlık ve ağlama hissi gelir. Hayal kırıklığını göz yaşıyla tatmin edersin. Fakat psikolojik travma etkisi yapar ki sanki çıkmaz sokaktan çıkmak için savaşırsın. Psikolojik olarak dibi yaşamaya başlarsın. Umutlarını yarınlara bırakırsın. Umutlarını yarına bıraktığında hayallerini cam gibi kırılır. Hayatta herkesin yaşadığı hayal kırıklığı vardır. Ya umut ya da umutsuzluklar olarak yaşamaktadır tüm hayalleri. Bazen yutkunarak söylediğin cümleyle seni hayal kırıklığına uğratır.

Hayal kırıklığının insanlar üzerindeki etkileri

Depresyon: Mutsuzluk, kendini kurban edilmiş hissetme, hayattan keyif alamama durumudur. Depresyonu yaşanılan hayal kırıklıkları büyük ölçüde tetikler.

Kayıtsızlık: Hayata, olaylara karşı herhangi bir his beslenememesi, yaşadığı sıkıntılı sürecin içinden çıkamayacağını düşünmesiyle kendini gösterir.

İnkar: Kişi hayal kırıklıklarına karşı, görmezden gelme, umursamama tavrını seçer ve hiç yaşanmamış sayarak yaşar.

Öfke: Kişi herhangi bir olayda beklentisinin dışında gelişme olduğunda öfke olarak tepki verir. Bu yaşanan hayal kırıklıklarının bir tepkisidir.

Korku: Hayal kırıklıkların sonucunda duyulan, her şeyin belirsizliğine karşı bir tepkidir. Uzun süren korku hali kişinin psikolojisini olumsuz yönde etkilemektedir.

Depresyon, stres ve korkuyu tetikleyen hayal kırıklığı umutsuzluğa sürükler bizleri. Çünkü insanoğlunun geçmişten gelen DNA yapısında bulunur. Her umudun kaybı zihnimize zarar olarak geri döner. Varsayılan bir hayalin ansızın olmaması aklımızı iyice zor duruma bırakır. Bu zor durumu stresi tetiklemeye başlar. Aklın o an cennetten kovulmuş Adem’in durumuna benzer. Fakat hayalini kırılmasını önler ve de son sığınağı olan Tanrı’ya yalvarır. Herkesin her şeye bir umudu vardır ama o umut kaybolduğunda zihnen çöküş yaşarız. Mental olarak vücut yorgun ve bitkin halde olur. Zihnen olarak ise öfke kontrolsüzlüğü, vicdan azabı ve korkular yaşar. İşte hayal kırıklığı hayaletler ülkesinde bizi diplere çeken girdap gibidir.

Bazı önemli düşünürlerin hayal kırıklığıyla ilgili sözleri:

“İnsanın en iyi başarıları en büyük hayal kırıklıklarından sonra gelir.”

– Henry W. Beecher

“Hava için gök gürültüsü neyse, insanın ruhu için hayal kırıklığı da odur.”

– Schiller

“Bir insanı hayal kırıklığına uğratmak, en büyük insanlık suçudur.”

– Dostoyevski

“Hayat o kadar acımasız ki; bazen doğru olanı yapmak için en çok istediklerimizden vazgeçmemiz gerekir. Hayallerimizden bile.”

– Can Yücel

“Her şeye sahip olmuş, her şeyi duymuş ve görmüş, yetermiş bunlar. Artık kimseden bir şey duymak istemiyormuş. İnsanlar onu derinden iğrendiriyormuş, bütün insan toplumu onu derin bir düş kırıklığına uğratmış ve düş kırıklığı içinde yalnız bırakmış.”

– Thomas Bernhard

“Mutsuzluğun nedeni başarısızlıktan gelmemeliydi, hele hayal kırıklığı asla gözyaşlarının nedeni olmamalıydı… Neden insanlar bir türlü anlayamıyorlar hayattan hiçbir şey beklememeleri gerektiğini.”

– Hakan Günday

“Hayallerini cüssene göre belirle, çünkü hayalin ne kadar büyük olursa, kırıklığı da o kadar büyük olur.”

– Atakan Korkmaz

“Hayal kırıklığı; dolu sandığımız boş bir fotoğraf makinası ve çekiyorum diyen bir ses…”

– İbrahim Tenekeci

Bazı ünlü yazarların kitaplarında hayal kırıklığıyla ilgili kısımlar:

“- Bilmek her şeyin sonu olur. Çekici olan bilememektir. Sis her şeye harika bir güzellik katar.

– Ya da insana yolunu şaşırtır.

– Bütün yolların sonu aynı noktaya çıkar.

– Nedir o?

– Hayal kırıklığı.”

Oscar Wilde

(The Picture of Dorian Gray, Oscar Wilde)

“Ne kadar büyük istek duyarsak, o kadar büyük hayal kırıklığı yaşarız. Bir şeyi çok fazla istemek iyi değildir. Bazen şans ters dönebilir yoksa. Ayarında istemeyi bilmeli kişi, tanrı ile ya da tanrılarla iyi geçinmenin yolunu bulmalı.”

John Steinbeck

(İnci, John Steinbeck)

“Birine ne kadar güvenirseniz yaşayacağınız hayal kırıklığı da o kadar ağır olur.”

