içinde

MuhteşemMuhteşem

İskoç Arkeolojisi Game Of Thrones’a İlham Verdi Mi?

İskoçya’da yaşayan veya orayı ziyaret eden Game of Thrones hayranları şanslıdır. İskoçya’nın her adımında yolunuz tarihe çıkar. Yolculuğunuza başlayın ve aşağıdaki gerçek Westeros’u keşfedin.

KUPA VE YÜZÜK İŞARETLERİ

Jon Snow, Daenerys’i ”Ejderha Kayası”nın altındaki mağaraya götürdüğü an, İskoç tarihçiler koltuklarından fırlıyorlardı ve bu sadece sergilenen, tomurcuklanan romantizm yüzünden değildi.

Jon, binlerce yıl önce ”Ormanın Çocukları” tarafından mağara duvarlarına oyulmuş gizemli sembollerini gösteriyor. Kilmartin Glen’deki Achnabreac veya Ormaig gibi yerleri ziyaret etmiş olan herkes sembolleri hemen tanıyacaktır. Bunlar, beş bin yıl önce İskoçya ve Avrupa’da kayalık tuvallere kazınmış, esrarengiz kupa ve yüzük işaretlerinin neredeyse birebir kopyalarıdır.

Tıpkı Jon gibi, bu sembollerin ne anlama gelebileceği hakkında hiçbir fikrimiz yok, ancak Game of Thrones’ta ”Ak Gezenler”i yaratan gizemli ritüellerle bağlantılı görünüyorlar.

Achnabreck fincan ve yüzük işaretli taş. Resim: David C. Weinczok

CRAİGMİLLAR KALESİ

İkincisi, birincisinden daha uzun olan iki büyük perde duvar, her taraftan yayılan avlularla merkezi bir kaleyi çevreler. Kalenin efendilerinin nesillerini gölgede bırakan kutsal bir ağaç büyür. Duvarlar ok yarıkları, machicolations (saldırganların üzerine taş veya yanan nesnelerin düşebileceği duvarlara yerleştirilmiş özellikler), silah halkaları ve diğer savaş işaretleri ile bir zamanlar her türden ev konforu sunan alanları koruyor. Kale kayalık bir blöf üzerinde yükselir ve tek boynuzlu atlar gibi efsanevi hayvanlar bu taşların üzerine işlenmiş durumdadır.

İskoçya’nın, Kışyarı Craigmillar Kalesi’ne hoş geldiniz. Yapısıyla ilgili hemen hemen her şey, en içteki avlunun taşlarından büyüyen porsuk ağacının büyülü ortamına kadar, Starkların atalarının evi olan Winterfell’in gelişimini mükemmel bir şekilde yansıtır.

George RR Martin, yazarın gönderisini bu noktaya değinip, yeniden tweetleyerek yazarla hemfikir görünüyor. Edinburgh Kalesi’ni, Winterfell’in İskoç eşdeğeri olarak düşünmek cezbedici, ancak gerçek yerin sadece birkaç mancınık atışı uzaklıkta olduğu ortaya çıktı.

ANTONİNUS DUVARI

Her şey duvar ile başladı. 1981’de Hadrian Duvarı’nın üzerinde duran Martin, orada konuşlanmış bir lejyoner olmanın, öfkeli kuzeyden, üzerinize sisle örtülü dehşetlerin indiğini hayal etmenin nasıl bir his olduğunu merak etti.

Yine de daha da uç sınır, Forth-Clyde hattında ‘uygarlığın’ sınırlarını belirleyen Antonine Duvarı’nda yüz mil kuzeyde. Game of Thrones’ Wall, her iki duvarın da merkezden doğuya doğru bir ok gibi düz uzandığı, ancak batıya doğru bükülüp doğal engellerin etrafında döndüğü Antonines’in rotasını bile yansıtıyor. Antoninler Duvarı’nın ötesindeki halklar, Kaledonyalılar, Tacitus tarafından, devasa uzuvlara ve kızıl-altın saçlara sahip olarak tanımlandı. Kesinlikle herkesin en sevdiği, ”Yabani Yabani” Tormund Devboğan’ı gülümsetecek bir iltifat.

Martin, tarihten beslenerek fantastik bir kurgu oluşturmak istemiştir ve görünen o ki projesi başarıya ulaştı. Bu nedenle bölge insanlarının nasıl kemikten savaş arabalarına binen yabani hayvanlar olarak tasvir edildiğini ve Roma’nın duvarlarının da 700 metrelik buzdan bir duvara dönüştüğünü anlayabilirsiniz. Tarihi mekanları romana başarıyla uyarlamıştır.

AVID C. WEINCZOK, YAZAR, SUNUCU VE MİRAS UZMANI

Weinczok (Kale Avcısı), Pen & Sword Books’tan ”The History Behind Game of Thrones: The North Remembers” adlı kitabında bu ve İskoç tarihiyle daha birçok Westeros bağlantısını genişletiyor.

Editör: Sümeyye Özmen – 29.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Sümeyye Özmen tarafından yazıldı

Gökçe Sultan'ın Diyarı kitabının yazarı
Türk dili ve edebiyatı öğretmeni
Calamus yayınevi genel yayın yönetmeni
NLP uygulayıcısı
Fikri firarda spiritüel okuyucu

YorumcuMakale YazarıVideo YapımcısıModeratörÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Eşyanın Kıymetli, İnsanlığın Değersiz Olduğu Bir Çağ

    Kıskançlık Yüzünden 4 Genç Kız Tarafından Öldürülen 12 Yaşındaki Shanda Sharer