içinde

İnanılmazİnanılmaz HavalıHavalı

OrganEx, Domuzları Ölümden Bir Saat Sonra Canlandırıyor: İnsanları Ölümden Saatler Sonra Hayata Döndürebilir!

OrganEx, hayvanın ölümünden bir saat sonra domuz organlarındaki hücreleri canlandırıyor:

Bu, insanlar için ne anlama gelebilir?

Araştırmacılar, hücrelerin ve dokuların çürümesini nasıl geciktireceklerini, işlevi nasıl geri kazanacaklarını keşfettiler. Domuzlarda yapılan erken deneylere dayanarak, ölümden sonra dokuların çürümesinin durdurulabileceğini ve hücre fonksiyonlarının restore edilebileceğini buldular.

NEW Haven, Conn. — Yale Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, hayvanların ölümünden tam bir saat sonra domuzlarda kan dolaşımını ve diğer hücresel işlevleri eski haline getirebildiklerini ve hücrelerin bilim adamlarının varsaydığı kadar hızlı ölmediğini öne sürdüler.

Daha fazla araştırma ile, en son teknik, bir gün potansiyel olarak insan organlarının daha uzun süre korunmasına yardımcı olabilir ve daha fazla insanın nakil almasına izin verebilir.

Araştırmacılar, kalp durmasından sonra hücreleri ve bazı organları koruyarak oksijenin ölü bir domuzun vücudunda yeniden dolaşmasını sağlayan OrganEx adlı geliştirdikleri bir sistem kullandılar.

Harvey ve Kate Cushing Nörobilim Profesörü ve Yale’de karşılaştırmalı tıp, genetik ve psikiyatri profesörü olan ve çalışmayı yöneten Dr. Nenad Sestan,

“Bu hücreler, çalışmamaları gerektiğinden saatler sonra çalışıyorlar” dedi.

Bir haber brifingine verdiği demeçte, “Bunun bize söylediği şey, ölümden bir saat sonra bile hücrelerin ölümünün durdurulabileceğini ve birçok hayati organda işlevlerinin geri kazanılabileceğidir.” dedi.

Bilimsel dergi Nature, araştırmayı Çarşamba günü yayınladı

Dr. Sam, “Bu gerçekten dikkate değer ve inanılmaz derecede önemli bir çalışma. Ölümden sonra, beyin gibi memeli organlarındaki [ insanlar dahil ] hücrelerin saatlerce ölmediğini gösteriyor. Bu, ölüm sonrası döneme oldukça yaklaştı.” dedi.

OrganEx sistemi, ölü domuzların kan damarları boyunca kanla karıştırılmış perfüzat adı verilen bir sıvı pompalar. Perfüzat, hemoglobin proteininin sentetik bir formunu ve hücreleri korumaya ve kan pıhtılarını önlemeye yardımcı olan diğer birkaç bileşik ve molekülü içerir. OrganEx ile yapılan tedaviden altı saat sonra ekip, kalp, karaciğer ve böbrek dahil olmak üzere domuzların vücudunun birçok bölgesinde belirli temel hücresel işlevlerin aktif olduğunu ve bazı organ işlevlerinin restore edildiğini buldu.

Aynı ekip tarafından 2019’da yayınlanan ve domuzların beyinlerine yapay kan gönderen ve önemli nöral fonksiyonların bozulmasını önleyen BrainEx adlı benzer bir deney sistemi kullanan araştırma üzerine kurulmuştur.

Araştırma insanlara nasıl uygulanabilir?

Araştırma hala çok erken bir aşamada ve çok deneysel olsa da, araştırmacılar domuzlardaki çalışmalarının nihayetinde insanlara uygulanabileceğini umduklarını söylediler, öncelikle nakil penceresini genişletmek için yollar geliştirme açısından. Mevcut organ arzı son derece sınırlıdır ve dünya çapında milyonlarca insan nakil için beklemektedir.