Sümeyye Demirkan

(Veda Caddesi 5 – Vade, Sümeyye Demirkan)

“Gördüğünüz gibi, hayat bize karşı çok acımasız; sürekli kaldıramayacağımız kadar acı, hayal kırıklığı ve yapılması mümkün olmayan türlü türlü şeylerle imtihan ediyor bizleri. Bir şeye daha fazla katlanabilmek için geçici önlemler almak bizi o şeyden kurtarmaz. Bu türden önlemleri üçe ayırabiliriz. Birincisi, içinde bulunduğumuz sefil durumu hafife almamıza sebep olan güçlü saptırmalar; ikincisi, bu sefalet hissini azaltan geçici tatminler; üçüncüsü ise, bizleri bu hisse karşı duyarsızlaştıran uyuşturucu maddelerdir.”

Sigmund Freud

(Mutlu Olma İhtimalimiz, Sigmund Freud)

“Tüm yollar eninde sonunda aynı yere varır sevgili Gladys.”

” Neresiymiş orası?”

“Hayal kırıklıgı.”

“Hayatı hayal kırıklığla tanıdım ben.”

Oscar Wilde

(Dorian Gray’in Portresi, Oscar Wilde)

“Benjamin’e göre, açlık, zorluk ve hayal kırıklığı hayatın değişmez yasalarıydı.”

George Orwell

(Hayvan Çiftliği, George Orwell)

“Hayal kırıklığı çok acıydı.”

Michael Ende

(Momo, Michael Ende)

“Önce kendini tanımalı insan. Kendine yolculuk etmeli. Bunu çözemediğinde kime giderse gitsin hep aynı hayal kırıklığı tekrarlanır.”

Hakan Mengüç

(Hiçbir Karşılaşma Tesadüf Değildir, Hakan Mengüç)

“Her şeyden önce, insan asla mutlu değildir ve hayatı boyunca onu mutlu edeceğini sandığı bir şeyin peşinde koşar; amacına nadiren ulaşır ve ulaştığı zaman da hayal kırıklığı yaşar. Sonuçta çoğu zaman gemisi karaya oturur ve limana girdiğinde direkleri yok olmuştur.”

Arthur Schopenhauer

(Kötümserlik Üzerine, Arthur Schopenhauer)

“Hayır, sizi de sevmemeliyim. Çünkü her zaman olduğu gibi hayal kırıklığı bekliyor beni.”

Oğuz Atay

(Oyunlarla Yaşayanlar, Oğuz Atay)

Hayal kırıklığı insanlığa mutsuzluk aşılayan bir tutkudur. Tüm mutluluk ütopyamızı bir anda mutsuzluk distopyasına çevirir. Beklenti ve mutsuzluk birbirine ters orantılıdır. Hayatın boyunca kazandığın tecrübeler hayal kırıklığının ürünüdür. Dersten aldığın kötü not, çıkma teklifi edeceğin kadının seni reddetmesi, yazdığın romanın yayınevi tarafından kabul görmemesidir. Fakat hayal kırıklığına karşı ‘rağmenci’ olursan yaşam yeni kapılar açar. Hayalin içinde yaşar umutlu dünyamız. Kaybettikçe kazanmanın yeni yöntemini öğrenirsin. Hayal kırıklığını atlatmak için neler yapmalıyız. Çünkü dipleri yaşayan insanın ruh hali toprağın yağmurdan sonra çöküşüne benzer. Hayal ettiğin kadar hayal kırıklığına hazır olman gerekir. Hayalin büyüklüğü kadar çabanın önemi artar. Önemli projeyi yaparken bu bilinçte olarak hareket etmen gerekir. Tüm ümitlerin unutulduğunda anda kıvılcımla ateşlenir. Kaç sayfa hikaye yazsan bile umudunu o yazacağın hikayeye odaklanman lazımdır. Hayalin dala benzer. Eğer onu kırarsan hayalin meyvesini büyümesini göremezsin. Hayal bir meyvedir onu yemek için zamana bırakıp pes etmemek gerekir. Hayal kırıklığıyla ne kadar savaş halinde olursak umutlarımız toprakta yeşerir. Bazen yaptığımız rutin fikirlerin üzerine gidersek  yeni fikirler üretirsek o zaman başarısızlık distopyasında hayallerimizi düzenleriz. Amacın olduğu vakit hayalin peşine koş ama yere düşeceğini unutma. Hayal düşlerin üretim fabrikası iken hayal kırıklığı düşleri yiyen canavardır. İnsanlığın kendine sorduğu soru şu:

“Kaç hayalin peşine düşüp kaçını gerçekleştirdik?” Fakat “Hayalin beklentisini ne kadar büyükse hayal kırıklığı yaşanması büyüktür” diye cevaplamayı unuttuk.

İşte insanoğlu hayatı boyunca hayal ve hayal kırıklığı arasındaki ince çizgiyi yaşar. Hayal kırıklığını yaşayan insanların genel yapısı dipleri görmesidir. Umutlarını kaybederler. Yaşama karşı umutsuz bakarlar. İnsanlardan uzaklaşırlar. Hayal kırıklığından dolayı adımlarını düşünerek atarlar. Hak ettikleri değeri görmediklerini hissederler. Stabil hayalin hapishanesinde yaşamaya devam edersek yeni hayal üretmeyiz. Hayal kırıklığı yaratan her imge, duygu ve düşünce insanı bunalıma sokar. Hayal kırıklığı insana başarısızlıktan başarıya götüren dikenli yoldur. Umutları yarına bekletme ki hayal kırıklıkları yaşanmasın.

(Kaynaklar: tr.wikipedia.org, gonullupsikolog.org, haberturk.com, 1000kitap.com)

Editör: Ayşe Tunç – 13.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Bir Paulo Coelho Eseri: Veronika Ölmek İstiyor

    Çekici Misin Tatlı Mı?