içinde

HavalıHavalı

Kanını Satan Adam | Hua

Bugünkü yazımda çok severek okuduğum Yu Hua’nın ”Kanını Satan Adam” kitabı hakkındaki düşüncelerimi paylaşacağım.

Zor ve yoksul bir çevrenin içinde doğan, gözünü böyle bir hayata açan Xu sanguan’ın hikayesidir bu kitap. Xu Sanguan’ın babası ölür, annesiyse başka bir adamla evlenip onu terk eder. Xu Sanguan’a dedesi ile amcası sahip çıkar ve onu büyütür. Xu Sanguan ipek fabrikasında çalışmaya başlar. Xu Sanguan bir gün amcasını ziyaret ettiği sırada, kan satmaya giden iki arkadaşını görür ve bu Xu Sanguan’a çok cazip gelir, o da kanını satmaya başlar.

Çin’in geçmiş yıllarında ülkede yaşanan kültür devrimi, yoksulluk içinde geçen kıtlık yılları, zor ve toplumu altüst eden bu dönemde Xu Sanguan ne zaman zor duruma düşerse kuyudan su çekermişcesine damarlarından kan çektiren ve mücadeleden asla vazgeçmeyen bir Xu Sanguan çıkar karşımıza.

Yu Hua okuduğum ilk Çinli yazar olması itibariyle  basit fakat usta işi cümlelerle kurduğu bu sıra dışı öyküde, insan ruhunun ve yaşamın damarlarına ulaşır.

Çin’in geçmiş yıllarında Mao Zedong adlı adamın diktatörize yönetimi altında kültür devriminde yaşananları, Xu Sanguan’ın kurduğu ailesinin çevresinde ele alarak oldukça iyi bir iş çıkarmış.

Roman gerçekçi bir yapıda ilerlemesine, olayın kurgusu içinde fantastik bir öge olmamasına karşın, olayda yer alan figürler, diyaloglar, mahalleli arasında yaşanan hadiseler gerçekçilik lezzeti veriyor.

Çin kültürü ile aramızda öyle uçarı bir fark olmadığını anlamak da şok etkisi yaratıyor. Kesinlikle çok güzel bir roman mıydı, orası tartışılır buna her okuyucunun kendisinin karar vermesi gerekiyor.

Sizin adınıza da karar veremem ama tüm bunlara karşın bence iyi bir romandı.

Kitap kurgusunun yanı sıra kapak tasarımıyla dikkat çeken bir kitaptır.

 

Değinilen sosyal konular bakımından beğendim, çok da yakın olmadığım bir kültür olan Çin kültürünü tanımak bakımından da güzeldi fakat dil ve anlatım bakımından daha iyi olabileceği kanaatindeyim. Bir kez daha okuma ihtiyacı hissettiğim üzerinde kafa yormam gereken birkaç değerli cümle oldu.

Akıcı ilerleyen bir kitap, boğucu ve sıkıcı anlatımları yok.

Basit, sade bir dil, yine yoksulluk içinde bir ailenin hikayesinin anlatıldığı bir kitap.

Geçinmek için kanını satma mecburiyetinde kalan bir adam, kültür devrimi, kıtlık zamanı manzaraları, trajikomik diyaloglar.

Süslü cümlelerden uzak, yalın bir anlatımı olan beğenilme kaygısıyla yazılmamış, basit ama etkili bir anlatımı olan bu eseri beğeniyle size sunmak istedim Yu Hua eseri.

Kurgusu oldukça etkileyici bir kitaptır ”Kanını Satan Adam”

Okumanızı tavsiye ederim.

Editör: Sümeyye Özmen – 09.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Yazar

Yeşim Demirel tarafından yazıldı

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Lisans 2. Sınıf Öğrencisi

Makale YazarıListe UstasıTestçiYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Haftalık Astroloji Yorumları ve Tarot Kartları | 09-14 Ağustos

    Çalın Davulları: Kültürden Kültüre Gelin Çıkarma Geleneği