içinde

İnanılmazİnanılmaz

Ölüme Yakın Deneyimlerin Korkunç Ortak Özellikleri

Ölüme yakın bir deneyim, birçok insanın yoğun bir tehdit yaşadığında, ciddi şekilde hastalandığında veya ölüme yaklaştığında yaşadığı yaygın bir olay modelidir. Genelde bu deneyimi yoğun bakım servislerinde yatan hastaların tecrübe ettiğini hepimiz duymuşuzdur.

Bu anları yaşayan hastalar genelde gittikleri diğer boyuttan gelmek istemezler ve uyandıklarında, neden beni geri döndürdünüz, orada çok huzurluydum diyerek etrafındaki insanlara ve doktorlara veryansın ederler.

Bilim adamları bu ilginç fenomenle ilgili derin araştırmalara girişmiş durumda. Çünkü hastalar o yaşadıkları ölüm ötesi deneyimi anlatırken bilinçleri kapalı olduğu halde, doktorların o anda kendilerine nasıl müdahale ettiklerini en ince ayrıntılara kadar sanki gözleri açıkmış gibi anlatıyorlar. Doktorlar onları dinlerken her seferinde hayrete uğruyor.

Üçüncü bir kişi olması gerekir ki doktorun müdahalelerini ve o anda odada konuşulanları duymuş olsun. Bilinci kapalı bir hastanın bütün bunları sanki üçüncü bir kişi gibi anlatması sizleri de şaşkına uğratmaz mıydı ?

İşte bu deneyimi yaşayanların o anda hissettiklerini sizler için derledik.

Ölüme yakın deneyimler bir kişiden diğerine değişse de, genellikle aşağıdaki gibi özellikleri içerir:

  • Çok rahat ve ağrısız hissetmek. Mevcut hastalığın semptomlarının hasta üzerinde etkisini kaybetmesi.
  •  Bedeni terk etme hissiyle beraber kendi bedenini yukarıdan izlemek
  •  Zihin normalde olduğundan daha berrak ve nettir. Düşünme hızı yükselir. Beyin maksimum hızda çalışır.
  • Bir tünele veya karanlığa çekilme hissi. Boyutlar arası geçişi hissetme durumu.
  • Bazen tünelin sonunda parlak bir ışık görmek en bilinen deneyimdir.
  • Olağan dışı bir barış, esenlik hissi, koşulsuz sevgi duygusu. Yaşarken hiç hissemedilmediği kadar bir ferahlık ve hafifleme hissi.
  • Sınırsız bilgiye erişim duygusu. Bu deneyimden geri gelenler hiç bilmediği ve daha önce hakkında bilgi sahibi olmadığı dilleri konuşabiliyorlar. Kaynağını bilmediği bilgiler anlatıyorlar ve genelde bu bilgiler teyit edildiğinde doğru olduğu tespit edilebiliyor. Sorun şu ki, bu bilgileri daha önce duyacağı ve öğreneceği bir zemini olmuyor hastaların. O gittikleri boyuttan bu bilgileri edindiklerini anlatıyorlar.
  • Bir “yaşam incelemesi” veya geçmişteki önemli olayların hatırlanması. Ölürken hayatımızın, gözümüzün önünden film şeridi gibi geçtiğini duymuşsunuzdur. Kim bilir belki de bir geçmiş muhasebesi yapıyoruzdur.
  • Henüz gelmemiş gelecekteki yaşanacakların bir ön izlemesi. Bazen gelecekten haber getirebiliyorlar. Onlara söylenmeyen sırları bilerek, gittikleri boyuttan öğrenerek uyananlar da oluyor.
  • Ölen sevdiklerinizle veya dini figürler olarak tanımlanabilecek diğer varlıklarla karşılaşmalar yaşıyorlar. Sevdikleri peygamberin onların elinden tutup ışığa doğru götürdüklerini anlatıyorlar. Ölen akrabalarıyla sohbet ettiklerinden bahsediyorlar.

Bu özellikler yaygın olarak bildirilenlerden derlemedir fakat çok başka tecrübeler yaşadıklarını da anlatanlar var. Örneğin, bazı ölüme yakın deneyimler barışçıl olmaktan çok korkutucu veya üzücü olabilir. Cehennemi, yangınları ve cezalandırıcı korkunç varlıkları dile getirenler de mevcut. Belki de ölümü nasıl imgelersek ölürken de o imgeye yönelik durumlar deneyimliyoruz. Günahkar olduğuna inanan biri kendisini zebanilerin karşıladığını ve iyi biri olduğuna inanan kişinin ise bir melek tarafından karşılandığını düşünebilir miyiz acaba? Bu hastalardan bizzat dinlediklerim, beni bu yorumu yapmaya yönlendirdi. Sizlerin de bu deneyimi yaşayan kişilerden edindiğiniz bilgiler varsa yorumlarda belirtebilirsiniz.

Doğrusal Ölüm Ötesi Deneyimler

Örneğin, bazı deneyimciler, hastanenin başka bir odası gibi uzak bir yerde meydana gelen olayları gördüğünü bildirmektedir; ya da bir deneyimci, daha sonra deneyimleyenin bilmediği doğrulanabilir bilgileri ileten vefat etmiş bir tanıdığıyla karşılaşabilir. Zihin/beden sorusuyla ilgili olabilecek diğer ölüm ötesi deneyim türleri, beynin bozulduğuna dair fizyolojik kanıtlara rağmen zihinsel işleyişin arttığını gösteren örnekler içerir.

Bu ölüm ötesi deneyimlerin nedenleri karmaşıktır ve tam olarak bilinmemektedir. Birçok tıbbi ve psikolojik açıklama yapılmaya çalışılmışsa da, bunlar spekülatif olmaya devam ediyor ve çoğu zaman tüm fenomeni açıklamakta yetersiz kalıyor.

Dünyada anlamlandıramadığımız birçok metafizik durumla karşılaşıyoruz. Ruh, çözülemeyen bir fenomen oldukça ölüm ötesi deneyimi de uzun süre anlamlandıramayacağız.

Editör: Sümeyye Özmen – 18.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Sümeyye Özmen tarafından yazıldı

Gökçe Sultan'ın Diyarı kitabının yazarı
Türk dili ve edebiyatı öğretmeni
Calamus yayınevi genel yayın yönetmeni
NLP uygulayıcısı
Fikri firarda spiritüel okuyucu

YorumcuMakale YazarıVideo YapımcısıModeratörÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Fobilere Ne Kadar Hakimsin?

    Haftalık Astroloji Yorumları | 26-31 Temmuz