Yale Disiplinlerarası Biyoetik Merkezi direktörü ortak yazar Stephen Latham brifingde, “Teknolojinin, bir donörden alındıktan sonra organları koruma yeteneğimiz için büyük bir umut vaat ettiğini düşünüyorum” dedi.

“Ölen bir donörden organı alabilir ve onu perfüzyon teknolojisine bağlayabilir ve belki de daha sonra ihtiyacı olan bir alıcıya ulaştırmak için uzun bir süre boyunca uzun mesafelere taşıyabilirsiniz.”

Araştırmacılar, domuzları hiçbir şekilde hayata döndürmediklerini ve organların nakil için kullanılabilir olup olmadığını anlamak için daha fazla çalışma yapılması gerektiğini açıkça belirttiler.

“Bu çalışmanın, bu domuzun herhangi bir organının başka bir hayvana nakledilmeye hazır olduğunu gösterdiğini söyleyemedik, hepsinin çalıştığını bilmiyoruz, baktığımız şey şudur: hücresel ve metabolik seviyeler,” diye açıkladı Latham. “Ve ‘Aman Tanrım, sadece bu domuzun değil, herhangi bir organın da hayatını geri kazandırdık’ diyebilecek durumda değiliz. Henüz bunu söyleyemeyiz. Hala çok erken.”

Hollanda’daki Groningen Üniversitesi Tıp Merkezi’nden Dr. Robert J. Porte, çalışmanın yanında yayınlanan bir makalede, araştırmanın kalp krizi veya felç geçiren insanlar için yeni tedavi stratejilerine yol açma potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

“OrganEx sisteminin [ veya bileşenlerinin ] acil bir durumda bu tür insanları tedavi etmek için kullanılabileceğini hayal edebilirsiniz. Ancak, belirli klinik durumlarda sistem bileşenlerinin güvenliğini doğrulamak için öncelikle daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulacağını belirtmek gerekir” dedi.

Araştırmacılar, çalışmanın bir parçası olarak 100’e kadar domuz kullandı ve hayvanlar kalp krizi tetiklendiğinde anestezi altındaydı.

Araştırma aynı zamanda bilim adamlarının ölüm sürecini daha iyi anlamalarına yardımcı oluyor

Kalbin atması durduktan birkaç dakika sonra, kan akışının olmaması, yani iskemi tarafından tetiklenen bir dizi biyokimyasal olay vardır. Ve buna yol açan şey, hücrelerin hayatta kalmak için ihtiyaç duyduğu oksijen ve besinlerin durmasıdır . Bu da hücreleri yok etmeye başlar.

Sestan, “Gösterdiğimiz şey, büyük kalıcı hücre yetmezliğine doğru bu ilerlemenin, o kadar hızlı gerçekleşmediği, önlenemeyeceği veya muhtemelen düzeltilemeyeceğidir.” dedi.

OrganEx, hücrelere ölmemelerini ‘söyleyerek’ donör organlarını kurtarabilir

OrganEx teknolojisi, potansiyel olarak organları vücut dışında daha uzun süre canlı tutabilir, böylece organ nakli için daha uzun mesafeler kat edebilirler.

OrganEx, hücrelere ölmemelerini ‘söylüyor’

2 Ağustos 2022’de bir basın brifinginde, bilim adamları süreci “hücreleri ölmekten uzaklaştırmak” olarak nitelendirdiler. Ama bu ne anlama geliyor?

Henüz insan organları ile deneme yok.

Araştırmacılar, bunun bir dizi çalışmanın sadece ilk adımı olduğunu ve insan organlarını kurtarmak için uygulanmadan önce teknolojiye çok daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguladılar.

Birincisi, perfüzatın insan vücudunda kullanılmak üzere ayarlanması gerekecektir. Ve teknoloji henüz bütün bir organı kurtarmadı.

Editör: Fatih Düz – 05.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Indium tarafından yazıldı

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Türk Şiiri’nin Kaderini Değiştiren Kadın: Tomris

    MidJourney Yapay Zeka ile İnanılmaz İşler Ortaya Koydu!