içinde

Türkiye’de “Barınamama” Nedeniyle Oluşan Göçler ve Kira Artışları

Literatürde göç, bir insanın ya da belirli bir kitlenin farklı amaçlarla belli bir zaman aralığında bir noktadan başka bir noktaya gerçekleştirdikleri nüfus hareketleridir. Ve göç etmenin sosyolojik, psikolojik, ekonomik bir çok nedeni ve sonucu vardır.
Maslow’un ihtiyaçlar piramitini duymayan yoktur. Piramitin bir katmaıindaki ihtiyaç giderilmedikçe diğer katmana geçemez kişi. Ve geçemediği ve ihtiyaçlarını gideremediği oranda intihar, suça yönelme, depresif hareketlerde artış gerçekleşir.

İşte şu an Türkiye de oldukça büyük bir kısım insan ihtiyaçlar piramitinin en altındaki barınamama problemiyle karşı karşıya. Bunun için bir çok neden sayabiliriz. Enflasyon, alım gücünün düşmesi, fiyatların artması.

Türkiye’de son aylarda hızla artarak haziran ayında yüzde 78.62 ile son 24 yılın rekorunu kıran enflasyon, büyük şehirler ve turizm bölgelerinde yüksek talebe bağlı olarak çok daha sert hissediliyor. Temmuz ayında gerçekleşen asgari ücret zammına rağmen fahiş oranda artan kiralar, İstanbul gibi büyükşehirler ile Antalya, Muğla gibi kentlerde küçük şehirlere doğru bir göç hareketliliğine neden oldu.
Özellikle büyük şehirlerde, konut sahiplerinin devletin verdiği  %25 oranındaki zammın az olduğunu düşündükleri için, kiracılarını çıkarıp yabancı ülke vatandaşlarına daha yüksek fiyattan kiralama yapmaya başladılar. Tabi ki bu birbirini takip eden bir süreçtir. Kiraların artması, arz talep dengesinin değişimine ve bu da konut fiyatlarının artmasına neden oldu. Bu şekilde barınma ihtiyacını gerçekleştirmeye çalışan insanlar belirli bölgelerde yer değiştirmeye başladı. Fakat yine de hayatlarını idame ettirmekte zorluk çekiyorlar.
Peki barınma ihtiyacını giderememek başta aile olmak üzere bir çok kurum üzerinde yıkıcı etkileri olan çok büyük bir soruna dönüşebilir mi? Boşanmalar dahi bu süreçte artar mı?
Bir çok kişinin aile evine taşınmaya başladığı, çekirdek ailelerin bile yeniden anne baba evine yerleşmesi gibi sonuçları tetikleyen süreçler ileri evrelerde hangi toplumsal sorunları beraberinde getirecektir?
Üniversite başvuru sürecinde bunun sosyolojik sonuncu daha yakından göreceğiz. Büyük şehirlerde kiraları ödeyemeyen gençler, puanları yetse bile bu üniversiteleri tercih etmemeye başlayacaklar.
Tabi bu eğitimde fırsat eşitliği sorununu da beraberinde getirecektir.
Peki yine memurlar için aynı sorun yok mudur?

Yapılan çalışmalar büyük şehirlerde memurların bu nedenlerle tayin isteyip gitmeye başladıklarını gösteriyor peki bu beraberinde, personel eksikliğini ve işlerin aksamasını getirirse neler gerçekleşir hep birlikte düşünelim.
Öğretmenlerin böylesine bir tersine göçe başlaması, büyük şehirlerde eğitimde aksama sorununu beraberinde getirecektir.
Sosyal devlet anlayışında ilk başta öğrencilere yurt sağlamak, gençlerin barınma ihtiyacını gidermek elzemdir. Bunun yanında lojmanlarla, dar gelirlilere devlet eliyle yapılan ve herkese eşit şartlar sunan uygun fiyatlı konut yapımı çok önemli bir unsurdur. Semt ve bina yaşına göre kira sınırı getirilip, sıkı şekilde takip edilmesi, yabancılara konut satışına düzenleme getirilmesi de bir çözüm önerisi olabilir.
Ve aslında bu çok hızlı şekilde müdahale edilip plan yapılması gereken. milli güvenlik sorunu bile oluşturacak sosyolojik bir süreçtir.
Peki gelelim benim için en önemli konuya. Evet enflasyon yüksek, alım gücü oldukça düştü, yapılan siyasi, ekonomik hatalar, istikrarsızlık, dış güçlerin savaşı bunların hepsi var ve yaşanıyor. Peki eline geçen fırsatı kazanca çevirmek için ticari kazançmış gibi düşünüp, krizi fırsata çevirmeye çalışan , ahlak, etik, vicdan gibi değerleri bir kenara atarak vefayı bir semt adı olarak düşünen insanların hiç suçu yok mu?

Editör: Astropower – 28.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Nilay Tok tarafından yazıldı

İletişimci ve sosyolog. Patisever hemde pek çok. Hayat boyu hep öğrenci.

Üyelik YılıMakale YazarıYorumcu

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Akıl Hastalığı Olan En Harika 5 Adam

    Antik Roma’nın Sıra Dışı İmparatoru Elagabalus’un Sansasyonel Yaşamı