içinde

HavalıHavalı

Dünyanın En Güzel Kütüphaneleri

N.I. Lobachevsky Bilim Kütüphanesi (Rusya)

18. yüzyılın sonunda kuruldu. 200 yıllık tarihi boyunca kütüphane, 150 bin eski ve nadir birim de dahil olmak üzere beş milyondan fazla cilt biriktirdi.

Kazan Üniversitesi Nikolai Lobachevsky Bilimsel Kütüphanesi, 15.000 el yazması ve 3.000 nadir kitap dahil olmak üzere dünyanın en önemli bibliyografik koleksiyonlarından birine sahiptir.

Bugün kütüphane:

150 bin eski ve nadir birim de dahil olmak üzere beş milyondan fazla cilt bulundurmakta. Rus kütüphanelerinin ilk 10’unda diğer Rus üniversite kütüphaneleri arasında 3. büyüklükte. Kütüphanenin eşsiz unsurlarından biri nadir kitaplar ve el yazmaları bölümüdür. Koleksiyon, 10. yüzyıldan kalma eski parşömenler, Avrupa’nın 15. yüzyıldan kalma ilk basılı kitaplarından bazıları (incunabula), Rusya’nın ilk basılı kitaplarının orijinal baskıları, eski Doğu nadir kitapları ve el yazmaları – yazılı mirasın paha biçilmez bir parçası – bulunmaktadır.

Waldsassen Abbey Kütüphanesi (Almanya)

Manastır başlangıçta 1147’de kuruldu. Ancak 19. yüzyılda satın alındı ve bir pamuk fabrikasına dönüştürüldü. Bununla birlikte, 1863’te bir grup Sarnıç rahibesi onu geri aldı ve Manastırı eski ihtişamına kavuşturmaya başladı.

Kütüphane 1724-6 yıllarında inşa edilmiştir. 18. yüzyıldan yerel bir heykeltıraş olan Karl Stilp, duvarları ve korkulukları süsleyen karmaşık ıhlamur ahşap oymaları yarattı. Kütüphane ayrıca Karl Hofreiter tarafından yapılan süs sıva işi ile kesinlikle çarpıcı bir boyalı tavana sahiptir.

Kütüphane, bazıları domuz derisi ve dana derisine bağlı binlerce nadir ve antika kitaba ev sahipliği yapmaktadır.

Tianjin Binhai Kütüphanesi (Çin)

Binhai Kültür Bölgesinde yer alan Tianjin, Hollandalı tasarım firması MVRDV tarafından Tianjin Kentsel Planlama ve Tasarım Enstitüsü (TUPDI) işbirliği içinde tasarlanan ve o zamandan beri “Binhai’nin Gözü” olarak adlandırılan beş katlı kütüphane, 34.000 metre kareyi kapsıyor  ve 1,2 milyon kitap tutabiliyor. Tamamlanması sadece üç yıl süren kütüphanede zemin katta bir okuma alanı, orta bölümlerde ve ofislerde salon alanları, toplantı alanları ve üstte bilgisayar/ses odaları bulunmaktadır.

Klementinum (Çekya)

Tarihi, 11. yüzyılda Saint Clement’e adanmış bir tapınağın varlığından kaynaklanmaktadır. Ortaçağ’da 1556’da bir Cizvit kolejine dönüştürülen bir Dominik manastırı kuruldu. 1622’de Cizvitler Charles Üniversitesi kütüphanesini Klementinum’a devretti ve kolej 1654’te üniversite ile birleştirildi. Cizvitler, Klementinum’un Avusturya İmparatoriçesi Maria Theresa tarafından bir gözlemevi, kütüphane ve üniversite olarak kurulduğu 1773’e kadar kaldı.

Mozartiana koleksiyonu, Tycho Brahe ve Comenius ile ilgili materyallerin yanı sıra Çek edebiyatının tarihi örneklerini içerir. Mimari Barok mimarisinin dikkate değer bir örneğidir ve 20.000 metrekarelik alanı kaplayan Clementinum, Prag Kalesinden sonra Prag’daki ikinci büyük bina kompleksidir.

Editör: Ayşe Tunç – 03.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Esma Nur Aksoy tarafından yazıldı

Makale YazarıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    The Handmaid’s Tale (Damızlık Kızın Öyküsü)

    Bilim İnsanlarının Düşündüğü Kadar Isıyı Kaldıramayabiliriz!